Hoe werkt...CO2 neutraal?

Alix Dodu

Hoe werkt...CO2 neutraal?

Yes, de zomer is weer even terug! Lekker in een jurkje/korte broek naar de uni of werk en zonnen tijdens de pauze. We hopen dat je net zo aan het genieten bent als wij! Met een beetje geluk blijft het zonnetje de rest van september schijnen en kunnen we nog lang genieten van de zomerzon. Nouja, geluk... Waarschijnlijk helpt de broeikasgas emissie van de laatste twee eeuwen ook een handje mee. Hoewel een eeuwige zomer best leuk is, zijn bijbehorende verdwijnende eilanden en uitdrogende gronden toch minder. Daarom is het de hoogste tijd om die koolstof emissies terug te brengen.

De mensen achter People Tree, dat in 2003 het eerste fairtrade gecertificeerde kledingbedrijf werd, zijn hiervan al lang op de hoogte. Naast het garanderen van eerlijke werklonen voor hun ambachtelijke arbeiders en bijna exclusief gebruik van natuurlijke en biologische weefsels, proberen ze ook hun koolstof voetprint zo laag mogelijk te houden. Daarom vervoeren ze, waar mogelijk, liever per boot dan per vliegtuig en wordt de stof voor hun kleding met de hand geweven. Zo kan je met een gerust hart genieten van je aankoop, wetend dat je shirt geen slechte milieukarma met zich meebrengt.

Charlie + Mary

People Tree's aanpak is een goed voorbeeld van hoe veel bedrijven hun koolstofuitstoot terugbrengen: overstappen naar groenere transport- en productiemethodes. Andere efficiënte maatregelen zijn bijvoorbeeld het kiezen van duurzame verwarmings- en elektriciteitsenergiebronnen, of het verbeteren van de productielijn om zo de efficientie te verhogen.

Veel ondernemingen zijn dus gelukkig goed bezig met het terugbrengen van hun broeikasgas uitstoot, maar waarom zou je daar stoppen? Dat is wat ze zich ook afvragen bij CO2logic. Dit Belgisch consultancy bedrijf helpt haar klanten met het verminderen van hun koolstof uitstoot en is de oprichter van het CO2-neutral certificatielabel. Het doel is dus om klantbedrijven uiteindelijk naar netto nul koolstof vervuiling te brengen.

Om dit te bereiken brengen ze eerst de desbetreffende uitstoot in kaart. Alle bijdragen wordt hierbij meegerekend, 'from craddle to grave': van het verbouwen van de grondstoffen tot het produceren en vervoeren van het eindproduct. Ook bijvoorbeeld energieverbruik op kantoren en business trips worden meegerekend.

Vervolgens berekenen ze waar en hoe de uitstoot verminderd kan worden. Hierbij wordt gekeken naar de return of investment en hoe makkelijk de verandering geimplementeerd kan worden. Naast bovengenoemde uitstoot reducerende maatregelen worden er ook stappen voorgesteld als het vervangen van apparatuur zoals verlichting en verwarming met efficientere alternatieven als LEDs en warmte-koude opslag. Het bedrijf kan zelf kiezen welke maatregels ze wel of niet toepassen. Wij hopen natuurlijk voor altijd alles!

Maar zelfs als een bedrijf dat doet blijven er broeikasgassen over die moeilijk te ontwijken zijn voor een bedrijf. Zakenreizen vliegen nog steeds op kerosine en het is best moeilijk om planeet-verantwoordelijke internet aan te schaffen. Wees nou eerlijk, natuurlijk shop je alleen milieubewust en tweedehands, maar is je aftershave/nagellak emissie vrij?

Dit is waar 'carbon offsets', letterlijk 'koolstof compensaties' in het spel komen. Ze worden gemeten in tonnen CO2-equivalenten en zijn een manier om de eigen broeikasgas productie te compenseren door te investeren in emissie reductie elders. Dit is bijvoorbeeld de paar euro die je extra kan betalen bij het boeken van een vliegtuigticket, om te compenseren voor de uitstoot tijdens de trip.

Geld dat uitgegeven wordt aan carbon offsets kan weer geinvesteerd worden in projecten die de totale wereld uitstoot verkleinen. Deze kunnen van alles zijn, zolang het de netto uitstoot van broeikasgassen zoals koolstof of methaan terugdringt:

  • Het financieren van het (her)planten van bossen.
  • Het financieren van grootschalige plannen om groene stroom op te wekken.
  • Koolstof uitstoot minderen door te investeren in plannen die de energieverbruik van een gebouw of stad verminderen.
  • Methaan afkomstig van veehouderijen of afvalstortplaatsen met behulp van bacteriën omzetten in koolstof, dat een veel kleiner broeikaseffect heeft.


Bedrijven kunnen dus hun overgebleven broeikasgas emissies compenseren door elders te investeren, om CO2-neutraal gecertificeerd te worden. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de geinvesteerde carbon offsetting ook echt leidt tot een afname van de wereldwijde uitstoot. De offsetting moet bijvoorbeeld voldoen aan het principe van additionality: de besparing van de emissie moet een consequentie zijn van het investeren, niet een op zichzelf staand project dat hoe dan ook door was gegaan, om bijvoorbeeld een milieuwetgeving na te volgen. Of nog erger, sommige carbon offsets worden meerdere keren verkocht.

Daarom hecht CO2logic waarde aan de 'vrijwilligheid' van een compensatie project. Een interessant criterion bij het polsen van een carbon offset is namelijk of het afkomstig is uit de vrijwillige compensatie markt danwel de compliance carbon market. Het laatste slaat op de officiele carbon credits die in omloop zijn tussen landen en grote multinationals, bijvoorbeeld als gevolg van de carbon caps die in het Kyoto protocol zijn afgesproken. Ze zijn gevoeliger voor dubieuze financiële ondernemingen dan de kleinere vrijwillige markt. Deze gaat namelijk projecten en bedrijven aan die uit zichzelf, om marketing of ik-wil-een-toekomst-voor-mijn-kinderen redenen, aan het verduurzamen gaan.

Maar om het nut en de integriteit van het systeem echt te waarborgen worden standards gebruikt. CO2logic baseren hun werkwijze bijvoorbeeld op de internationale PAS2060 standard. Ander voorbeeld: Natural Capital Partners, oprichters van het CarbonNeutral label, gebruiken het Green-E gecertificeerde REC (Renewable Energy Certificate) standard bij het investeren in duurzame energie projecten. Het naleven van al deze standards -het zijn er veel- wordt door onafhankelijke organisaties gecontroleerd. Een soort certificatie labels voor certificatie labels dus.

Goed nieuws is dat Natural Capital Partners samenwerkt met duurzaam kledingmerk Komodo om hun koolstofemissie te compenseren. Komodo's hoofdkantoor is als gevolg tegenwoordig een 'certified carbon neutral office'. Zo kunnen ze zonder netto uitstoot doorgaan met het ontwerpen van stukken zoals deze mooie blouse jurk gemaakt van 100% tencel.



De bedoeling is uiteindelijk natuurlijk dat bedrijven intern koolstof neutraal worden, zonder te grijpen naar carbon offsets. Dit is bijvoorbeeld wat Australische wijnproducent Tahlbik probeert, dat van plan is om binnen 5 jaar 120 ha bomen te planten op eigen terrein. Nu alleen nog wachten op een intern koolstof neutrale cocktailjurkje voor bij de proeverij.


Project Cece is een verzamelsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deze blog maakt gebruik van de volgende bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_offset
http://www.tahbilk.com.au/our-story/carbon-balanced.html
https://www.youtube.com/watch?v=7Lc_dlVrg5M
http://www.ecowatch.com/this-country-isnt-just-carbon-neutral-its-carbon-negative-1882195367.html
https://komodo-fashion-international.myshopify.com/pages/about-us

http://www.ethicalconsumer.org/shoppingethically/ethicalfashion/top5ethicalclothingretailers.aspx
http://www.co2-neutral-label.org/reduce.html
http://www.carbonneutral.com/green-power/global-green-power-solutions
https://www.researchgate.net/profile/Bob_Rees/publication/46494958_Developing
_greenhouse_gas_marginal_abatement_cost_curves_for_agricultural_emissions_from_crops
_and_soils_in_the_UK/links/55893a2c08ae273b2875bdf3.pdf
http://www.carbonneutral.com/resource-hub/carbon-offsetting-explained/carbon-offset-standards


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳