Eerlijk en duurzaam kleding kopen op een krap budget

Noor Veenhoven

Eerlijk en duurzaam kleding kopen op een krap budget

Als ik het met vrienden heb over hoe belangrijk het is om eerlijk en duurzaam te winkelen krijg ik vaak hetzelfde te horen: "Maar eerlijke en duurzame kleding is zo duur! Dat kan ik toch helemaal niet betalen met mijn studentenbudget?". Onzin! Afscheid nemen van fast-fashion kan je zelfs geld besparen. Natuurlijk is een shirt dat eerlijk en milieuvriendelijk is gemaakt duurder dan een shirt van de H&M of de Primark, maar dat betekent niet dat je door duurzaam te shoppen per se duurder uit hoeft te zijn. Daarom deze week tips over duurzaam shoppen met een klein budget.

Koop minder kleding

De makkelijkste manier om goedkoop duurzaam bezig te zijn is door simpelweg minder te kopen. Nee, ik bedoel niet dat je nooit meer iets nieuws mag kopen, maar elke maand een nieuwe broek kopen is gewoon niet nodig! De fast-fashion industrie richt zich erop dat kleding niet vaker dan 7 keer gedragen wordt. Dat is toch absurd! Daar moeten we dus als eerste vanaf. Hiervoor heb ik twee tips:

Begin een capsule wardrobe!

Helemaal hot and happening op het moment: de capsule wardrobe! De bedoeling is dat je voor 3 maanden niet meer dan 33 items draagt (check project 333). Hierbij zitten schoenen, jassen en sieraden inbegrepen, dus kies zorgvuldig. De 33 items die je uitkiest moeten dus goed zijn bij veel verschillende soorten situaties, goed matchen met je andere kleding en goed zitten. Door drie maanden lang maar met 33 kledingstukken te doen krijg je een betere gevoel van wat je echt nodig hebt. Ook geeft het je de mogelijkheid om echt een eigen stijl te ontwikkelen. Hippe nieuwe modeontwerpers pakken de trend op en ontwikkelen veelzijdige kledingstukken. Honest Rosie heeft bijvoorbeeld 6 kledingstukken gecreëerd die te combineren zijn tot wel 30 outfits! Hun collectie komt op Project Cece zodra ze de stukken geproduceerd hebben. Ik heb met de kickstarter al hun geweldige rok (ook te dragen als jurk) kunnen scoren <3. Een ander leuk initiatief is Dooblavey een jurk met eindeloze mogelijkheden. Te dragen als jurk en rok, tijdloos ontwerp en op veel verschillende manieren te dragen. Perfect voor in je capsule wardrobe!

Honest-Rosie
Met Honest-Rosie maak je wel 30 outfits met maar 6 items!

Leen of lease kleding

Wil jij toch elke maand wel weer iets nieuws? Of voor elk feestje waar je heen gaat een nieuwe outfit? Geen zorgen dit kan tegenwoordig ook op een verantwoorde manier! Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de super hippe Lena fashion library! Neem een abonnement en je kunt door middel van een puntensysteem altijd nieuwe kleding lenen. Tegenwoordig zijn ze ook online dus kun je lekker vanuit je luie stoel kleding lenen.
Je kan ook kleding leasen, zoals bij Mud Jeans. Voor maar 7,50 per maand krijg je daar een mooie spijkerbroek die je elk jaar kan omwisselen voor een andere nieuwe! Perfect voor als je altijd in de nieuwste kleding wilt rondlopen.

Koop tweedehands kleding of doe een kledingruil

Tweedehands kleding kopen of kleding ruilen met mensen is altijd een goedkope duurzame mogelijkheid. Niet de meest bewuste optie misschien omdat je nog steeds kan rondlopen in kleding van fast-fashion ketens, maar aangezien de kleding op deze manier een tweede leven krijgt en niet in de vuilnisbelt belandt is het toch wel erg milieuvriendelijk! Als je tweedehands kleding draagt in plaats van nieuwe fast-fashion items te kopen, draag je ook niet bij aan de uitbuiting van de arbeiders in de mode-industrie, wat zeker ook positief is. Dus hier zijn mijn favorieten manieren om aan tweedehands kleding te komen:

Tweedehands kopen

Ik denk dat ik ze allemaal in het verleden al een keer heb genoemd, maar ik ga ze toch nog een keertje naar voren halen. United Wardrobe is de marktplaats voor kleding. Iedereen kan zijn eigen oude kleding erop zetten en andermans kleding kopen. First come first serve, dus twijfel niet te lang.
Mijn favoriet op het moment is de KlereToko waar je voor een superzacht prijsje (denk aan 5 tot 10 euro) super leuke items uit kan zoeken. Ze komen het in Amsterdam en Leiden zelfs gratis langsbrengen! Wat een service! En als jij thuis nog oude kleding hebt liggen die je niet meer wilt nemen ze die maar al te graag mee, waar je voor je volgende aankopen bij hen weer korting voor krijgt. Als ze het niet mooi genoeg vinden voor de verkoop brengen ze het voor je naar de groene Sympany bakken.
Nog een leuke is natuurlijk de IJhallen (vooral voor de Amsterdammers onder ons). De grootste vlooienmarkt van Europa en de perfecte plek om van je oude kleding af te komen en er weer nieuwe bij te kopen. Ik ben nog nooit terug gekomen van de IJhallen zonder geslaagd te zijn. Het afval van een ander is immers de schat van een ander.

IJhallen
Bij de IJhallen is het altijd een gezellige rommel met verborgen schatten ;).

Tweedehands ruilen

Kleding ruilen is helemaal hip op het moment! Zoek op facebook op "kledingruil" en je vindt zo een aantal kledingruil evenementen. Het werkt (meestal) als volgt: Je levert zelf (minstens) 5 (schone en niet kapotte) kledingstukken in bij de organisatie, die hangen het dan op en stallen het uit. Dan is het passen geblazen! Als iedereen klaar is met rond snuffelen en passen kun je de kleding die je graag zou willen meenemen aan de organisatie geven. Als jij de enige bent die het item wilt hebben, dan mag je het meenemen. Zijn er meerdere gegadigden? Dan wordt het verloot. De kleding die overblijft wordt meestal aan een goed doel gegeven.
Dit kan je natuurlijk ook zelf organiseren. Roep je vrienden of vriendinnen bij elkaar die ongeveer dezelfde maat hebben als jij en begin je eigen kleine ruil. Iedereen gaat naar huis met leuke nieuwe stukken, of heeft in ieder geval een leuke middag gehad.

Investeer in kwaliteit en behandel je kleding met respect

Natuurlijk kunnen eerlijke en milieuvriendelijk kleding nooit opconcurreren tegen de prijzen van ketens zoals Primark en H&M.. maar wees eerlijk, daar koop jij toch niet ál je kleding? We kopen allemaal wel eens een echt goede broek van rond de 80 euro. Vergeleken met Levi"s jeans zijn de broeken van Mud Jeans een stuk goedkoper en ook nog eens duurzamer en eerlijker! Ga je naar de Mango voor een leuk jurkje? Dan ben je ook al snel 40 euro kwijt. Zo duur zijn veel jurkjes van Mayamiko ook en die zijn wél eerlijk geproduceerd!
Kleding die ietsje duurder is behandel je vaak ook beter. Zo ben je voorzichtig dat je er geen vlekken op krijgt en lees je het waslabel voordat je het wast. Bij kleding die toch maar een tientje kost heb je die behoefte vaak minder. Bij de Primark in Enschede moesten er bijvoorbeeld extra vuilnisbakken worden aangeschaft. Door de grote drukte in de paskamer gingen mensen in de steeg buiten passen. Als het paste, werd het aangehouden en de oude kleren weggegooit. Paste het niet, dan werden de kleren met het labeltje er nog aan in de vuilnisbak gegooit! (echt waar, lees er hier meer over).
Investeer dus in kwaliteit! Stukken die tijdloos zijn en lang meegaan. Zorg er goed voor en geniet van je kleding. En vind je toch allemaal een beetje duur? Selecteer dan bij Project Cece gewoon op "prijs van laag naar hoog", of neem een kijkje in onze SALE sectie! Hieronder heb ik nog een leuke selectie gemaakt van kleding die je bij ons kan vinden voor niet al te veel geld.

Geitenwollenshirts
Dit heerlijke Sunseeker jurkje van Mayamiko is al
van jouw voor maar €40,56. Een fair fashion
koopje ;).
Geitenwollenshirts
Alle basics van Geitenwollenshirts zijn héél
betaalbaar. Zo is dit shirt maar €17,50! En de
kleur is echt prachtig.


RainsDankzij Goodfibrations kan je nu ook voor het zachte prijsje van 60 euro in een Rains jas rondlopen. Lang leve de SALE!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳