4x super simpele tips om te beginnen met een duurzame levensstijl

Melissa Wijngaarden

4x super simpele tips om te beginnen met een duurzame levensstijl

Beginnen aan het verduurzamen van je levensstijl kan best wel overweldigend zijn. Hoe bepaal je waarmee je begint? Waarom zou je er überhaupt mee beginnen? En hoe zou je dat eigenlijk het beste kunnen doen? Een klinkklaar antwoord op deze vragen hebben we niet, omdat duurzaamheid voor iedereen weer wat anders betekent. Wel hebben we een aantal praktische tips om het overzichtelijk te houden en die ons hielpen.


Tip 1 voor een duurzame levensstijl: begin klein


Daarmee bedoelen we niet dat je op de rem moet trappen als je een super goed idee hebt zoals bijvoorbeeld the Great Bubble Barrier, we bedoelen er mee dat het veel makkelijker is om je voor te nemen om “deze vakantie niet te vliegen” in plaats van “nooit meer te vliegen” of “vanavond een keer vegetarische kip te proberen” in plaats van je direct voornemen om vegetariër te worden.

Er zijn tegenwoordig heel veel duurzame alternatieven voor dingen die we doen uit gewenning, maar het is veel makkelijker om een gewoonte op te bouwen omdat je er al positieve ervaringen mee hebt dan vanuit het niets beginnen met “vanaf nu voor altijd”.


Tip 2 voor een duurzame levensstijl: denk vooruit


Lichtelijk hypocriet voor mij om te zeggen, aangezien ik een zeer slechte planner ben. Toch maakt vooruit denken en plannen het een stuk makkelijker om duurzame keuzes te maken. Bedenk bijvoorbeeld eens welke typische dingen je doet en koopt op een doordeweekse dag en wat quick wins zijn.

Ik merkte dat ik erg vaak een koffie to go haalde (je bent een millennial of je bent het niet) en dat ik daar telkens een nieuwe plastic beker voor gebruikte. Ik ben toen eens gaan zoeken naar een herbruikbare coffeecup. Doordat ik er één heb die ik zelf erg mooi vind, vergeet ik hem niet snel. Daarnaast kreeg ik dankzij de beker korting op mijn koffie en begon mijn dag ineens met een “verduurzaam”-momentje, wat bij mij voor een soort kettingreactie zorgde.

Andere voorbeelden van quick wins zijn dingen als herbruikbare broodzakjes en broodtrommels, waterflesjes, wattenstaafjes en make-up remove pads. Natuurlijk ga je met deze acties alleen de wereld niet redden (zeker niet als je ze continue vergeet), maar het werkt wel geweldig als eerste actiemoment.

Duurzame Levensstijl Tips


Tip 3 voor een duurzame levensstijl: bedenk wat duurzaamheid voor jou betekent


Welke impact wil je maken? Door een focusgebied te kiezen wordt het makkelijker te achterhalen welke veranderingen je kunt maken om daar aan bij te dragen.

Bij Project Cece hebben we bijvoorbeeld 5 labels voor verschillende aspecten van duurzaamheid. Elk label draagt op z’n eigen manier bij aan een mooiere wereld, maar het is aan jou waar je op dat moment aan bij wilt dragen. De labels die wij gebruiken zijn “eerlijke handel”, “milieuvriendelijk”, “vegan”, “lokaal geproduceerd (binnen Europa)” en “steunt lokale bevolking” (als een merk geeft aan goede doelen).

Ik vind het persoonlijk bijvoorbeeld belangrijk dat mijn kledingkeuzes bijdragen aan eerlijke handel, daarom is duurzame mode voor mij kleding geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en dus niet per se tweedehandskleding. Door te focussen op hoe je precies duurzamer wilt leven, zijn er ineens een stuk minder opties en is het makkelijker om keuzes te maken.


Tip 4 voor een duurzame levensstijl: gebruik een stappenplan


  1. Zet een timer op 5 minuten en bedenk hoe je zou kunnen verduurzamen.
    Auto? Energie? Verspilling? Onwijze shopaholic? Schrijf alles wat je te binnen schiet op.
  2. Zet de timer nog eens op 5 minuten en schrijf zonder informatie op te zoeken manieren op hoe je die “habits” volgens jou zou kunnen verduurzamen.
  3. Door maximaal 10 minuten bezig te zijn met vooronderzoek en eerst uit te schrijven wat je al weet, kun je vervolgens veel gerichter gaan zoeken naar wat je niet weet en hoe je het beste impact kunt (en vooral wilt) maken. Zo verlies je jezelf minder snel in onderzoek doen en blijf je gemotiveerd om ook echt actie te ondernemen.

introductie project cece

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳