De positieve milieu-impact van Project Cece’s duurzame jeans

Malika van de Weerd

De positieve milieu-impact van Project Cece’s duurzame jeans

Wat bespaar je bij het kopen van een duurzame jeans bij Project Cece? Met de informatie die we hebben verzameld weet je precies wat jij goed doet met het kopen van een duurzame jeans! Misschien heb je al een duurzame jeans, anders is dit een goed moment om een stapje naar een duurzame toekomst te doen en de vervuilende fast-fashion jeans industrie achter je te laten. 

In deze blog zie je een analyse van hoe een duurzame jeans presteert op duurzaamheid vergeleken met een reguliere spijkerbroek. Dit is geanalyseerd aan de hand van 5 factoren die een invloed hebben op het milieu: water, giftige chemicaliën en pesticiden, afval, energie en uitstoot. 

De water impact van een duurzame jeans

In de onderstaande figuur kun je zien wat een jeans van biologisch katoen gemiddeld aan water bespaard.  Dit loopt op tot wel 969 liter water, wat ongeveer gelijk staat aan 8 badkuipen vol water! 

Water besparing duurzame spijkerbroek

De Ariel Wide Leg jeans is de absolute winnaar, People Tree wist deze jeans te produceren met ‘maar’ 896 L water!

Water winnaars

Besparing van pesticiden en chemicaliën

Met een broek van biologisch katoen skip je veel giftige chemicaliën en pesticiden die vaak tijdens het katoen groeiproces op de velden worden gespoten. Dit is samen wel 2 tubes handcrème vol pesticiden en 1,5 pak suiker aan giftige chemicaliën die jij het milieu bespaart. 

Besparing giftige stoffen

Afval besparing

Doordat een aantal jeansmerken op Project Cece werken met gerecycled denim, wordt er afval bespaard. Dit kan oplopen tot wel 150 g gerecycled materiaal per jeans, dat anders wellicht in de dump terecht was gekomen! De merken die bezig zijn met het hergebruiken van denim materiaal voor nieuwe jeans zijn MUD Jeans, Kuyichi, Kings of Indigo en Brainshirt. 

afval besparing

Energie besparing

Zoals je kunt zien in de onderstaande tabel is het energieverbruik tijdens de groei van biologisch katoen een stuk lager dan conventioneel katoen. Twee van Project Cece’s jeans merken, Nudie Jeans en MUD Jeans, gebruiken ook nog eens groene energie verder in hun productieproces! Gemiddeld bespaart een duurzame spijkerbroek ongeveer 4,5 MJ aan energie. Dat is ongeveer evenveel als een 3 lampjes dag en nacht te laten schijnen.  

Energie besparing

CO2 uitstoot besparing

De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het verbouwen van biologisch katoen voor de productie van een jeans is ongeveer de helft van de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het verbouwen van non-biologisch katoen. De besparing is wel maar ongeveer 410 gram CO2, wat niet zo veel is. Om dat even in perspectief te zetten:  Met een benzine auto van Amsterdam naar Utrecht kost al 6 kg CO2 (ongeveer 5 keer zo veel). In deze berekening van de CO2 is het vervoer van de spijkerbroek niet meegenomen.

Duurzame spijkerbroeken bij Project Cece

Wat kun je zelf nog meer doen?

Ook jij kunt nog veel besparen in de fase dat je een jeans al in je bezit hebt. Wanneer je je jeans pas wast na 10x dragen, in plaats van na elke keer dragen, bespaar je 25.1 kg CO2, 1483 L water (12 badkuipen!) en 496 MJ energie. Daar kun je dus ook nog flinke impact maken!Wil je meer weten over het productie van biologische en niet biologische jeans?

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het verzamelen van data betreft fast-fashion jeans en duurzame jeans. Al deze data en informatie hebben we samengevoegd in een overzichtelijk rapport. Wil jij meer weten over het productieproces van jeans, biologisch en binnen de fast-fashion industrie? Dan kun je het rapport hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳