Het verschil tussen leefbaarloon en minimum loon

Noor Veenhoven

Het verschil tussen leefbaarloon en minimum loon

We hebben het wel vaker gehad over het leefbaarloon, dit is het loon dat je nodig hebt om jezelf te voorzien in alle basisbehoeften en ook een klein beetje kunt sparen. Helaas ligt in veel landen het leefbaarloon en het minimum loon nog ver uit elkaar. In sommige landen is het minimum loon zelfs minder dan twee keer zo laag als het leefbaar loon. 

Kleding wordt veel geproduceerd in landen waar het leefbaar loon laag is en het minimumloon nog lager. In deze blog kijken we naar de landen waar de meeste kleding wordt geproduceerd.

Leefbaar en minimumloon in China

30,8% van alle kleding export is afkomstig uit China. Er wordt dus een gigantische hoeveelheid kleding geproduceerd. Het minimum- en leefbaarloon verschilt in China per regio, het is immers een erg groot land. Het minimum loon is het hoogst in Bejing en het laagst in Liaoning.

Minimum loon Beijing:  2.320 RMB per maand = € 302,26 per maand.

Minimum loon Liaoning: 1.120 RMB per maand = € 145,92 per maand.

Het leefbaarloon in China is verschillend voor een enkele volwassenen en iemand met een familie en het verschilt ook weer per regio.

Leefbaar loon enkele volwassen: 2510-4010 RMB per maand = € 327,10 - € 522,58 per maand.

Leefbaar loon gemiddelde familie: 3650-5730 RMB = € 475,66 - € 746,73

Zo zie je dat het minimumloon in China bijna de helft is van wat iemand echt nodig heeft om volwaardig van te kunnen leven. Daarnaast moet je ook beseffen dat het leefbaarloon ook niet echt een vetpot is.

Dit leefbaarloon is berekend door Wage Indicator een organisatie die zich inzet om lonen transparanter te maken. Het leefbaarloon dat ze voor Nederland hebben berekend is € 1025 per maand (tussen 2015 en 2018). We kunnen het er denk ik wel over eens zijn dat we dit veel te laag vinden. 

Leefbaar en minimumloon in de EU

Na China is de EU de grootste exporteur van kleding, met 27,6% van de productie. Met de Europese regelgeving zou je misschien denken dat het verplicht is dat het minimumloon op zijn minst gelijk is aan het leefbaar loon. Helaas is dit (nog) niet het geval. In Italië hebben ze zelfs helemaal geen minimumloon en wordt het loon bepaald door onderhandelingen van vakbonden.

De EU is wel bezig met het maken van wetgeving voor het vaststellen van een minimumloon, en er zijn veel landen waar het minimumloon wel hoger is dan het leefbaarloon. Zo is in Portugal het minimum loon € 775,83 per maand en het leefbaarloon € 670, zoals berekend door Wage Indicator. Terwijl Polen een minimum loon van € 136,09 heeft en een leefbaar loon € 349,31. 

Dat iets in de EU is geproduceerd betekent dus niet per se dat er een leefbaar loon wordt betaald. Hopelijk komt daar wel snel verandering in.

Productie in Nederland bij New OptimistNew Optimist produceert in Nederland en garandeert een goed loon.

Leefbaar en minimumloon in Bangladesh

Bangladesh exporteert 6,8% van alle kleding en is daarmee het land na China dat de meeste kledingproductie heeft. Bangladesh staat bekend om zijn lage lonen, en ookal is het minimum loon sinds de Rana Plaza ramp bijna verdriedubbeld, toch zit het loon nog ver onder het leefbaarloon.

Minimumloon:  8100 taka per maand = € 80,56 per maand

Het leefbaarloon zoals bepaald door Global Living Wage, een organisatie die samenwerkt met o.a. Fairtrade om een leefbaarloon de norm te maken:

Leefbaar loon gebaseerd op Familie van 4 met 1.58 werkenden (gemiddeld): 21.648 taka per maand = € 215,31 per maand.

Het leefbaarloon is dus veel hoger dan het minimumloon. 

Leefbaar en minimumloon in Vietnam

Na Bangladesh volgt Vietnam met 6,2% van de kledingproductie. Het minimumloon is in Vietnam overal hetzelfde.

Minimum loon:  4420.000 Vietnamese Dong per maand = € 162,01 per maand.

Het leefbare loon is verschillend afhankelijk van of je in een stedelijk gebied woont of op het platteland. Het loon dat is berekend door Global Living Wage is als volgt:

Leefbaar loon platteland van Vietnam voor een familie van 4 met 1.87 werkenden:

4,618,167 Vietnamese Dong = € 169,27

Leefbaar loon voor stedelijk gebied van Vietnam voor een familie van 4 met 1.78 werkenden::

7,446,294 Vietnamese Dong per maand = € 272,93 per maand

Op het platteland is het leefbaarloon dus bijna gelijk aan het minimumloon, helaas ligt het in de stad een stuk verder uit elkaar.

Leefbaar en minimumloon in India

India is verantwoordelijk voor 3,5% van de kleding export en behoort daarmee zeker tot de top 5 van kledingproducenten van de wereld. Het minimumloon in India is afhankelijk van de staat binnen in India en afhankelijk van de soort arbeid. Het minimumloon voor ongeschoold werk is lager dan het minimumloon voor semi-geschoold werk of geschoold werk. 

In Rajasthan, een staat waar het minimumloon een van de laagste is, is het minimumloon voor ongeschoold werk: 5.850 INR per maand = € 66,54 per maand

In Dehli is het minimumloon een stuk hoger. Hier is het minimumloon voor ongeschoold werk 14.468 INR per maand = € 164,56 per maand.

Het leefbaarloon ligt voor India ook stuk hoger dan het minimumloon, zoal het berekend is door Global Living Wage:

Leefbaar loon op het platteland voor een familie van 5 met 1.546 werkenden: 10.627 INR per maand = € 120,69 per maand

Leefbaar loon voor stedelijk gebied voor een familie van 4 met 1.58 werkenden:

15.570 INR per maand = € 176,82 per maand

Het is in India dus een beetje afhankelijk van de regio hoe groot het verschil tussen het minimumloon en het leefbaarloon is, maar het minimumloon is altijd minder dan het leefbaarloon.

JULAHAS productie in IndiaJULAHAS produceert in India, maar werkt met fair trade organisaties zodat ze een leefbaarloon kunnen garanderen.

Zoals je kunt zien is er bijna altijd een groot verschil tussen het minimum loon en het leefbaar loon. Daarnaast zijn er ook meer dan genoeg landen waar er niet streng wordt gecontroleerd op het uitbetalen van het minimumloon en wordt er dus vaak zelfs nog minder dan minimum betaald. Veel keurmerken hebben het ook niet als verplichting om een leefbaarloon te betalen. GOTS heeft het betalen van een leefbaarloon bijvoorbeeld niet als hard criteria.

Keurmerken die wel verplichten om een leefbaarloon te betalen zijn: SA8000, Fairtrade en WFTO. De Fair Wear Foundation controleert er ook op en daar kun je het dus ook terugvinden in het merk rapport. Voor meer informatie over keurmerken kun je een kijkje nemen op onze keurmerkenpagina.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

De Coronacrisis bereikt recordhoogtes in India en dat heeft gevolgen voor de kledingindustrie

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de situatie in India nijpend is. De ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan, niet iedereen die het nodig heeft kan nog zuurstof krijgen en zelfs al krijg je een plekje in het ziekenhuis, zijn er verschrikkelijke verhalen over mensen die uren eenzaam liggen te wachten op medische hulp, terwijl de mensen naast hun sterven. Omdat veel duurzame merken produceren in India, daarom een update over de situatie.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳