Een kijkje achter de schermen: vragen aan een Franse NGO in Cambodja

Jana Kerkhoff

Een kijkje achter de schermen: vragen aan een Franse NGO in Cambodja

Een Franse NGO in Cambodja

Pour un Sourire d’Enfant is een Franse NGO die actief is in Cambodja. Nadat Christian en Marie-France des Pallières daar tijdens een humanitaire missie ontdekten hoe kinderen op vuilnisbelten woonden, werkten en op zoek waren naar eten, besloten ze dat ze dit wouden aanpakken. Ze begonnen eerst met scholing en onderdak voor zo’n 100 kinderen, maar al snel groeide dat uit tot duizenden kinderen per maand die ze via hun programma’s gericht op eten, gezondheid, veiligheid, scholing, beroepsopleidingen en hulp aan families aan een betere toekomst helpen. Jana bezocht een naaiatelier van de NGO in Cambodja en interviewde de projectmanager over de NGO, het werk en duurzaam ondernemen.

Waarom Cambodja armoede kent

Cambodja heeft een bloederige geschiedenis. In de jaren zeventig roeide de Khmer Rouge (cambodjaanse communisten) bijna een kwart van de bevolking uit. Iedereen die had gestudeerd of gewoon een bril droeg werd als vijand van de staat gezien en vermoord.De 25 jaar van oorlog en verschrikkelijke genocide hebben hun sporen achtergelaten in Cambodja, waar het land nog steeds niet overheen is.

Pour un Sourire d’Enfant focust zich op de ontwikkeling van kinderen, maar biedt ook werk aan de ouders van deze kinderen. Zij, en reeds getrainde studenten, vinden vaak werk in de faciliteiten van PSE. Eén van die plekken is een naaiatelier, dat is opgezet als alternatief voor de grote massafabrieken waar nog geregeld uitbuiting plaatsvindt. We sproken met Alice. Zij is werkt bij deze naaiateliers.

Waarom ben je bij PSE gaan werken?

Voordat ik er begon, wist ik niet zo heel veel van PSE. Tijdens mijn vorige baan bezocht ik het naaiatelier van PSE en raakte ineens verliefd. Het project was toen net opgezet en er werkten 30 mensen. Ze hadden toen behoefte aan iemand die hen kon helpen ontwikkelen en omdat ik net klaar was met mijn master in sociaal onernemerschap zag ik een geweldige kans.

Hoe ziet jouw functie er bij PSE precies uit?

Alice: Ik ben projectmanager in het naaiatelier en de boetiek van PSE. Meer specifiek zorg ik voor het bewaken van de productie en ontwikkeling van de producten. Intern verzorg ik het productiebeheer. Ik plan en beheer de volledige productie, verwerk verkooporders en controleer de levering en kwaliteitsborging. Ik steun ook het productieteam om hun prestaties te testen en hen te helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Naast de workshop, ontwikkel ik de workshopactiviteit en ben ik constant op zoek naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden in Cambodja en ook wereldwijd, om onze werklast en daarmee onze sociale impact te vergroten!

Hoe werkt het concept van PSE en hoe wordt dat doorgevoerd in het naaiatelier?

Alice: Pour Un Sourire d’Enfant is een non-profit organisatie die eind 1995 in Cambodja is opgericht door Christian en Marie-France des Pallières. Ze waren in Cambodja tijdens een humanitaire missie, waarbij ze de gruwelen van de afvalberg ontdekten; kinderen die er woonden en werkten en zichzelf voedden met eten dat ze vonden tussen het afval.

De NGO biedt voedsel, medische zorg, algemeen onderwijs en beroepsopleiding aan ongeschoolde kinderen die zelf weinig middelen hebben. Inmiddels doen we dat al voor meer dan 6500 kinderen, per jaar!

In het naaiatelier biedt PSE ethische en duurzame werkgelegenheid voor afgestudeerden van het PSE Tailor Training programma. Jaarlijks produceert dit naaiatelier zo’n 16000 uniformen voor kinderen die worden ondersteund door PSE, maar we produceren ook voor ons eigen merk „Le Cartable de Chenda“. We produceren werkkleding, schooluniformen en voor individuele, ethisch verantwoorde merken.

Voor hoeveel merken produceren jullie bij PSE?

Alice: op dit moment werken wem et 7 merken en bedrijven, maar het varieert over de jaren. We werken aan heel uiteenlopende ontwerpen. Schooluniformen, maar ook andere soorten kleding, accessoires en zelfs mondkapjes die je draagt bij luchtverontreiniging in grote steden.

Wat wil je nog meer kwijt over PSE?

Alice: PSE is een enorme machine gebouwd om ellende te vernietigen. Al meer dan 20 jaar hebben meer dan 10000 kinderen onze opleiding afgerond en werken ze nu in Cambodja, voornamelijk in hoge functies. Ik geloof dat deze jonge mensen de toekomst van Cambodja zijn!

Ik geloof ook in de kracht van sociaal ondernemerschap voor het creëeren van verandering. Verantwoordelijke bedrijven brengen de verhalen vanuit verre landen een stukje dichterbij en laten zien hoeveel impact je kan hebben door eerlijk werk te ondersteunen.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳