Van Lineair naar Circulair en wat dit Betekent de Economie en Mode-Industrie

Noor Veenhoven

Van Lineair naar Circulair en wat dit Betekent de Economie en Mode-Industrie

We horen het woord steeds vaker in de politiek: We moeten naar een circulaire economie. Amsterdam heeft het plan om in 2050 volledig circulair te zijn en de overheid zet strenge maatregelen in om de circulariteit van Nederland te vergroten en de klimaatdoelen te halen.

Maar wat betekent een circulaire economie eigenlijk en wat betekent dat voor de mode-industrie? In deze blog leggen we het allemaal uit en geven we een mooie voorbeeld van een circulair merk.

Wat betekent een circulaire economie?

We gebruiken ontzettend veel grondstoffen en doordat het aantal mensen op de planeet groeit en de hoeveelheid spullen die we kopen toeneemt, neemt dat grondstoffen gebruik alleen maar toe. Dat is een probleem, want we gaan met zo’n snelheid door onze grondstoffen heen dat veel grondstoffen op beginnen te raken.

Denk maar aan de oerwouden die steeds kleiner worden door houtkap en veeteelt, olie en gas dat met rap tempo uit de grond wordt gehaald, maar ook andere materialen zoals goud, lithium (voor batterijen) die we zo snel mogelijk proberen te mijnen.

Op het moment werken we nog veel met een lineaire economie. Wat betekent dat we grondstoffen uit de grond halen, er bruikbare materialen van maken, er producten van maken, deze producten gebruiken, en vervolgens weggooien als we er klaar mee zijn. Als het product is weggegooid komt het op de vuilstort terecht, of wordt het verbrand (vaak zo in Nederland).

De lineaire economie maakt dus producten van grondstoffen om vervolgens die producten te vernietigen zonder de nog steeds waardevolle grondstoffen te gebruiken. De circulaire economie doet hier het tegenovergestelde.

Een circulaire economie neemt nog steeds grondstoffen die vervolgens tot producten worden verwerkt, maar in plaats van het weggooien van de producten, wordt het product gerepareerd en opnieuw gebruikt, of gerecycled.

Het doel van Nederland is dan ook om in 2020 50% minder nieuwe grondstoffen te gebruiken. Dit doen we samen door:

  • Minder te consumeren.
  • Zuiniger om te gaan met wat we hebben en te repareren waar mogelijk.
  • Zo veel mogelijk te recyclen.

(Hoor je hem al? Reduce, Reuse, Recycle ;) )

Wat betekent dit voor de mode industrie?

De mode industrie is bijna zo lineair als het maar kan zijn. Kleding wordt gemaakt, gekocht, en we gooien het na een paar keer dragen weer weg. Sterker nog veel kleding wordt zelfs weggegooid zonder ooit gedragen te zijn. Dat zijn de miskopen en de producten die niet verkocht zijn.

Bijna al die kleding komt nu terecht op de vuilstort of wordt verbrand. Een deel van de kleding wordt tweedehands verkocht en minder dan 1% wordt gerecycled. En als het wordt gerecycled, dan wordt er meestal isolatiemateriaal van gemaakt, want kleding is er vaak niet op gemaakt om goed gerecycled te worden.

Gelukkig maakt ook de mode industrie vooruitgang als het gaat om circulariteit. De tweedehands kledinghandel is booming, met platformen zoals United Wardrobe en Vinted die erg populair zijn  voor het kopen en verkopen van tweedehands kleding.

Ook op gebied van recycling gaat het steeds beter. Er komen steeds betere technologieën om van gerecyclede items weer mooie stoffen te maken. Daarnaast zijn er ook kleine merken en designers die op zo’n manier designen dat hun kleding makkelijker te recyclen is.

Circulariteit is mogelijk met MUD Jeans!

MUD Jeans is een van onze favorieten als het gaat om mooie denim merken. En MUD zet zich dan ook hard in voor circulariteit. Met hun 'Lease A Jeans' concept kun je een jeans bij ze leasen en blijft het eigendom dus bij MUD Jeans zelf. Zij zullen er dan ook voor zorgen dat als de jeans niet meer repareerbaar is, deze wordt gerecycled naar een nieuwe spijkerbroek.

Op het moment gebruikt MUD Jeans 40% gerecycled materiaal, maar hun doel is om naar 100% gerecycled materiaal te gaan. Je kunt trouwens ook spijkerbroeken van andere merken weer bij MUD Jeans inleveren in ruil voor korting. Zij zorgen dan dat ze gerecycled worden. Dat is pas echt circulair!

Hoe ze dat recyclen precies doen kun je zien in het volgende filmpje. Als je meer wilt weten over het hele productie proces van MUD Jeans, kun je een kijkje nemen in hun sustainability report.

Gerelateerde artikelen:


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳