Not Just A Shirt

Melissa Wijngaarden

Not Just A Shirt

We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen dat de mode-industrie moet veranderen. De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën en is daarnaast ook niet bepaald goed in het waarborgen van mensenrechten. Honderden, misschien wel duizenden blogs zijn hieraan gewijd. En toch, toch blijft de fastfashion-industrie steeds maar groeien. Hoe kan dat nou?

Eén van de redenen is dat de mode-industrie zo groot is. Het is nauwelijks te bevatten dat zoiets alledaags als het kopen van kleding, zo’n ongelooflijke impact kan hebben op de wereld. Immers, het is al 2018, we zijn als mens zó ontwikkeld en kunnen onze informatie continue overal vandaan halen. Helaas bestaat er zoiets als cognitieve dissonantie, waardoor we vooral op zoek gaan naar informatie die onze vooroordelen bevestigt. Als je geen vermoeden hebt van de impact van nieuwe aankopen op de wereld -wat hartstikke logisch is, omdat je er in het dagelijkse straatbeeld bijna niet mee in aanraking komt-, dan is de kans vrij klein dat je op zoek gaat naar informatie die dat tegenspreekt.

Daarom lanceren we een campagne. Het doel van de campagne is om te benadrukken dat er achter elk kledingstuk een verhaal zit. Voordat wij een kledingstuk in onze handen krijgen, is er ooit een zaadje geplant, is dat zaadje gegroeid tot een plant, is die plant gaan bloeien en daarna geoogst, is van die plant garen gemaakt, daarna een stof, van die stof is uiteindelijk een shirt gemaakt, die daarna via distributiecentra in onze winkels terecht is gekomen, waar winkelmedewerkers je hebben verzekerd dat het “helemaal de kleur van dit seizoen is en het shirt je geweldig staat!”. Boodschap is; er zijn ontzettend veel mensen die hebben meegewerkt aan jouw shirt. Ookal lijkt het nog zo’n simpel T-shirt, het productieproces is al snel heel complex. Zelfs een simpel shirt is niet zomaar iets om achteloos mee om te gaan. Ook een simpel shirt is #NotJustAShirt.

Als onderdeel van de campagne, lanceren we dan ook een simpel wit T-shirt. Het bijzondere aan dit shirt is dat het shirt is gemaakt van 100% biologisch katoen (met GOTS keurmerk, dus je kan er inderdaad van uit gaan dat het mileuvriendelijk geproduceerd is). Daarna is het shirt in India CO2-neutraal geproduceerd in een fabriek onder toezicht van de Fair Wear Foundation, die toeziet op eerlijke werkomstandigheden.Een simpel wit shirt dat zowel eerlijk geproduceerd als milieuvriendelijk is, is helaas nog niet zo algemeen. Het productieproces van dit shirt maakt het dan ook #NotJustAShirt, omdat het verhaal achter dit shirt helaas nog lang niet de standaard is voor alle shirts die geproduceerd worden.

Wat jij nu kan doen? Meerdere dingen!

1. Je kan het Not Just A Shirt-shirt of de Fair Fashion Movement-tas kopen in onze webwinkel.
   Hiermee draag je bij aan onze campagne en zorg je ervoor dat wij de geweldige merken op onze website en de mooie verhalen achter hun items nog beter zichtbaar kunnen maken.


2. Deel een foto met/van je lievelingsshirt en vertel waarom je zo van dat shirt houdt.
Post dit met de hashtag #NotJustAShirt en wij delen hem ook! Het idee is om te laten zien dat achter élk shirt een (persoonlijk) verhaal zit en dat elk shirt eigenlijk heel bijzonder is!

3. Be the change
Inmiddels een beetje afgezaagd, maar het is wel waar. Alle beetjes helpen. Zien andere mensen dat jij er geweldig uitziet in een duurzame outfit, of vertel je ze over je nieuwe schoenen gemaakt van vegan leer? Dan ben je stiekem aan het microinfluencen en laat je zien dat mode en duurzaamheid hartstikke goed samengaan! Het begin is misschien klein, maar oh boy wacht maar waar we over een paar jaar zijn. Laten we de mode-industrie aanpakken!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳