Wie, wat, waar en waarom? Alles over duurzame materialen!

Hildemieke Boender- Vis

Wie, wat, waar en waarom? Alles over duurzame materialen!

Duurzame kleding is net even anders dan “gewone kleding”. Het draait om het economische, sociale en ecologische proces dat komt kijken bij de productie van kleding. Om te zorgen dat kleding duurzamer wordt doen merken en kledingproducenten veel onderzoek naar “nieuwe” materialen. In vergelijking tot 10 jaar geleden zijn er een aantal nieuwe stoffen op de markt, hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte stoffen in duurzame kleding.

Kleding van Biologisch Katoen

Biologisch katoen

Katoen wordt gemaakt van de pluizige bloemen van de katoenplant die als akkergewas verbouwd wordt in warme landen. In de basis is biologisch katoen niet anders dan gewoon katoen, het verschil zit in de behandeling die deze katoen krijgt. Bij biologisch katoen wordt er namelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, dit zorgt er onder ander voor dat de boeren en katoenplukkers niet in aanraking komen met giftige stoffen. Daarnaast blijft de grond beter vruchtbaar, waardoor er minder water nodig is. Het kost ongeveer 60% minder water om een T-shirt van biologisch katoen te produceren.

Kleding vanBamboe

Bamboe

Bamboe wordt gebruikt voor diverse toepassingen en in kleding zie je het ook steeds meer. Om een stof te maken van bamboe worden de binnenkant van de stengel en de bladeren gebruikt. Bamboe is een cadeautje van moeder natuur! Het heeft een aantal geweldige eigenschappen zoals:

 • Zachte vezel: Dankzij de ronde vezel voelt stof gemaakt van bamboe heel zacht aan.
 • Hypoallergeen: Vanwege de zachtheid van de stof is het ideaal voor mensen met een gevoelige huid.
 • Super absorberend: Bamboe kan 65% van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen, dat is 2 x zoveel als katoen!
 • Licht gewicht: Je voelt haast niet dat je het draagt.
 • Isolerend: Dankzij de holle vezel die lucht opslaat, heeft bamboe een thermoskan effect; koel in de zomer warm in de winter!
 • Antibacterieel: Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Het voordeel is dat een bamboe daardoor langer fris blijft en er minder wasmiddel nodig is om het schoon te maken.
 • UV filter: bamboe biedt natuurlijke bescherming tegen de zon, het filtert 97,5% van alle schadelijke UV straling uit zonlicht.

Naast deze geweldige eigenschappen is het duurzaam omdat bamboe heel snel groeit en in elk klimaat kan groeien, ook groeit er per vierkante meter een stuk meer bruikbaar materiaal dan bij katoen. Een klein duurzaamheids nadeel is dat er wel wat chemische stoffen nodig zijn om de bamboe te verwerken.

Kleding van Tencel Lyocell

Tencel Lyocell

Tencel, ofwel Lyocell, is waarschijnlijk één van de meest duurzame stoffen ter wereld! De stof voelt superzacht aan en er kunnen zijdeachtige stoffen van gemaakt worden, maar ook denimachtige stoffen. Het is een sterke stof en heeft lage kreukeigenschappen.

De stof wordt gemaakt van de houtpulp van de Eucalyptus boom. Het interessante is dat deze stof zowel natuurlijk als kunstmatig (synthetisch) is. De stof is namelijk gecreëerd door mensen, maar er is gebruik gemaakt van een natuurlijke vezel. Er wordt wel gebruik gemaakt van chemische oplosmiddelen, maar deze worden in het proces terug opgevangen en opnieuw gebruikt, waardoor er een gesloten kringloop ontstaat. De Eucalyptus bomen die worden gekapt voor de productie van deze stof komen uit speciale duurzame bossen.

Kleding van Hennep

Hennep is waarschijnlijk een van de oudste kledingstoffen die er bestaat. Er zijn bewijzen dat 300 jaar voor Christus er in China al hennep gedragen werd! Vanaf de middeleeuwen tot ongeveer de tweede wereldoorlog was hennep bij ons in Nederland ook favoriet!

Hennep

Hennep kan hetzelfde gebruikt worden als katoen of linnen. Ten opzichte van katoen heeft hennep een aantal interessante eigenschappen.

 • Hennep is 4 x sterker dan katoen
 • Hennep neemt 2 x zoveel vocht op als katoen
 • Hennep is minder gevoelig voor krimpen, schimmel en verkleuring door de zon
 • Hennep heeft een krachtige UV filter
 • Hennepplanten groeien heel snel in elk klimaat, zonder bestrijdingsmiddelen en met veel minder water dan katoen.

Persoonlijk snap ik niet goed waarom katoen niet in veel gevallen vervangen word door hennep. Hennep is van nature een hardere vezel, waardoor de stoffen ruw aanvoelen. Tegenwoordig zijn er veel methodes om deze stof zachter te maken.

Het gekke is dat het verbouwen van hennep in sommige landen verboden is omdat het verward word met Cannabis. Deze planten zijn inderdaad familie van elkaar. Maar als je de plant die gebruikt word voor hennep stoffen zou oproken is het enige resultaat een knallende koppijn!

Recycling /upcycling

Recycling PETfles

Daarnaast worden er ook steeds meer producten gerecycled of geupcycled. Recyclen houd in dat er bijvoorbeeld van oude spijkerbroeken weer nieuwe spijkerstof gemaakt word. Upcycling is als een product tijdens het recycleproces een hogere waarde krijgt dan het origineel. Een bekend voorbeeld is waarschijnlijk de PET flessen upcycling in T-shirts en sportkleding.

Nieuwe ontwikkelingen

Er zijn diverse merken en ontwerpers die een stapje verder gaan en zelf bijzondere materialen ontwikkelen, zo zijn er leervervangers gemaakt van vissenhuid of bananenschillen.

Vissenleer schoudertas van Maria Hees

VIS schoudertas – Maria Hees is gemaakt van vissenleer

Er is dus van alles mogelijk! In de afgelopen 10 jaar heeft de productie van duurzame stoffen een enorme sprong gemaakt en ik verwacht dat we de komende jaren meer innovatie op dit gebied gewoon in de winkels gaan zien. Wie weet draag jij over een paar jaar wel een broek gemaakt van paardenbloemen of een blouse van gras uit eigen tuin!

BIO:
Hildemieke Boender- Vis (32) , heeft jarenlang als commercieel kledingontwerper in binnen en buitenland gewerkt. Een aantal jaar geleden is ze zich gaan verdiepen in duurzaamheid in kleding en is zelfs op dit onderwerp afgestudeerd. Ze heeft zelf 3 jaar geleden haar eigen duurzaam T-shirt merk ChillFish Design opgezet (nieuw, nu ook verkrijgbaar in onze shop!). Hildemieke is gek op reizen, het maken van mooie dingen, boeken lezen en uit eten gaan. Ze woont samen met haar man Richard en 2 katten in de buurt van Rotterdam.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳