Op zoek: Een baan met impact!

Noor Veenhoven

Op zoek: Een baan met impact!

Net afgestudeerd en nu al stuurloos. Na jaren school en studeren is het nu eindelijk tijd om echt een carrière te kiezen, maar wat? Op de universiteit ben ik opgeleid tot onderzoeker, maar ik weet al dat ik dat pad niet op wil. Dus het is tijd om de banenmarkt te exploreren naar een baan die heeft wat ik heel belangrijk vind: Impact! Hoe vind je een baan die bij jou past, maar waarmee je ook iets kan betekenen voor jouw mede-aardbewoners? Ik heb de afgelopen maanden wat onderzoek gedaan, en ik hoop dit nu ook met jullie te delen.

Na flink wat carrière markten te hebben bezocht te hebben begreep ik al snel dat alleen een beetje rondlopen en de mensen bij elk bedrijf hun verhaaltje te laten doen niet genoeg is om een goede baan te zoeken. Je moet voorbereid zijn en vragen paraat hebben over wat jij belangrijk vindt in een bedrijf. Oriënteren is natuurlijk goed, maar oriënteren is makkelijker als je een beetje een focus hebt. Daarom ben ik eerst maar eens gaan kijken naar wat ik zoek in een bedrijf. Hiervoor heb ik www.80000hours.org voor geraadpleegd, een website die je helpt bij het kiezen van een carrière met impact door onderzoek te doen naar wat de belangrijkste aspecten zijn voor een carrière en waar je het meeste impact kan maken. In deze blog zal ik veel van hun informatie gebruiken als bron voor mijn banenzoektocht. Het eerste belangrijke punt dat ik wil behandelen is: Wat is belangrijk in een baan?

Wat is belangrijk in een baan

  • Het moet boeiend zijn: 4 dingen die een baan boeiend maken zijn,
    • Autonomie: je hebt zelf controle over wat je doet, je mag zelfstandig werken en hebt verantwoordelijkheid.
    • Duidelijke taken.
    • Feedback: je krijgt genoeg feedback op wat je goed doet en wat beter kan.
    • Afwisseling
  • De baan moet betekenis hebben: Mensen schijnen erg gelukkig te worden van een baan met betekenis, kortom een baan waarbij je andere mensen helpt.
  • Je moet er goed in zijn - spreekt voor zich ;)
  • Een goede relatie met je collega’s: Deze wordt soms een beetje ondergesneeuwd met het zoeken naar een baan, maar leuke collega’s is ontzettend belangrijk (je moet deze mensen immers dag in dag uit zien). Ga daarom vooral praten met de mensen die bij het bedrijf werken waar jij aan de slag wilt.
  • Hygiënefactoren: Dit zijn alle kleine factoren die werk gewoon een stuk vervelender kunnen maken. Zoals een reistijd van langer dan een uur, hele lange uren moeten werken, of heel weinig betaald krijgen.
  • Passend met de rest van je leven! Als je door je werk je hele privéleven los laat, dan kan je ook erg ongelukkig worden.

Deze 6 factoren zijn uitgebreid onderzocht als de meest belangrijke factoren in een baan. Wel grappig dat salaris er niet echt tussen staat he? Uit onderzoek blijkt dat mensen met een huishoudinkomen van ongeveer 3500 euro per maand niet meer echt gelukkiger worden van meer geldt. Als je dus met z’n tweëen bent is dit 1750 euro p.p. en nog minder als je je kinderen aan het werk zet :p. Dit is een salaris dat je als politieagent bijvoorbeeld hebt na 2 jaar. Salaris is dus absoluut niet belangrijk in een baan, zolang het maar niet veel te weinig is.

Geld maakt niet gelukkig

Ook opvallend is dat  een baan met “weinig stress” er ook niet op het lijstje stond. Blijkbaar zijn banen met een beetje stress ook een stuk boeiender en banen zonder stress ronduit saai. Banen met de juiste hoeveelheid stress zijn namelijk vaak uitdagend, en een uitdaging is bijna altijd iets positiefs toch?

Dit helpt je natuurlijk helemaal niet verder naar wat voor soort bedrijf je wilt werken, maar het geeft je wel een vragenlijstje dat je kan stellen aan de bedrijven die je misschien al interessant vond. Een groot onderdeel van de 800000 hours website gaat over de de belangrijkste plaatsen waar je impact kan hebben. De gebieden die het meeste hulp nodig hebben en die het meest dringend zijn. Met al deze gebieden kan ik een blog op zich vullen, dus als je daar meer over wilt weten kijk dan vooral op hun website: https://80000hours.org/career-guide/ , part 4 t/m 6 gaan allemaal over aan wat voor soort problemen je zou kunnen werken.

Als je een probleem hebt gevonden waar je aan wilt werken wil ik je nog een paar tips geven die ik van 80000 hours heb geleerd.

  • Ga een baan doen waar je echt gelukkig van wordt. Als je iets goeds doet voor de wereld, maar je wordt er zelf zielsongelukkig van is het toch niet de beste keuze. Daarnaast kun je waarschijnlijk meer impact hebben met iets dat je wel echt leuk vindt omdat je er dan ook harder voor werkt.
  • Je eerste baan hoeft niet meteen de baan te zijn waar je wilt uitkomen. De tijd tussen je 20ste en 30ste is de tijd die je moet gebruiken om carrière skills op te bouwen, het zogeheten “Career capital”. Als je namelijk meteen begint met werken bij de non-profit organisatie van je dromen, dan is de kans dat je hogerop de ladder wordt aangenomen heel klein. Ik heb persoonlijk meerdere personen gesproken die stage hadden gelopen bij WNF en daar graag wilde blijven werken. Helaas neemt WNF alleen mensen aan die al jaren werkervaring hebben, en dan vooral uit het harde corporate bedrijfsleven. Dit komt omdat non-profits zelf geen geld hebben voor trainingen en het echt opleiden van van hun werknemers. Daarom is mijn gouden tip om eerst een paar jaar voor een groot bedrijf te werken waar je veel kan leren, zodat je na een paar jaar met de kennis die je hebt opgedaan de wereld écht een betere plek kan maken. Denk aan consultancy banen, management posities, of banen die misschien iets meer bij jouw studie aansluiten, maar je wel straks een voorsprong geven.
  • Als je al een baan hebt, of een baan op het oog hebt waarmee je geen of nauwelijks impact maakt, maar die toch heel graag wilt hebben dan betekend dat helemaal niet dat je geen impact kan maken. Door bijvoorbeeld 10% van je inkomen te schenken aan een effectief goed doel (check www.givewell.org) kun je ontzettend veel mensenlevens redden. Door 10% van je inkomen aan effectieve goede doelen te geven kun je meer dan een mensenleven per jaar redden, voor je hele carrière levert dat ongeveer 40 mensenlevens op. Als je bijvoorbeeld dokter bent red je gemiddeld vijf mensenlevens over je hele carière. Dus door op een effectieve manier te doneren kun je soms veel meer mensen helpen dan als je ervoor kiest een carrière te kiezen waarbij je mensen helpt. Je kunt natuurlijk ook beide doen, want dokters verdienen volgens mij best veel ;). Op https://www.givingwhatwecan.org/pledge/ kun je een belofte doen om altijd 10% van je inkomen weg te geven. Ik zit er zeker aan te denken deze pledge te nemen zodra ik werk heb gevonden.

Donate!

Sinds ik met Marcella en Melissa Project Cece ben begonnen had ik bedacht dat ik eigenlijk het liefst alleen maar bedrijven zou beginnen met sociale doeleinden. Dit is echter toch best lastig als je geen geld hebt en daar niet toe bent opgeleid. Daarom heb ik besloten nu eerst een baan te zoeken waar ik een beetje career capital kan kweken, maar waar ik ook iets leer over de sector waar ik zelf ooit misschien een bedrijf wil beginnen. Als ik dan ook nog eens 10% weggeef denk ik voorlopig wel genoeg impact te maken. Het kan natuurlijk altijd meer en beter, maar we moeten het ook een beetje leuk houden he ;).

Kijk voor meer informatie dus vooral op https://80000hours.org/career-guide/ het heeft mij enorm geholpen!


 
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden.
Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳