Kleding huren voor de feestdagen? Zo doe je dat duurzaam!

Melissa Wijngaarden

Kleding huren voor de feestdagen? Zo doe je dat duurzaam!

Veel mensen vinden het niet fijn om elk feest weer in dezelfde feestoutfit te verschijnen. Totaal onterecht natuurlijk, want je kleding zo vaak mogelijk dragen is fantastisch voor het klimaat.

Toch hoef je ook als je een beetje rekening wilt houden met het klimaat niet telkens weer dezelfde kleding uit de kast te trekken. Er zijn tegenwoordig namelijk steeds meer plekken waar je kleding kunt huren of lenen.

In deze blog zoomen we in op het huren van kleding, de voordelen, de nadelen en hoe je ervoor zorgt dat je dit duurzaam doet!

Wat is kleding huren precies?

Door kleding te huren kun je voor een bepaalde tijd kleding dragen voor een fractie van de kosten van het kopen van nieuwe kleding. Er zijn verschillende manieren om kleding te huren:

 1. Direct van merken (zo bieden bijvoorbeeld Mud Jeans en Organsk allebei de optie om je jeans te huren in plaats van te kopen)
 2. Via een kledingbibliotheek (zoals bijvoorbeeld Lena Library)
 3. Via een platform waarbij je direct van andere mensen kleding huurt (zoals bijvoorbeeld Circle Closet)

Eén van de grootste platformen voor kledingverhuur is Rent the Runway, een Amerikaans bedrijf dat inmiddels een genoteerd is op de beurs!

Wat voor impact heeft het huren van kleding op het klimaat?

Landfill with lots of clothing waste

Zoals we eerder al zeiden, is het het meest duurzaam om zo lang mogelijk met je kleding te doen. Als kleding huren ervoor zorgt dat je minder aankopen doet die een negatieve impact hebben op het klimaat, dan is het absoluut een goed idee om te kijken of je kopen vaker kunt vervangen met kleding lenen! 

Het huren van kleding is een geweldig duurzaam alternatief als je vaak kleding koopt die je maar weinig draagt. 

Tegelijkertijd, is ook het huren van kleding niet standaard de meest duurzame oplossing.

Hoe dat precies zit? We leggen het uit!

De voordelen van het huren van kleding

A box with rented clothes

 • Minder kledingafval - Tegenwoordig kopen we met z’n allen steeds meer kleding, maar dragen het minder. Volgens onderzoek dragen we onze kleding gemiddeld nog maar 7 keer voordat we het “weg” gooien! En dat “weg” gooien heeft een enorme impact op het milieu: maarliefst 92 miljoen (!!) ton kledingafval per jaar, waar niet altijd op een goede manier mee wordt omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan de atacama woestijn waar nog altijd bergen gedumpte kleding ligt weg te rotten.
 • Minder uitstoot - Het grootste deel van de uitstoot en milieuimpact van kleding gebeurt tijdens de productiefase. Door langer te doen met kleding die al gemaakt is, kun je enorme impact hebben: volgens Rent the Runway kun je door kleding te huren watergebruik met 42% en de uitstoot van broeikasgassen met wel 3% verlagen!
 • Geen fast fashion - Wanneer je begint met het huren van kleding (vooral van duurzame modemerken), kun je stoppen met het supporten van fast fashion merken en de negatieve impact die zij hebben op mens en milieu.
 • Bespaar geld - Het huren van kleding is vaak goedkoper dan nieuwe kleding kopen. Daarnaast is het ook een voordelige manier om duurdere merken te dragen die je anders misschien niet had kunnen veroorloven.
 • Je bent deel van iets groters - Denk the Sisterhood of the Travelling Pants maar dan groter; door kleding te lenen, deel je een kledingkast met een grote groep mensen!

De nadelen van het huren van kleding

Consumer sending back some rented clothes

 • Uitstoot en energieverbruik - In plaats van dat een kledingstuk een (paar) keer wordt verkocht, maakt een item nu een stuk meer reisbewegingen. Daarnaast is ook de impact van het wassen en -vooral- de stomerij niet mals. Omdat stomerijen vaak zware chemicaliën en (niet groene) energie gebruiken, is de impact van kleding vaak op deze manier wassen behoorlijk negatief. Als je dat dus na elke keer dragen moet doen, telt de negatieve impact dus al snel op. Volgens onderzoek streept de negatieve impact de positieve impact van het huren van kleding zelfs compleet weg. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei oplossingen om huren van kleding duurzamer te maken. Zo heb je bijvoorbeeld nieuwe technologieën die de stomerij duurzamer maken of fietskoeriers en klimaatneutrale bezorgmogelijkheden!
 • Overconsumptie - Je koopt misschien geen nieuwe kleding meer, maar door regelmatig te lenen kun je nog steeds vast zitten in de verslavende vicieuze cirkel van het nodig hebben van nieuws nodig hebben om je gelukkig te voelen. Misschien een wat filosofisch aspect, maar zeker niet één om te negeren!

Dus, is kleding huren duurzaam?

Model wearing a sustainable party dress

Kleding huren is duurzamer dan het regelmatig kopen van fast fashion kleding. Het is echter niet de meest milieuvriendelijke optie.

Neem bijvoorbeeld de 6 R’s van duurzaamheid; er is een reden waarom ‘Rethink’ en ‘Refuse’ voor Reuse komen.

Het meest duurzame is om bewust met kleding om te gaan, of we nou kopen, huren, ruilen of lenen, en niet mee te doen aan overconsumptie.

In andere woorden; ja - kleding huren is beter dan enorm veel nieuwe kleding kopen, maar nog duurzamer is:

 • Langer doen met de kleding die al in je kast hangt
 • Investeren in duurzame kleding en die zo lang mogelijk dragen
 • Kleding huren voor speciale gelegenheden of om bijvoorbeeld je eigen stijl te ontdekken zodat je daarna gerichter kleding kunt kopen die je daadwerkelijk ook zult dragen!

Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo host je een kledingruil: 5 tips & tricks

Als je nog nooit een kledingruil georganiseerd hebt, kan het organiseren van zo’n kledingruil een beetje overwhelming lijken. Daarom verzamelen we in deze blog handige tips & tricks om een succesvolle (en stressvrije) clothing swap te organiseren.

Duurzame kersttruien (die je vaker kunt dragen dan tijdens kerst)

Kersttruien zijn een super leuke manier een feestelijk kerstgevoel te krijgen terwijl je wel comfortabel en warm bent! Maar dat je ze alleen rond kerst kunt dragen is natuurlijk niet zo duurzaam. Daarom hebben we hier tien prachtige truien voor je uitgezocht die je wel het echte kersttrui gevoel geven, maar die ook na de kerstdagen nog leuk zijn.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳