De best duurzame lente/zomer kleurentrend van 2022: Alle tinten blauw!

Noor Veenhoven

De best duurzame lente/zomer kleurentrend van 2022: Alle tinten blauw!

De modekleuren voor de zomer en het voorjaar van 2022 zijn bekend, en er zat dit jaar een trend tussen die er voor ons meteen uitsprong: Alle tinten blauw. Een behoorlijk duurzame trend vonden we!

Het is niet vaak zo dat een van de trendkleuren van een seizoen zo breed getrokken wordt. Je ziet dit ook meteen terug aan andere 2022 lente/zomer trendkleuren zoals Bubblegum roze, of botergeel. Deze kleuren zijn een stuk specifieker en een grote kans dat je die dus niet in je kledingkast hebt hangen. Daarom zijn we zo blij dat de trendkleur blauw (in alle tinten) een stuk toegankelijker is. 

logocomo
Logocomo was de Bubblegum roze trend al ver vooruit en had vorige zomer deze gave roze broek al uitgebracht.

Onze haat-liefde verhouding met trendkleuren

Trends worden over het algemeen gezien als de vijand van duurzame slow fashion. Alles moet zo tijdloos mogelijk zijn, zodat je er jaren van kunt genieten. Dit argument snijdt zeker hout, maar niet iedereen zit er op te wachten om alleen nog maar neutrale kleuren te dragen. Wij in ieder geval niet!

Het is wel jammer om sommige trendkleuren echt maar één zomer in het straatbeeld voorbij te zien komen. In 2020 waren neonkleuren weer eventjes helemaal de trend, maar die zijn daarna weer helemaal uit het straatbeeld verdwenen, wat natuurlijk ontzettend zonde is. Al die kleding die niet nog een seizoen gedragen worden, en die waarschijnlijk ook op de tweedehands markt het moet afzien, is niet bepaald goed voor het milieu.

Ondanks dat trendkleuren soms voor veel verspilling kunnen zorgen hebben ze ook wat leuke kanten. Mode gaat immers over creativiteit en zelfexpressie. Nieuwe trendkleuren geven nieuwe inspiratie. Inspiratie om kleuren te vinden die je echt goed staan, inspiratie om kleding op een andere manier te dragen, of te combineren met andere kleuren.

Trendkleuren dragen en kopen vinden we dus zeker niet problematisch, zolang je het maar duurzaam doet!

Duurzaam trendkleuren shoppen

Op een duurzame manier met trendkleuren omgaan is eigenlijk heel simpel. Met de volgende basisregels moet het zeker lukken:

  1. Doe alleen mee met trends die je in de opvolgende jaren ook nog leuk vindt. Doe dus alleen mee met trends die voor jou tijdloos kunnen zijn en die passen bij je stijl. Vraag jezelf altijd af: Ga ik dit minstens 50 keer dragen?
  2. Kijk eerst of je wel echt iets nieuws moet kopen om met de trend mee te doen. Veel trendkleuren komen, gaan en komen weer terug. Misschien heb je nog wel iets in de trendkleur in je kledingkast.
  3. Als je iets nieuws koopt in een trendkleur, zorg dan dat het van een duurzaam merk is. Veel duurzame merken doen ook mee aan de trendkleuren. Zij laten zich immers ook inspireren door trends en nemen deze zeker mee als ze de trends mooi vinden.

Onze blauwe favorieten

 De ‘blauw in alle tinten’ trend zijn we dus erg blij mee. Voor deze trend hoef je waarschijnlijk niet nieuwe kleding te kopen, want we hebben allemaal wel iets in het blauw (toch?). Het geeft dus vooral inspiratie over hoe je je blauwe kleding kunt dragen, en misschien kom je er wel achter dat blauw echt jouw kleur is en dat je je kledingkast wilt uitbreiden met meer tinten blauw, waar je nog jaren blij mee wilt zijn.

Naast dat we deze trend als behoorlijk duurzaam zien, is blauw ook mijn absolute lievelingskleur als het gaat om kleding. Daarom deel ik graag nog wat blauwe favorieten die je misschien zullen inspireren.

 

Blauwe zomerjurkDeze heerlijke zomerjurk van WASTED is gemaakt van deadstock materiaal en is eerlijk geproduceerd in België.

 

Blauwe top SusCBlauwer dan deze Electric Blue top van Lanius te koop bij Sus&C wordt het niet. Een echte eye-catcher die toch makkelijk te combineren is. Gemaakt van biologisch katoen.

 

Blauwe cape Julahas
Deze cape van van JULAHAS geeft een prachtig blauw accent aan elke outfit. De cape is gemaakt door echt traditioneel vakmanschap in India.

 

Kings of Indigo
Als we het over een blauwe kleurentrend hebben dan moeten we natuurlijk een denim creatie meenemen van Kings of Indigo. Deze heerlijke jurk gemaakt van 80% biologisch katoen en van 20% gerecycled katoen.

 

navy broekpak The Driftwood Tales
Dit marine blauwe broekpak van The Driftwood Tales is ook echt een favoriet voor deze zomer. Hij is gemaakt van 100% gerecycled katoen en is eerlijk geproduceerd in Bali.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

7x Kleding uit Bangladesh die eerlijk wordt gemaakt

Veel mensen die meer te horen krijgen over de misstanden in de kledingindustrie hebben als eerste reactie om álle producten die in Bangladesh gemaakt zijn te boycotten. Begrijpelijk, want Bangladesh is één van de grootste kledingproducenten ter wereld. Dankzij lage lonen, weinig handhaving op goede werkomstandigheden en veel werknemers met de juiste skills, kunnen merken hun kleding er goedkoop en goed laten maken. Toch is boycotten van de hele kledingindustrie in Bangladesh niet dé oplossing. Het feit dat mensen ondanks slechte werkomstandigheden toch voor deze banen gaan, impliceert dat zij weinig betere alternatieven zien. Één van de oplossingen om de mode-industrie dus duurzamer en eerlijker te maken, is dus om daar ter plaatse betere banen te creëren. In de blog van vandaag lichten we daarom een aantal merken uit die onder eerlijke omstandigheden kleding produceren in Bangladesh.

Wat is fast fashion eigenlijk?

Fast fashion. Je hoort er ontzettend veel over. Niet alleen in artikelen van andere websites, maar ook wij hebben het er vaak over. Fast fashion is iets waar we maar wat graag vanaf willen en met ons velen anderen. Maar, wat is fast fashion nu eigenlijk? In de blog van vandaag leggen we niet alleen uit wat het is, maar ook waarom we er vanaf willen en hoe jij daaraan kan bijdragen. Lees dus snel verder!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳