Is de mode industrie de tweede meest vervuilende industrie?

10 mei 2017 10:13 • Noor Veenhoven

Is de mode industrie de tweede meest vervuilende industrie?

Sinds we het duurzame mode wereldje zijn binnen gerold horen we het steeds vaker: De mode-industrie is op olie na de meest vervuilende industrie op de wereld. Na vele blogpost, demonstraties en gesprekken dit vrolijk overgenomen te hebben, vragen we ons nu af: Waar komt deze statement vandaan? We zijn het internet gaan doorzoeken naar informatie en in deze blogpost zullen we laten zien hoe vervuilend de mode-industrie is in vergelijking met andere grote vervuilers.

introductie Project Cece

“The clothing industry is the second largest polluter in the world… second to oil” -Eileen Fisher

De kledingindustrie magnaat Eileen Fisher overviel het publiek van van Manhattan met deze statement bij de inontvangstneming van een milieuprijs. De kledingindustrie is inderdaad een van de vervuilendste in wereld. Dit komt grotendeels door de veel verschillende manieren waarop het vervuilend is. Je hebt de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie en vervoer, de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het telen van de grondstoffen, het verven van de stoffen wat het water vervuild, de vervuiling van grondwater en rivierwater door pesticide, en de immense hoeveelheid afval die het met zich meebrengt omdat fast-fashion niet lang wordt gedragen.

Dit vind je vast ook interessant: De milieu impact van je kleding 3X langer dragen.

CO₂ uitstoot van kleding

60% van alle kleding die wordt ontwikkeld wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden. Dit wordt allemaal per boot vervoerd. Deze cargo schepen zijn erg vervuilend en er is weinig regulering over wat deze schepen mogen uitstoten. Naast de CO₂ uitstoot wordt er ook allemaal andere giftige stoffen uitgestoten wat leidt tot een steeds slechtere gezondheid van mensen in aanliggende kustgebieden.  Bij de productie van kleding wordt ook CO₂ uitgestoten. Dit gebeurt in de fabrieken en als de stoffen van dierlijke materialen zijn gemaakt, dan komt daar ook CO₂ bij vrij doordat de dieren dit uitstoten.
Dit is natuurlijk allemaal niet mooi, maar hoe verhoudt de CO₂ uitstoot zich tot andere industrieën? Milieu Centraal heeft hier een mooie infographic over gemaakt:.Kleding is ongeveer 5,3% van onze totale uitstoot met 1,2 ton CO₂ per jaar. Dit is best veel, maar vervoer heeft uitstoot van 5,4 ton (24%) en voeding van 5,6 ton (25%), wat dus een stuk meer is.

 

Waterverbruik en vervuiling voor de productie van kleding

Katoen is een plant die enorm veel water nodig heeft en wel 40% van alle kleding wordt gemaakt van katoen. Dit leidt tot een grote water footprint. Voor een katoenen t-shirt is bijvoorbeeld wel 2.700 liter water nodig. Voor een gemiddelde douchebeurt heb je maar 49 liter nodig, dus dit is best wel veel. Hoe weegt dit op tegen een andere zeer vervuilende industrie: De vleesindustrie.

Zoals je kan zien wint een t-shirt en een spijkerbroek het gemak van een portie vlees eten op een avond. Maar je koopt misschien niet elke dag een nieuw kledingstuk en eet wel elke dag een portie vlees. Als we er vanuit gaan dat een kledingstuk 7x gedragen wordt en je 5 kledingstukken per dag draagt met ongeveer een totale water footprint van 20.000 liter. Dan verspil je dus elke week 20.000 liter water aan kleding. Als je elke dag een geïmporteerde biefstuk eet dan zit je op 10.500 liter, ongeveer de helft. De mode-industrie wint het dus op gebied van waterverspilling. Lang met je kleding doen is dus erg belangrijk.

duurzame spijkerbroeken

Naast dat er in de mode industrie veel water wordt gestopt bij het produceren van katoen, wordt er ook nog eens veel water gebruikt voor het verven van de kleding. 1,9 miljard liter drinkwater wordt elk jaar gebruikt voor het verven van kleding. Vaak wordt dit water na gebruik, zonder voor te behandelen weer terug in de rivier gegooit. Ze zeggen niet voor niets dat je in India kan zien welke kleur het volgende seizoen in de mode is aan de kleur van de rivier.
Greenpeace vond bij de Citarium Rivier in India dat het afvalwater dat geloosd werd leidde tot een verslechterde gezondheid bij meer dan 5 miljoen mensen. Ook de dieren die gebruik maakten van de rivier hadden veel last van het vervuilde water. Het water bleek de giftige stof nonyphenol te bevatten. Deze stof is dodelijk voor de dieren die in de rivier leven en brandt op de menselijk huid.
Het grootste gedeelte van de kledingproductie vindt plaats in ontwikkelingslanden. Hier is vaak geen regelgeving tegen het lozen van afvalwater, wat leidt tot verschrikkelijke vervuiling.

Afval probleem door kleding

De westerse wereld leeft in een wegwerpcultuur. Zoals ik al eerder noemde wordt een kledingstuk gemiddeld maar 7x gedragen. Dit leidt tot gigantische hoeveelheden afval. Jaarlijks gooien we in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg. Daarnaast wordt ook nog eens een deel van de nieuwe kleding niet verkocht! Wel 6,5% van de kleding wordt niet verkocht, dat zijn ongeveer 21,5 miljoen kledingstukken. Hiervan wordt 1,2 miljoen vernietigd. Naast dat het een grote hoeveelheid is, duurt het vaak erg lang voordat textiel is afgebroken. Dit kan vaak jaren duren, vooral met stoffen zoals nylon die er wel 40 jaar over kunnen doen om af te breken.

Pesticide gebruik door kleding

Weer dat probleem met die katoen. 2,4% van al de landbouwgrond die wordt gebruikt wordt gebruikt voor katoen. Bij de katoenteelt wordt 6% van alle pesticides gebruikt en 16% van alle insecticiden. Dit is niet alleen direct giftig en schadelijk voor het milieu, maar sommige insecticiden kunnen in het vetweefsel van roofdieren en mensen terecht komen en daar tientallen jaren blijven.

Bij biologisch katoen heb je dit probleem niet: Bekijk onze biologisch katoen collectie.

Conclusie: De kleding industrie is heel vervuilend

De mode-industrie is dus zeker een gigantische vervuiler. Naast deze grote vier vervuilingscategorieën wordt er namelijk ook veel ontbost voor materialen zoals viscose. We kunnen wel zeggen dat er de mode-industrie bij every step of the way vervuilend is. Of het de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is valt niet te zeggen, omdat we dan bijvoorbeeld de water footprint met de CO₂ uitstoot moeten vergelijken en dit is nog best moeilijk. Wel kunnen we zeggen dat er een hoop winst is te halen op heel veel verschillende vlakken. Bij organisch katoen worden meestal minder pesticiden gebruikt, minder water en het afvalwater wordt schoongemaakt voordat het terug in de natuur wordt gebracht. Je kan dus zeker een impact maken door duurzame kleding te kopen!

Gerelateerde artikelen:

 

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel deze post:
Categorie: Academy

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen
in eerlijke en duurzame mode.