7x Kleding uit Bangladesh die eerlijk wordt gemaakt

Melissa Wijngaarden

7x Kleding uit Bangladesh die eerlijk wordt gemaakt

Veel mensen die meer te horen krijgen over de misstanden in de kledingindustrie hebben als eerste reactie om álle producten die in Bangladesh gemaakt zijn te boycotten. Begrijpelijk, want Bangladesh is één van de grootste kledingproducenten ter wereld. Dankzij lage lonen, weinig handhaving op goede werkomstandigheden en veel werknemers met de juiste skills, kunnen merken hun kleding er goedkoop en goed laten maken. Toch is boycotten van de hele kledingindustrie in Bangladesh niet dé oplossing. Het feit dat mensen ondanks slechte werkomstandigheden toch voor deze banen gaan, impliceert dat zij weinig betere alternatieven zien. Één van de oplossingen om de mode-industrie dus duurzamer en eerlijker te maken, is dus om daar ter plaatse betere banen te creëren. In de blog van vandaag lichten we daarom een aantal merken uit die onder eerlijke omstandigheden kleding produceren in Bangladesh.

 

#1 Top Culture

afbeelding van topculture kleding

Top culture is ontstaan als een duurzame toevoeging op pop cultuur, daarom de naam. Het merk werkt samen met leveranciers in Bangladesh die worden gemonitord door de Fair Wear Foundation

 

#2 More Green Times

afbeelding duurzame hoodie van More Green Times

More Green Times werkt samen het Belgische Stanley/Stella, waarbij ze de kleding inkopen en de prints er vervolgens pas opzetten op het moment dat je een kledingstuk besteld. Ook de kleding van More Green Times wordt gefabriceerd onder toezicht van de Fair Wear Foundation en op hun website leggen ze je haarfijn uit hoe ze precies te werk gaan.

 

afbeelding duurzame jurk van People Tree

People Tree is één van de grootste duurzame merken en ze maken geweldige kleding onder eerlijke werkomstandigheden. Het merk werkt niet alleen samen met partners in Bangladesh, maar ook in India, Kenia, Turkije, Portugal, Nepal, Italië. Wat People Tree uniek maakt, is dat ze intense samenwerkingen aangaan met lokale bedrijven om zo bij te dragen aan bijvoorbeeld emancipatie van vrouwen en het behouden van traditionele productietechnieken die te langzaam zijn voor de snelle productie-eisen in de fast fashion industrie. Per product kun je zien waar het gemaakt is!

 

#4 Shakti.Ism

afbeelding van duurzaam tasje van Shaktiafbeelding van shari uit Bangladesh

Ook Shakti.Ism produceert niet alleen in Bangladesh. Het merk focust zich op het upcyclen van sari’s tot kleurrijke accessoires zoals bijvoorbeeld tassen en sjaals. Voor een deel van de collectie werken ze samen met Basha, een organisatie die zich in Bangladesh richt op het ontwikkelen van fabrieken die onder eerlijke arbeidsomstandigheden werken én de werknemers behalve een leefbaar loon, ook trainingen geven. Niet alleen gericht op het verder ontwikkelen van relevante skills voor het maken van kleding, maar ook op bijvoorbeeld begrijpend lezen en zelfvertrouwen.

 

#4 It’s Pawsome

afbeelding shirt van ItsPawsomeafbeelding van duurzaam sweatshirt van its pawsome

Het Nederlandse merk It’s Pawsome staat vooral bekend om hun inzet voor dierenwelzijn. Zo zijn al hun producten PETA Approved vegan en zijn ze in gesprek met stichting Dierenlot voor een structurele samenwerking. Ook It’s Pawsome werkt met een leverancier in Bangladesh die onder toezicht staat van de Fair Wear Foundation.

 

#6 Tulsi Crafts

 

afbeelding van sjaal van tulsi crafts

Van laptoptassen tot sjaals, van kettingen tot sloffen. Tulsi biedt een platform aan lokaal vakmanschap uit Bangladesh. Kleding zul je er niet snel vinden, maar dat betekent niet dat ze weinig te bieden hebben. Ideaal ook voor het uitkiezen van duurzame cadeautjes.

 

#7 New Habit

afbeelding van shirt van New Habitafbeelding shirt van New Habit

“In mijn ideale wereld is elk stuk kleding een mini-protest. Die houding is de basis voor New Habit.” aldus de oprichter van jonge Utrechtse merk. New Habit richt zich op de jongerencultuur en maakt shirts, sweaters en comfortabele hoodies met kunstzinnige opdrukken. Niet alleen het design van de kleding, maar ook het design van de website maakt ons fan. Zeker even een kijkje nemen dus!

 

Extra tip: Meer zien over de kledingindustrie in Bangladesh?


De awardwinnende film “Made in Bangladesh” door Rubaiyat Hossain volgt een jonge vrouw die haar dorp verruilt voor de grote stad waar ze lange uren werkt in een kledingfabriek. De film leert je de vrouwen achter het label kennen en de alledaagse problemen die zij ervaren. Aanrader dus!

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Het Bangladesh akkoord; Wat is het en heeft het geholpen?

Vijf jaar geleden stortte de Rana Plaza in, een kledingfabriek in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Bij de ramp kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven. Een verschrikkelijke tragedie die overal ter wereld voorpagina’s van kranten haalde. Een ding was duidelijk, er moest snel verandering en verbetering komen. Het Accord of Fire and Building Safety in Bangladesh werd in Europa in het leven geroepen dat door 220 merken werd ondertekend. Merken in Noord-Amerika begonnen een alliantie, de Alliance for Bangladesh Worker Safety. Er werden strenge afspraken gemaakt en controles uitgevoerd. Nu is het vijf jaar later, het Akkoord is afgelopen en zijn opvolger is al in gang, maar wat heeft het Akkoord nu precies bereikt?

Alles over fair trade kleding

Fair trade, Max Havelaar, what’s it all about? Iedereen die wel eens geprobeerd heeft zijn/haar leven te verduurzamen herkent het probleem; CHAOS. Er is tegenwoordig zó veel informatie te vinden dat het enorme moeite kost om een eenduidig antwoord te vinden op je vragen. Daarnaast lijkt iedereen elkaar tegen te spreken. Waar de één adviseert om alleen nog maar kleding uit Europa te kopen, benadrukt de ander dat je de wereld zo alleen maar ongelijker maakt. Help! Gelukkig, valt het stiekem wel mee hoe moeilijk het is. In de blog van vandaag lees je alles over het hoe, wat en waarom van fair trade kleding. Zo ben je na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳