Hoe creëer je je eigen duurzame garderobe?

Noor Tiny Temple

Hoe creëer je je eigen duurzame garderobe?

Geweldig toch dat er een website zoals Project Cece bestaat waar zoveel mogelijk duurzame items worden verzameld op één plek? Allemaal om ons als consument te helpen door de bomen het bos te blijven zien. Want dat kan soms best lastig zijn.

En waar moet je überhaupt beginnen met het creëren van een duurzame garderobe? Mijn belangrijkste advies: zorg voor lol en plezier in je kast en het aankleden zelf. Want wie van elk item in zijn/haar kast houdt, zal hier meer van genieten en ook beter voor zorgen. Voor sommigen is het aankleden een moment van stress. Het gevoel dat je niks hebt om aan te doen die dag (terwijl je een kast vol hebt hangen) is niet fijn. Daar moet verandering in komen! Door je kast op te ruimen en te ontdoen van items die je niet het juiste gevoel geven, creëer je rust in je ochtendritueel en kun je daar meer van gaan genieten (en weer tijd in andere dingen steken, zoals je gezin).

Duurzaamheid is een vrij breed begrip, maar in mijn ogen betekent dit dat iets lang mee gaat. Dat is dan ook wat ik in ieders kast wil bereiken. Investeren in kwaliteit (hoeft niet duur te zijn!) en het hebben van een eigen stijl helpt hierbij.

Eerste stap

Vaak wordt als eerste genoemd dat je minder tot niets moet kopen. Dat is natuurlijk zo, maar dat is niet altijd een leuk vooruitzicht. Ik pak het dus anders aan. Stap één is beginnen bij de basis: jouw kledingkast. Wat heb je al? Het gebruiken van spullen die er al zijn is de meest duurzame optie. Daarna kijk je wat je allemaal in je kast kunt vinden.  Zie je trends? Houd je van kleur of juist van minimalistisch? Waar moet een kledingstuk voor jou aan voldoen om je fijn in te voelen? Iemand die de hele dag rond moet racen op de fiets om de kinderen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen heeft andere voorwaarden voor een fijne garderobe dan iemand met een leidinggevende kantoorfunctie (comfort vs. dresscode). Zodra je een veel terugkomende trend hebt ontdekt in je kast kun je gaan onderzoeken waarom dat voor jou een must-have item is. Voel jij je helemaal jezelf als je het item draagt? Of houd je van nét even iets anders dan je vrienden of vriendinnen? Als je erachter kunt komen waarom items je meer plezier geven, kun je ook gerichter op zoek gaan naar aanvullingen. Daarbij zal het je minder miskopen opleveren in de toekomst als je weet dat je een item ‘te gek, maar niet voor mij’ vindt.

Het opruimen van je kast is niet altijd makkelijk. Sommige items kun je nu eenmaal niet dagelijks aan. Maar dat betekent niet dat zo’n kledingstuk moet wegstoffen achterin in je kast.

Heb je een item welke je maar op één manier kunt combineren? Daar zitten de leuke uitdagingen van je garderobe! Ga experimenteren, ik weet zeker dat je meerdere combinaties kunt maken als je een beetje je best doet. Meestal kan het combineren van extravagante items met basics ervoor zorgen dat je het item opeens ook naar je werk kunt dragen (chiquere jurk met een nonchalant/groot wollen vest en sneakers bijvoorbeeld).

En zijn er items met een speciale betekenis omdat ze bijvoorbeeld van familieleden zijn geweest? Wat bijzonder! Draag je ze ook wel eens? Zo niet, probeer een combinatie te vinden waardoor je het item wel aan zou doen. Lukt dat niet? Dan kan je het item ook (laten) verwerken tot iets nieuws, door het bijvoorbeeld terug te laten komen in je interieur. Dit geeft verlichting in je kledingkast en zorgt juist voor een levendige herinnering. 

Heb je tijd geïnvesteerd om je kast op deze manier te ontdekken? Leg dan al je nieuwe combinaties vast op foto’s, zodat je hier later inspiratie uit kunt halen zonder het hele proces opnieuw te hoeven doen.

Plezier met je kledingkast

Maar, we hadden het over lol en plezier. Ken je die scene uit Sex and the City waar Carrie Bradshaw gaat verhuizen en dus haar kast wil opruimen? Samen met haar 3 vriendinnen Samantha, Charlotte en Miranda maakt ze er één groot feest van. Muziek aan, glaasje bubbels erbij en vooral veel lol hebben.

Dit is een klassiek voorbeeld van een dó-try-it-at-home scenario! Organiseer eens een ruilfeestje met je vriendinnen en je zult zien dat je veel meer lol hebt dan een middagje shoppen. Je kunt zelf de regels bedenken en bijvoorbeeld elkaars looks nabootsen. Maar ook een vintage winkel of kringloop kan veel plezier geven. Trek eens iets geks uit het rek en pas het, tranen met tuiten (van het lachen) gegarandeerd.

Duurzame kleding

Uiteindelijk zal er een moment komen dat je iets nodig hebt om je garderobe mee aan te vullen. Zo gaat dat gewoon. Probeer te investeren (tijd/onderzoek/eventueel geld) in een item dat lang mee gaat. Het zou mooi zijn als jouw kleinkinderen het ooit ook onder het motto ‘vintage’ kunnen dragen.

Je kunt eens beginnen met tweedehands zoeken, maar dat lukt niet altijd. Bedenk dan wat jij het meest belangrijke aspect van duurzaamheid vindt. Ben jij tegen het gebruik van dierlijke producten (vegan), wil je dat er overal in de productieketen aan eerlijke handel gedaan wordt of gaat het jou om de duurzaamheid van de stoffen? Maak een keuze. Het is namelijk lastig om 100% aan alle voorwaarden van duurzaamheid te voldoen. Ga vervolgens opzoek naar merken die kleding produceren met jouw waarden op de voorgrond.

Advies

 

Kan jij wel wat hulp of advies gebruiken bij het verduurzamen van jouw garderobe? Ik help je graag! Dit kan via een persoonlijke kastsessie (waarin we bovenstaand proces samen zullen uitvoeren), maar ook een workshop of winkel tour. Kijk voor meer informatie en de aankomende evenementen op mijn website.

Geïnspireerd door Michael Jackson's lyrics "If you wanna make the world a better place. Take a look at yourself, and then make a change." blogt Noor op www.tinytemple.nl over duurzame mode.
Niet alleen schrijft ze awesome blogs, ze organiseert ook vintage shopping tours en helpt je met haar wardrobe styling sessies je eigen stijl verder te ontwikkelen. Neem eens een kijkje op haar website.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳