Upcyclen en recyclen: Deze duurzame merken doen het

Marcella Wijngaarden

Upcyclen en recyclen: Deze duurzame merken doen het

Dat de mode industrie de aarde vervuilt is inmiddels voor velen oud nieuws. Maar dat de industrie ook zo veel afval veroorzaakt dat er bijvoorbeeld woestijnen zijn met duinen van afgedankte kleding leidde recent tot verontwaardiging. De industrie heeft een afvalprobleem: Wat wordt er na alle overproductie met al die afgedankte kleding gedaan? Er zijn gelukkig ook merken die ervoor kiezen niet nog meer nieuwe materialen te produceren, maar juist oude materialen te upcyclen of recyclen voor nieuwe kleding. In deze blog zetten we duurzame merken op een rijtje die upcyclen of recyclen.

Upcyclen vs. recyclen - Wat is het verschil?

 

Maar eerst, wat is upcyclen of recyclen eigenlijk? Beide woorden worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet precies hetzelfde. 

Upcycling van kleding houdt in dat bestaande kledingstukken worden omgezet in iets met een hogere waarde. Hierbij wordt het bestaande materiaal hergebruikt om iets nieuws mee te maken.

Bij recyclen worden kleding en stoffen juist omgezet in iets met vergelijkbare waarde.  Hierbij worden materialen (zoals textielafval) eerst uit elkaar gehaald en teruggebracht tot nieuwe garen via een chemisch en mechanisch proces. Die nieuwe garen kunnen daarna hergebruikt worden voor nieuwe kledingstukken.

Mode merken die upcyclen en recyclen

 

Deze merken gebruiken eerder geproduceerd textiel voor het maken van hun kleding. Hiermee voorkomen zij verdere exploitatie van natuurlijke grondstoffen.  Er zijn al genoeg stoffen geproduceerd, en deze merken hebben een manier gevonden daar opnieuw mooie kleding van te maken.

 

  • Top Culture

Top Culture is een veganistisch merk met een collectie van unieke duurzame en upcycled producten. De missie van het merk is om “pop culture te verrijken met goede producten”, waarbij goed zowel op duurzaamheid als ethiek slaat. De producten van hun “1 of 1” collectie worden allemaal handgemaakt wanneer ze besteld worden, i.e. “made to order”. Zo voorkomen ze dat ze precies zoveel items maken als nodig en er niet alsnog te veel kleding geproduceerd wordt. Je kunt kiezen uit een van hun speelse, pop culture designs of je eigen combinatie van stoffen kiezen. 

 

  • Studio Subtl

Studio Subtl is een herenmerk waar duurzaamheid en circulariteit op nummer één staan. De kleding wordt volledig gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen, wat biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Na het dragen of als het beschadigd is, kan de kleding kan weer bij hun ingeleverd worden. Afhankelijk van de conditie, recyclen ze het tot nieuw materiaal of upcyclen ze het om nieuwe unieke kledingstukken van te maken. De stijvolle kleding wordt gemaakt in een lokale werkplaats door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo zorg je er voor dat je niet onnodig kleding koopt

Dé oplossing voor een duurzamere mode-industrie is als er minder kleding wordt gemaakt en gekocht. Maar hoe zorg je er nou voor dat je toch kunt blijven genieten van kleding, zonder dat je daarvoor elke week een nieuw item aan je al uitpuilende kast toevoegt? In deze blog deel ik mijn favoriete tips! En echt, als ik het kan, kun jij het ook!

Wie, wat, waar en waarom? Alles over duurzame materialen!

Duurzame kleding is net even anders dan “gewone kleding”. Het draait om het economische, sociale en ecologische proces dat komt kijken bij de productie van kleding. Om te zorgen dat kleding duurzamer word doen merken en kledingproducenten veel onderzoek naar “nieuwe” materialen. In vergelijking tot 10 jaar geleden zijn er een aantal nieuwe stoffen op de markt, hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte stoffen in duurzame kleding.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳