Hou insecten op afstand met deze milieuvriendelijke tips

Melissa Wijngaarden

Hou insecten op afstand met deze milieuvriendelijke tips

Met het mooie weer komen niet alleen wij meer buiten, ook insecten komen weer uit hun holletjes. Ondanks dat wij echte dierenliefhebbers zijn, hebben we het niet zo met wespen op het terras, muggen tijdens de picknick en mieren in de keuken. Op internet vind je lijsten vol met tips voor het bestrijden van de beestjes. Maar wat nou als je ze liever levend houdt? Daarom in deze blog; de beste tips om insecten milieuvriendelijk op afstand te houden.

Wespen

Waarom je wespen niet per se wil doden

Ook al is er een wespenplaag en lijkt een wesp meer of minder niet uit te maken, wespen zijn hartstikke nuttig. Behalve dat ze muggen en vliegen eten, worden ze in de landbouwindustrie ingezet om insectenplagen uit te roeien. Nog steeds niet overtuigd waarom je ze niet zou vangen in je glas?

Het schijnt dat de geur van een dode wesp andere wespen in de buurt agressiever maakt, misschien overtuigt dat je!

Uniek feitje: Alleen de nieuwe koningin overleeft de winter; haar werkers, mannetjes en voorgangster sterven. 

Zo verjaag je wespen als je je nog kan voorbereiden

 • Wierook
  Wespen houden niet van rook. Kies een wierook waar jij wel blij van wordt en je hebt niet alleen een lekker ruikende tuin, maar ook geen last meer van wespen!
 • Kruidnagel
  Wespen háten de geur van kruidnagel. Steek 10 kruidnagels in een halve citroen of leg 20 kruidnagels in een bodempje water en weg zijn ze.
 • Ui
  Niet alleen veel mensen vinden rauwe ui niet zo lekker ruiken, ook wespen houden niet van de geur. Met een half ui naast je, blijven ze dan ook uit je buurt.

Zo verjaag je wespen op een terras

Ook als je al op stap bent en je geen ui, kruidnagel of wierook bij je hebt ben je nog niet verloren. Een truc die je dan kan toepassen is het nabootsen van regenspetters door druppels water op de wespen te spetteren. Wespen kunnen niet vliegen als het regent en zullen dan gauw op zoek naar de veiligheid van hun nest!

Muggen

 

Waarom je muggen eigenlijk liever levend wil houden

Hoe je van een mug afkomt zonder hem te doden is waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt als je om 3 uur ‘s nachts voor de zoveelste keer wakker wordt van het intense gezoem of de vervelende jeuk van een muggenbult. Misschien verandert dat als je beseft hoeveel er afhangt van het kleine insectje. De mug bungelt namelijk ergens onderaan de dierlijke voedselketen, wat betekent dat heel veel dieren direct afhankelijk zijn van het voortbestaan van de mug.

Uniek feitje: De mug is één van de dodelijkste dieren op aarde doordat ze dodelijke ziektes over kunnen dragen. In 2015 stierven meer mensen door toedoen van muggen dan door toedoen van mensen, haaien, leeuwen en slangen bij elkaar.

Zo hou je muggen bij je vandaan

 • Laten we allereerst een open deur intrappen; muggen voelen zich uitgenodigd om binnen te komen als je binnen het licht aan hebt staan én je raam/deur open hebt zonder hor ervoor.
  Een makkelijke oplossing is dus om dat niet te doen!
 • Lavendelolie
  Lavendelolie ruikt lekkerder dan citronella, maar werkt even goed!
 • (Wild) Kattenkruid
  Muggen haten de geur van kattenkruid. Vooral de wilde variant (nepeta cateria) werkt heel goed. Je kan een plantje neerzetten of een spray kopen bij een dierenwinkel. Hou er wel rekening mee dat je kat je niet meer los laat!
 • Vitamine B
  Het schijnt dat muggen je lekkerder vinden als je weinig vitamine B in je bloed hebt. Ben jij degene die altijd wordt geprikt? Het nemen van vitamine B tabletten kan je helpen!

Toch gestoken?
Smeer tandpasta, azijn of tea tree olie op je muggenbult tegen de jeuk. Ook kan je met een ijsklontje de bult tijdelijk verdoven.

Mieren

 

Waarom je mieren eigenlijk het liefste levend ziet

Hoewel het natuurlijk niet fijn is om mieren over je aanrecht te hebben lopen, zijn het eigenlijk geweldige dieren. Ze verspreiden namelijk zaadjes van planten, voorkomen schade aan bomen en planten door insecten en zorgen voor een vruchtbare bodem door de gangenstelsels die ze maken.

Uniek feitje: mieren doen ook aan veeteelt. Zo nemen ze bladluizen onder hun hoede om de honingdauw van bladluizen af te kunnen tappen.

Tips tegen mieren in huis

 • Stoepkrijt
  Baken met stoepkrijt een gebied af voor je deur/raam tot waar ze mogen lopen. Ze zullen niet door de krijtstreep heen lopen en dus ook niet binnenkomen via die weg!
 • Koperen muntjes
  Het schijnt dat als je koperen muntjes neerlegt op de plekken waar de mieren naar binnen komen, ze niet verder zullen gaan. Bij ons werkte het niet, maar we lezen op internet zoveel positieve reacties, dat het misschien voor jou het proberen waard is.
 • Munt
  Mieren houden niet van de geur van munt. Koop een muntplantje en leg wat blaadjes naast het mierenspoor of druppel er wat muntolie naast. De mieren zullen maken dat ze wegkomen!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳