Doneren op een effectieve manier

Noor Veenhoven

Doneren op een effectieve manier

Je kent het wel, je gaat naar de supermarkt en daar staan ze weer: Energieke jongens en meisjes die je zover proberen te krijgen donateur te worden van hun goede doel. Ze spreken je aan en vertellen je een zielig verhaal over arme kindjes die niet genoeg te eten krijgen, de weeskinderen van Nederland, de puppies in het asiel, alle mensen die dood gaan aan een bepaalde ziekte, enzovoorts. Ik heb na zo een verhaal altijd vrij veel moeite met nee zeggen en zit dan ook snel weer aan een goed doel vast. Op deze manier betaal ik al snel een paar tientjes per maand om één lieve puppy te redden terwijl een ander goed doel met hetzelfde geld misschien wel 4 kinderen had kunnen redden…Dat moet toch beter kunnen.

      Altijd op de hoogte van het leukste Project Cece nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

Na een paar jaar op straat omgepraat te worden tot het geven aan een goed doel, kwam ik in aanraking met Effectief Altruïsme, een beweging van mensen die graag op een zo effectief mogelijke manier zoveel mogelijk goeds willen doen voor de wereld. Van hen leerde ik dat ik door 5 euro aan een bepaald goed doel geven ik veel meer mensen of dieren kan redden dan door het aan een ander goed doel te geven. Stel nou bijvoorbeeld dat je wordt omgepraat op straat om elke maand 10 euro te geven zodat de Nederlandse weeskinderen elk jaar een uitje kunnen maken. Dit is natuurlijk een zeer nobel doel en de weeskinderen zijn er vast ontzettend blij mee, maar ze hebben nog wel een paar donateurs nodig voordat ze echt hun reisje kunnen maken. Van jouw tientje kunnen 5 kinderen een ijsje kopen op dat reisje en dat is als we er vanuit gaan dat jouw hele tientje bij de weeskinderen terecht komt. Als je die 10 euro had gegeven aan de Against Malaria Foundation dan hadden ze daar twee malaria netten van kunnen uitdelen aan kinderen die ze nodig hadden. De kans dat je dood gaat aan Malaria als je beschermt wordt door zo een net is veel groter, dus met jouw 10 euro heb je misschien wel twee kinderlevens gered. Dat is misschien toch wel beter dan vijf ijsjes…

Om uit te zoeken welke goede doelen op deze manier het meest effectief zijn gebruik ik www.givewell.org. Give Well is een organisatie die heeft uitgezocht welke goede doelen het effectiefst zijn. Ze kijken daarbij naar 4 criteria: hoeveel bewijs er is dat het goede doel echt helpt bij het verbeteren of redden van levens, hoe koste effectief ze zijn, of er ruimte is voor meer donaties en of het goede doel extra donaties effectief kan gebruiken, en tenslotte transparantie over hoe ze te werk gaan. Op de website van Give Well vind je hun top 10 van goede doelen die zij het effectiefst hebben bevonden na onderzoek. Ga zeker even kijken want je zult soms verbaast zijn over wat voor goede doelen ertussen staan.

Nu kun je denken dat geven aan een goed doel niet hoort te gaan om wat het effectiefst is maar waar je hart naar uit gaat. Dit is misschien tot op zekere hoogte waar, maar dat betekent nog steeds niet dat je door zo’n vrolijk t-shirt bij de supermarkt moet laten ompraten. Als je geld investeert in een bedrijf dan ga je ook eerst uitgebreid uitzoeken of het een goede investring is. Je kijkt of het bedrijf kans heeft op succes en of je uiteindelijk je geld er weer uithaalt met winst. Waarom zou je dit niet doen met goede doelen? Dat je het geld weggeeft en niet terugkrijgt betekent niet dat je geen waar wilt voor je geld toch? Wees daarom kritisch bij het uitzoeken van een goed doel en doe echt onderzoek of het wel een echt goed doel is.

Vind ik dan vervolgens dat je alleen moet geven aan het top 10 lijstje van Give Well? Nee niet per se. Natuurlijk is het hartstikke goed om dat te doen, maar ik geef zelf bijvoorbeeld alleen aan de Against Malaria Foundation. Daarnaast heb ik gekozen voor goede doelen die voor mij persoonlijk belangrijk zijn maar ook effectief. Zo geef ik ook aan CoolEarth een van de meest effectieve goede doelen als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering. Zij beschermen bomen in het regenwoud samen met de mensen die daar wonen en bieden hen alternatieven voor het kappen van de bomen. Daarnaast geef ik ook aan KIKA, omdat in mijn directe omgeving veel mensen overlijden aan kanker. KIKA stopt bijna al hun geld in onderzoek wat ik heel belangrijk vind. KWF kankerbestrijding stopt ook veel geld in het helpen van mensen met kanker. Ik vind zelf onderzoek belangrijker, dus daarom koos ik voor KIKA.

Geven aan effectieve goede doelen kan een gigantisch verschil maken in de levens van ontzettend veel mensen. Als wel allemaal 10% van ons inkomen zouden geven aan effectieve goede doelen dan zouden we sommige problemen in de wereld zo kunnen oplossen. Via de organisatie Giving what we can kun je een pledge nemen om de rest van je leven 10% van je inkomen aan een effectief goed doel te geven (dit is absoluut niet juridisch bindend). Ik heb deze pledge nog niet genomen (ik heb namelijk op het moment geen inkomen), maar zodra ik een baan heb ga ik het denk ik zeker doen. Jij ook?

     Altijd op de hoogte zijn van onze leukste blogs? Volg ons op Facebook of Instagram!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳