7x Boeken over Textiel, Duurzaamheid en kleding

Melissa Wijngaarden

7x Boeken over Textiel, Duurzaamheid en kleding

Tegenwoordig zoeken we steeds meer informatie online. Het is snel en vaak vind je direct antwoord op je vraag. Toch is het soms fijn om je meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen. En wat leent zich daar nou beter voor dan een boek? Er zijn heel veel mooie boeken geschreven waar je veel van kan leren. Niet alleen handige lifestyle guides, die je een handje op weg helpen in het duurzame lifestyle-bos, maar ook fictieve verhalen, die ons inlevingsvermogen in mensen die zo’n ander leven leiden dan wij, maar waar wij met onze aankopen zoveel invloed op hebben, vergroot. In deze blog verzamelen wij een aantal titels die wij enorm aanraden. We hopen dat jij ze ook leuk vindt!

    • Talking Dress van Marieke Eyskoot - tips voor duurzame kleding



      Inmiddels een klassieker in de Nederlandse duurzame modewereld. Dit boek van Marieke Eyskoot staat bomvol tips over duurzame mode. Leuke winkeladresjes, doe-het-zelf-tips en ideeën. Inmiddels is ook haar tweede boek Dit is een Goede Gids uit. In dit boek ook weer enorm veel praktische tips om duurzaam leven makkelijker te maken. Niet alleen op het gebied van mode, maar ook eten, verzorging, wonen, werken en vrije tijd. De boodschap luidt: het gaat om goed, niet om perfect. We couldn’t agree more!



    • Ontdekkingsreis naar een Duurzame Wereld van Annouk Post



      Dit boek van Annouk Post is gebaseerd op haar eigen aantekeningen tijdens haar ontdekkingsreis naar, zoals ze dat zelf noemt, de nieuwe luxe. Die luxe verwijst onder andere naar de vrijheid die wij hier hebben om te kiezen voor duurzame producten. In haar ontdekkingsreis stelt ze ons voor aan haar grote voorbeelden uit de mode, design, kunst, voeding en wetenschap. Het boek is verdeeld in 6 thema’s, Voeding, Plezier hebben en genieten, Actie, Liefde, Communicatie, en Wijsheid, waarin elk thema gevuld is met inspirerende voorbeelden. Wat bij mij vooral bleef hangen na het lezen van dit boek is dat er onwijs veel manieren zijn om “goed” te doen. Een positieve boodschap dus!



    • Empire of Cotton – a new history of global capitalism van Sven Beckert



      In dit boek, genomineerd voor de Pulitzer Price, beschrijft historicus Sven Beckert hoe katoen de drijvende kracht achter de industriële revolutie van de 19e eeuw is geweest. Door de winsten die gemoeid gingen met de teelt, verwerking en handel van katoen groeide niet alleen de economische welvaart in betrokken landen, maar ook de ongelijkheid. Hoewel er sinds de opkomst van katoen en het moderne kapitalisme veel verandert is in beide zaken, zijn een aantal gevolgen nog steeds terug te zien. Het boek toont hoe tekenend deze periode is geweest voor de wereld waarin we nu leven en is daarom een interessante aanwinst om het huidige sentiment ten opzichte van globalisering en het wantrouwen in het economisch systeem beter te begrijpen. Het boek is ook vertaald in het nederlands!



    • This Changes Everything van Naomi Klein - Strijd tussen capitalisme en klimaatverandering



      This Changes Everything van Naomi Klein is niet alleen een boek, maar ook de start van een movement. Een voorbeeld hiervan is de screening van de documentaire, gebaseerd op dit boek, op de kolencentrale van Nuon, als protest tegen de centrale. De screening was een groot succes en de Q&A-sessie daarna met Naomi Klein herself was bijna nog interessanter. Het boek legt de strijd uit tussen de huidige vorm van kapitalisme en klimaatverandering. De conclusie: dat we ons economisch systeem drastisch zullen moeten veranderen als we niet willen dat klimaatverandering onze wereld ten gronde brengt. Dit klinkt natuurlijk enorm duister, en dat is het eigenlijk ook, maar het boek is er niet op gericht om angst te zaaien, maar stimuleert juist om in actie komen. Join the movement!



    • A Harvest of Thorns van Corban Addison - inkijkje in de kledingindustrie



      Hoewel het verhaal in dit boek fictief is, is het gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en feiten. Het verhaal begint met een ingestorte kledingfabriek in Bangladesh, waarna een foto van een jong meisje, bedolven onder resten van het gebouw, viral gaat. Dit is voor de CEO van fast-fashionketen Presto een reden tot zorgen. Niet omdat een jong meisje het leven heeft gelaten terwijl zij werkte aan kleding voor zijn merk, maar vooral omdat op de foto een label van zijn merk te zien is. Een jaar later wordt een aan lagerwal geraakte journalist benadert door een whistleblower die zegt drukkende informatie te hebben over Presto. Hij start een case tegen Presto, zowel in de media als in de rechtbank, met als doel om een revolutie te beginnen in de mode-industrie. Dit boek toont wat er mis is in de huidige mode-industrie en beschrijft dat op verschillende niveaus. Omdat het boek geschreven is als fictie, leest het daarnaast ook makkelijk weg, ook al is het een best zwaar onderwerp.



    • Slow Fashion van Safia Minney- inspiratie voor eerlijke en duurzame kleding



      Alleen al de cover van dit boek, geschreven door fair fashion held en oprichtster van People Tree Safia Minney, is een reden om van dit boek te houden. In dit boek spreekt ze met andere grote namen in de duurzame modewereld die alternatieven bieden voor de gangbare, vervuilende mode-industrie. In haar boek introduceert ze designers, labels, conceptwinkels en innovatieve, milieuvriendelijkere stoffen. Haar doel is om de mode-industrie te veranderen in een eerlijkere industrie en met dit boek toont ze aan dat dat kan lukken ook!



    • 365 Pinguïns - kinderboek over klimaatverandering



      Dit kinderboek gaat over een familie die 365 dagen lang elke dag een pinguïn krijgt opgestuurd. Door wie en waarom, dat weten ze niet. De familie bedenkt creatieve manieren om het pinguïnmysterie op te lossen. Het boek is mooi vormgegeven en is heel grappig. Naast dat het kinderen een boodschap meegeeft over klimaatverandering en duurzaamheid, kunnen ze door de sommetjes in dit boek ook oefenen met rekenen!
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳