7 Boeken over Duurzaamheid in de Kledingindustrie: van Klimaatverandering tot Slow Fashion

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

7 Boeken over Duurzaamheid in de Kledingindustrie: van Klimaatverandering tot Slow Fashion

Photo by Alexandra Fuller on Unsplash

Jaren geleden schreven we een blog met handige boekentips voor als je meer wilt lezen over duurzaamheid. Inmiddels kunnen we nog veel meer boeken aanraden, dus leek het ons een goed idee om nog een blog te schrijven met de leukste boeken over duurzaamheid in de kledingindustrie. Bij deze dus!

 

Nederlandse Boeken over Duurzaamheid:

 • Kleerkastvasten door Sarah Vandoorne
  Wist je dat merken gemiddeld elke zes weken een nieuwe collectie lanceren? Journaliste Sarah Vandoorne besloot als tegenreactie hierop zes weken lang maar 6 kledingstukken te dragen. Over haar onderzoek naar de kledingindustrie dat hieruit voortkwam, lees je in Kleerkastvasten.

 • Hoe gaan we dit uitleggen door Jelmer Mommers
  Meer weten over klimaatverandering zonder compleet depressief te worden? Dan is dit boek van Jelmer Mommers een aanrader! Het boek is een ideaal medicijn tegen climate doom, oftewel het gevoel van machteloosheid dat veel mensen ervaren als ze lezen over klimaatverandering.

 • Verlangen naar minder door Jelle Derckx
  Je kent Jelle Derckx misschien wel als oprichter van Growthinkers; een online platform vol tips over duurzaamheid. Over de reis die daaraan voorafging lees je in zijn boek Verlangen naar Minder. In zijn boek vertelt hij aan de hand van zijn persoonlijke reis over minimaliseren, minder kopen en bewuster leven.

 • A Sustainable Wardrobe door Stephanie van den Sigtenhorst
  Ook Stephanie ken je misschien al wel van haar online platform Let’s Talk Slow. Op dit platform deelt ze inspiratie, tips en tricks over hoe je meer kunt halen uit je kleding. In haar boek gaat ze hier dieper op in; het boek staat vol praktische tips over hoe je goed voor je kleding zorgt en geeft ze inspiratie hoe jij een echte slow fashionista kunt worden.
 • Niets nieuws, maar toch zal het je verrassen van Saskia Sampimon-Versneij (van the Greenlist)
  Laat zien dat mínder je juist meer kan brengen. Het boek staat bomvol praktische tips om een duurzaam én leuk leven te leiden. Extra goed? 1% van de winst van dit project wordt gedoneerd aan de Waddenvereniging. Nu te bestellen via haar website!

 

Engelse Boeken over Duurzaamheid:

 • Consumed door Aja Barber
  Als er iemand in dit rijtje niet mag ontbreken is het natuurlijk Aja Barber. Aja is een prominente stem binnen de duurzame modeindustrie en ze kaart regelmatig onderwerpen aan waar je nog niet eerder aan dacht. In Consumed zoomt ze niet alleen in op de kledingindustrie en hoe die zo oneerlijk is geworden, maar legt ze ook uit wat dit voor effect heeft op ons persoonlijke koopgedrag en wat we kunnen doen om dat te veranderen.
  PS: je aanmelden voor haar Patreon met actuele en exclusieve content over duurzaamheid is dan ook zeker een aanrader.

 • Big Dress Energy door Shakaila Forbes - Bell
  Shakaila Forbes - Bell is modepsycholoog, wat betekent dat ze inzoomt op de psychologische effecten van kleding. In haar boek geeft ze praktisch advies over hoe je de principes van modepyschologie kunt gebruiken voor een beter zelfbeeld en te zorgen dat je outfits aansluiten bij wat je wilt uitstralen of zelfs hoe je je wilt voelen. Wat je draagt kan namelijk invloed hebben op je humeur, hoe anderen je zien en hoe je jezelf ziet!

 • The World is on Fire but We're Still Buying Shoes - Alec Leach
  Alec Leach is voormalig moderedacteur van het populaire online magazine Highsnobiety.  In zijn boek legt hij uit waarom we zo ontzettend van shoppen houden en hoe de mode-industrie ons altijd doet snakkeen naar meer. Hij zoomt om de trucjes die slimme modemerken gebruiken om hun eigenlijke impact te verhullen. Via sneakergekte, greenwashing, Karl Marx en mindfullness pleit Alec in zijn manifest voor een meer bewuste omgang met mode en shoppen.
 • Why Don’t I Have Anything to Wear? door Andrea Cheong
  Je hebt vast wel eens gehoord van één van de mantra’s van slow fashion: buy less, buy better. Andrea Cheong leert je precies hoe je dat "buy better" doet. Ze is de bedenker van Mindful Mondays, waar ze je meeneemt langs kledingwinkels hangt en je vertelt waarop je kunt letten om te zien of iets van goede kwaliteit is of niet. In haar filmpjes laat ze zien dat een hogere prijs echt niet direct betekent dat kleding ook van hogere kwaliteit is. In haar boek “Why Don’t I Have Anything to Wear?” deelt ze haar vijf stappen programma om minder, maar slimmer te shoppen. Het is een interactieve gids, waarmee jij voortaan beter kunt inschatten of een kledingstuk het geld waard is. Super leuk, want er zitten veel quizes, checklists en decisions trees in.

Met deze boekentips weet je straks nog meer over duurzaamheid, de kledingindustrie en hoe jij als individu zowel door beiden beïnvloed wordt én de twee kunt beïnvloeden.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

De R-ladder: de 6 R’en van de circulaire economie

In de blog van vandaag zoomen we in op de 6 trappen van de R-ladder; een veelgebruikt model in de circulaire economie. We vertellen niet alleen per stap wat jij in je rol als consument kunt doen, maar vatten ook samen hoe duurzame modemerken deze stappen nemen.

Kan fast fashion ooit duurzaam zijn?

Kan dat goedkope biologische katoenen T-shirt uit een 'eerlijke' collectie eigenlijk wel milieuvriendelijk zijn? Kortom: kan fast fashion duurzaam zijn? Eens kijken!

Slow fashion; wat het nou precies is

Duurzame mode is soms maar lastig. Er worden zo ongelooflijk veel verschillende termen door elkaar gebruikt, dat het niet meer altijd duidelijk is wat er nou precies wordt bedoeld. Een veelvoorkomende term waar we wel eens vragen over krijgen is “slow fashion”. Is dat nou gewoon een Engelse naam voor duurzame kleding of is het compleet iets anders? In de blog van vandaag leggen we de verschillen uit!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳