Zo duurzaam mogelijk vliegen? Dit is hoe je het doet!

Melissa Wijngaarden

Zo duurzaam mogelijk vliegen? Dit is hoe je het doet!

Pakten we met z’n allen vroeger vrolijk het vliegtuig voor een korte citytrip, dat snelle bezoekje aan familie of een weekendje weg, voelen we ons daar tegenwoordig massaal schuldig over. In Zweden worden influencers en publieke figuren zelfs geshamed voor hun vlieggedrag, iets wat hier in Nederland ook al lang niet meer uniek is. Hoewel we het er bijna allemaal over eens zijn dat vliegen een probleem is, hebben heel veel mensen toch te maken met vliegkoorts. En wat doe je dan? In de blog van vandaag geven we je tips om zo duurzaam mogelijk te vliegen!

Voordat je boekt:

1. Stel jezelf deze vragen

Het is voor veel mensen een no-brainer om het vliegtuig te pakken, terwijl er vaak best goede alternatieven zijn. Zeker als je een tijd van tevoren kan boeken, is bijvoorbeeld een treinreis een hele goede optie. Check daarbij vooral ook of je nog gebruik kan maken van de geweldige Interrail-pas! Meer inspiratie? Lees de geweldige blogs over dit onderwerp van Zaailingen eens.

InfographicVliegen

2. Compenseer je vlucht terwijl je boekt

Omdat het nogal prijzig kan zijn om je vlucht achteraf te compenseren kan je gebruik maken van flygrn.com. Flygrn zoekt naar de goedkoopste tickets, net zoals skyscanner dat bijvoorbeeld doet, maar gebruikt de commissie die ze over de via hun geboekte vliegtickets ontvangen om de vluchten (deels) mee te compenseren. Je ontvangt een certificaat van hoeveel en waarin geïnvesteerd is voor jouw ticket. Wat fijn is aan boeken via Flygrn, is dat je niet nog extra hoeft te betalen voor je ticket om deze te compenseren.

3. Kies voor een directe vlucht

Omdat de meeste CO2 uitstoot plaatsvindt bij het opstijgen en landen, kan je al veel besparen door te kiezen voor een directe vlucht in plaats van met overstap. Als je bekijkt hoeveel je kwijt bent als je vlucht achteraf zou compenseren, is dit de duurdere ticketprijs soms al waard.

Als je al geboekt hebt:

1. Compenseer CO2 door bewustere keuzes te maken in je dagelijks leven

Als consument hebben we op heel veel manieren invloed op het klimaat en stoten we op heel veel manieren CO2 uit. Een optie is om te berekenen hoeveel CO2 je uitstoot met je vlucht, bijvoorbeeld via deze tool van milieucentraal, en vervolgens alledaagse dingen aan te passen om te compenseren. Voor ons is dit ook een manier om te zoen hoe ongelooflijk veel impact een vliegreis maakt. Wil je bijvoorbeeld je vliegreis naar Thailand compenseren door veganistisch te eten, dan zul je dat 3,5 jaar moeten doen!


Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/retourtje-thailand-dat-is-6-jaar-lang-geen-vlees-eten~b9a42487/

2. Gebruik een compensatie website om te compenseren voor je CO2 uitstoot

Behalve door je gedrag te veranderen, kan je ook je CO2 uitstoot compenseren door te investeren in groene projecten die de CO2 uitstoot op andere plekken verkleinen. Dit is inmiddels een mega grote markt geworden en de verschillen per website zijn dan ook groot. Voor een vliegreis naar Kuala Lumpur zou ik volgens MyClimate.org zo’n 51 euro moeten investeren, terwijl ik via GreenSeat.nl met 25 al klaar ben. Dit verschil komt doordat ze met andere cijfers rekenen om de uitstoot van een vlucht te berekenen. Belangrijk om te checken is dat je checkt in wat voor projecten er geïnvesteerd wordt en let daarbij vooral op keurmerken.

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳