9 zero-waste tips die geen geld of extra tijd kosten

Noor Veenhoven

9 zero-waste tips die geen geld of extra tijd kosten

Zero-waste leven is een hot-topic en al helemaal in de duurzaamheid community. Dit is natuurlijk helemaal terecht omdat we echt op een piek zitten in de wegwerpcultuur. Er wordt elk jaar zo’n 700 miljoen kilo goed voedsel weggegooid, dat is ongeveer 13% van al het eten dat we kopen. Daarnaast verspillen we nog een immense hoeveelheid plastic, ongeveer de helft van wat we weggooien is plastic. Daar moet dus zeker verandering in komen! Omdat we weten dat het nog knap lastig kan zijn om te stoppen met verspillen hebben we de makkelijkste tips voor je op een rijtje gezet die geen extra geld of tijd kosten.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit zijn onze favoriete betaalbare duurzame merken

1. Koop enkele bananen (als ze er liggen)

Bananen hebben een flinke Carbon Footprint en er worden er veel verspild in de supermarkt. De meeste mensen kopen graag een tros en als de tros te groot is, worden enkele banaantjes achter gelaten. Er wordt door supermarkten wel 12% van de bananen weggegooid. Red daarom deze enkele bananen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tiny tips that shake the world (@tinytipsthatshaketheworld) op

Bij @tinytipsthatshaketheworld kun je allemaal makkelijke tips vinden voor duurzamer leven.

2. Gebruik een potlood in plaats van een pen

Back-to-basics! Elke pen die je gebruikt zit in niet echt biologisch afbreekbare omhulsel. Beter dus om gewoon ouderwets een potlood te gebruiken. Het slijpsel is biologisch afbreekbaar, en een potlood is ook handig om papier verspilling tegen te gaan. Je kan potlood namelijk gewoon uitgummen ;).

Potlood is beter dan pen

3. Plak een nee-nee sticker op je brievenbus

De hoeveelheid papier en plastic die verspild wordt door folders, flyers en krantjes is best wel veel. En laten we even eerlijk wezen, lees je deze echt? Als je het echt leest, dan nevermind, maar als je ze direct van de deurmat naar de papierbak verplaatst (of nog erger, bij restafval :O) dan kun je beter een Nee-Nee sticker op je brievenbus plakken.

Nee nee sticker

4. Gebruik tandpastatabletjes om je tanden te poetsen

Zeg de tandpastatube vaarwel en stap open op tandpastatabletjes. In het begin misschien een beetje onwennig, maar je hebt tenminste nooit meer dat er een klodder tandpasta op je kleding valt. Je doet het tabletje in je mond, het valt uit elkaar en je kan gaan poetsen. Bij de zero-waste shop Bag-Again kun je een proefzakje kopen voor maar € 0,50. We raden je wel aan om de tabletjes met fluor te nemen, want dit is volgens de tandarts essentieel voor een gezond gebit.

tandpasta tabletten

5. Gebruik een blok zeep en shampoo bars om je haar te wassen

Oude oplossingen zijn soms de beste. Waarom zou je elke keer een grote plastic verpakking van douchegel kopen, als een blok zeep ook prima is. Een blok zeep kun je gewoon bij de supermarkt kopen, maar je kunt natuurlijk ook voor de lekkere zeepjes van bijvoorbeeld de Lush gaan. Shampoo kun je ook vrij simpel vervangen door zijn vaste variant, zoals de Shampoo bars van de Lush of de shampoo blokken verkrijgbaar bij Bag-Again.

shampoo bars

6. Stop je fruit, groente en brood niet in een plastic tasje

Stop jij nog altijd je fruit, groente en brood in de plastic zakjes van de supermarkt? Nergens voor nodig. Dit is iets waar je direct mee kunt stoppen, want groenten en fruit kunnen prima los in je boodschappentas. Een heel gesneden brood los in je tas stoppen is wat lastiger, maar losse broodjes kunnen vaak makkelijk als je ze bovenop doet. Je kunt het natuurlijk ook in je zelf meegenomen groentenetje doen, maar dat is misschien ietsje moeilijker om te onthouden om mee te nemen. De caissières kijkt je misschien een beetje raar aan als er 6 losse appels over de band gaan, maar uiteindelijk kan het ze bijzonder weinig schelen. Met de zelfscanners wordt het nog makkelijker want je doet het gewoon lekker zelf, dus dan is het helemaal niet awkward.

7. Neem je eigen koffie en waterflesje mee

De eerste zero-waste tip die je eigenlijk moet kennen: neem een flesje mee en neem een beker mee. Een koffiebeker hoeft niet eens een echte fancy beker te zijn, het kan ook prima een mok zijn die je thuis al had liggen. En de Dopper waterfles is natuurlijk een duurzame fashion statement, maar elke bidon is eigenlijk prima. Een eigen flesje meenemen kan ook een hoop geld schelen op de lange termijn, en op veel plaatsen krijg je nu korting als je je eigen koffiemok meeneemt. Dat scheelt dus weer geld.

Tweedehands shoppen bespaart ook: Zo duurzaam is tweedehands winkelen (en waar je op moet letten)

8. Neem je eigen boodschappentas mee

Dit is ook echt een kwestie van gewoontes doorbreken. Altijd een boodschappentas bij je hebben is eigenlijk erg simpel. Als je dit nog niet doet heb je namelijk sowieso ontzettend veel plastic tassen in je huis liggen. Vouw deze dus netjes op en stop ze in alle tassen die je normaal gesproken meeneemt als je de deur uitgaat, en misschien ook eentje in je jas en als het past in je portemonnee. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte boodschappen.

9. Vervang wattenschijfjes en wattenstaafjes door herbruikbare producten

Als je onze blogs een beetje in de gaten hebt gehouden dan weet je inmiddels wel dat katoen niet echt een duurzaam materiaal is. Om dus eindeloos wattenschijfjes en wattenstaafjes te blijven weggooien is dus niet bepaald duurzaam. Gelukkig is er een simpele oplossing, gebruik een washandje of koop wasbare wattenschijfjes (ze komen in super leuke kleurtjes!). Wattenstaafjes zijn iets lastiger en stap één is om ze absoluut niet in de WC te gooien en door te spoelen. Anders komen ze namelijk in de zee terecht en dat is niet echt fijn voor de visjes. Er zijn nu ook herbruikbare wattenstaafjes die je kunt krijgen via de Kickstarter LastSwab. Het is misschien een kleine investering, maar als je daarna nooit meer wattenstaafjes hoeft te kopen dan haal je het er wel uit.

wasbare wattenschijfjes

Met deze tips moet je in ieder geval al iets verder komen met het tegengaan van verspilling. Heb jij nog tips die geen extra moeite of geld kosten? Laat het ons weten!

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳