2018 maken we het jaar van duurzame mode!

Noor Veenhoven

2018 maken we het jaar van duurzame mode!

Heb jij dit jaar goede voornemens gemaakt? Dan hopen wij heel erg dat een van die goede voornemens is: Alleen nog maar eerlijke en duurzame kleding te kopen. Het was vorig jaar een van onze goede voornemens, en we kunnen eerlijk zeggen dat we deze heel 2017 niet gebroken hebben. De komende jaren gaan we hier natuurlijk lekker mee door, want het is nu een stuk gemakkelijker dan toen we begonnen. Omdat we weten dat het best moeilijk is om duurzame en eerlijke kleding te kopen - vooral als je dat niet gewend bent - delen we deze week onze gouden duurzame shoptips.

Draag/koop alleen nog maar wat echt goed staat

Klinkt misschien best logisch, maar het is moeilijker dan het lijkt. Over het algemeen is een van de grootste problemen van de mode industrie dat we te veel kopen. Om te zorgen dat je dat minder doet is het belangrijk dat je vooral dingen koopt die je lang wilt dragen, omdat ze mooi zijn en echt goed bij je passen. Daarom is het handig om uit te zoeken wat voor soort kleding goed bij je figuur past, en welke kleuren je goed staan.  Dit eerste kun je doen met behulp van de Ontdek je figuurtype blog van Hailey van Palace of Bliss. In deze blog gaat ze alle figuurtypes af, en geeft ze advies over wat er goed bij elk type staat. Om uit te zoeken welke kleuren je goed staan kun je een kleuranalyse bij je laten doen. Dan wordt er uitgezocht welke kleuren je echt goed staan. Suus van Moderne Hippies schreef een blog haar ervaring hiermee, en hoe versteld stond van het resultaat.

kleuranalyse

Investeer in kwaliteit en shop in de SALE

Duurzame mode is vaak ietsje duurder dan gewone mode. Investeer daarom in mooie tijdloze items die lang meegaan. Als je jaren met een kledingstuk doet dan heb je het geld er ook weer uit op de lange termijn. Vind je het prijskaartje toch te groot? Shop dan lekker in de SALE! Hier vind je ook super veel prachtige producten, voor een veel zachter prijsje.

Doe impuls aankopen tweedehands

Moet je echt soms even wat koopgekte door je heen laten gaan. Ga dan lekker tweedehands snuffelen. In Amsterdam kun je naar de IJhallen, waar je gemakkelijk een dag kunt doorbrengen met zoeken naar tweedehands schatten. Als je dan een miskoop doet, is er in ieder geval niet veel schade aan het milieu en de producenten gedaan. Zorg wel dat je de kleding niet weggooit maar netjes in de groene bak doet, doorgeeft aan een ander, of zelf weer verkoopt.  

Omring jezelf met andere duurzame shoppers

Een grote duurzame stap is soms best moeilijk om in je eentje te zetten. Doe het daarom samen! Samen is sowieso leuker dan alleen, en als je met vrienden de duurzame winkels kunt afstruinen en de tweedehands winkeltjes/markten kan afsnuffelen dan heb je zeker meer lol dan alleen. Daarnaast zorgt het er voor dat ‘gewone’ mode kopen niet meer de standaard is. Als iedereen om je heen gewoon bij de Zara en de Primark koopt, dan is het soms toch een stuk moeilijker om daar het kwaad van in te zien. Heb je geen vrienden die van duurzame mode houden? Volg dan wat duurzame modebloggers. Zelf ben ik fan van When Sara Smiles, Kouwe Kleren en Palace of Bliss. Door hun te volgen op social media wordt je er constant aan herinnerd hoe belangrijk het is duurzaam te shoppen en krijg je ook goede tips die je daar bij helpen. Zo ben je zeker minder alleen!

Team

Leen je kleding!

Soms heb je echt een bepaalde outfit nodig voor een feestje, of een bijzondere activiteit. Je kunt (wilt) iets nieuws kopen, maar je weet dat je het eigenlijk maar een keer gaat dragen… of in ieder geval heel weinig. In plaats van iets nieuws kopen is er echter nog een mogelijkheid. Je kunt een nieuwe outfit lenen. Dit kan zo makkelijk zijn als aan een vriend(in) vragen of zij nog iets passends hebben voor je situatie, maar je kunt natuurlijk ook op bezoek gaan bij een kledingbibliotheek. Zoals LENA, hier kun je prachtige kleding lenen voor een schappelijke prijs. Tegenwoordig kan dit ook online dus hoef je zelfs je huis niet meer uit. Heerlijk makkelijk!

Dat waren onze gouden tips. Heb je zelf nog een tip die echt op dit lijstje moet? We horen graag van je in de comment section. Wij gaan vol goede moed 2018 tegemoet. Ik hoop jullie ook!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳