Hoe vind je je weg door het eerlijke en duurzame kleding oerwoud.

Noor Veenhoven

Hoe vind je je weg door het eerlijke en duurzame kleding oerwoud.

Toen wij begonnen met Project Cece waren we de grootste newbies in fair & sustainable modeland. Waar vind je de duurzame winkels? Wat betekenen de keurmerken? Hoe weet je zeker of een merk wel echt eerlijk is? Zonder enige achtergrond in mode, duurzaamheid en eerlijke handel, moesten we alles helemaal zelf uitzoeken… Maar dat is gelukkig niet waar! Er zijn ontzettend veel initiatieven, hulpmiddelen en blogs die andere fairfashionstrijd(st)ers hebben opgezet om jou te helpen je weg te vinden door het duurzame mode oerwoud. In deze blog licht ik een aantal van deze tools, blogs & initiatives uit die ons enorm geholpen hebben in onze zoektocht naar informatie, ik hoop dat je er iets aan hebt ;).

Hulpmiddelen bij het vinden van eerlijke en duurzame kleding

Waar kan je duurzame kleding kopen? Hoe weet je of een merk wel eerlijk of milieuvriendelijk is? En wat betekenen al die keurmerken eigenlijk? Dit zijn de eerste vragen waar wij mee bezig waren toen we begonnen met Project Cece. Al snel kwamen we meerdere online tools tegen die het uitzoekwerk al voor je hebben gedaan, dat maakt het wel zo makkelijk!

Rankabrand laat zien hoe duurzaam en eerlijk kledingmerken zijn

Rankabrand is een tool die je helpt bij het achterhalen hoe duurzaam een merk is. Het werkt heel simpel, je voert op de hoofdpagina het merk in waarvan je wilt weten hoe duurzaam het is, en je krijgt de ranking te zien die het merk heeft behaald. De score loopt van A (het hoogst) naar E (het laagst), zoals je hieronder kan zien. Als je meer informatie wilt over de score dan kun je het score rapport bekijken, waarin precies staat waar een merk goed of slecht heeft gedaan. Heel handig dus als je even snel wilt achterhalen of jouw favoriete merken ook wel ethisch verantwoord zijn.
rankabrand.org

Rankabrand Ranking

Eerlijkwinkelen brengt in kaart waar de eerlijke en duurzame merken zijn

Gemaakt met respect voor mensenEerlijkwinkelen.nl geeft antwoord op de vraag waar je duurzame kleding kan kopen. Wat in 2010 begon als verschillende groepen vrijwilligers die EerlijkWinkelen of FairShopping routes lanceerden, is inmiddels uitgegroeid tot een groot netwerk van winkels die ethische producten verkopen. Op de eerlijkwinkelen website kun je alle duurzame winkels en eetgelegenheden bij jou in de buurt vinden, en het beste komt nog: Ze hebben een app! Met deze app kun je waar je ook bent het duurzame aanbod om je heen vinden. Een kaartje van je omgeving geeft met kleine icoontjes aan waar je je duurzame winkel kunt vinden en in welke categorie het valt. Eerlijkwinkelen maakt de volgende indeling:

  1. Gemaakt met respect voor natuur en milieu
  2. Tweedehands
  3. Overig -- draagt op een andere manier bij aan een betere wereld

Ik heb de app zelf ook en gebruik hem erg graag. Zeker een aanrader dus!

Eerlijkwinkelen

Goedewaar geeft je meer informatie over hoe duurzaam en eerlijk een kledingmerk is en wat de keurmerken betekenen

Al 30 jaar zet GoedeWaar.nl zich in voor duurzaam consumeren. Hun kledingchecker app helpt je te zien hoe duurzaam een merk op een schaal van 0 tot 5 sterren en als je op het merk klikt kun je zien hoe het merk scoort op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Ook geeft GoedeWaar duidelijk aan met wat voor keurmerken het merk samenwerkt en als dat nog niet genoeg is lichten ze al deze keurmerken ook nog eens uit op hun keurmerkenpagina. Wij gebruiken bij Project Cece de infographics van GoedeWaar (met toestemming natuurlijk), omdat ze in een oogopslag laten zien hoe actief het keurmerk is op welk gebied. GoedeWaar is een echte veteraan wat duurzaam consumeren betreft en er is dan ook nog een hoop meer informatie te vinden op hun website. Wij hebben enorm veel aan GoedeWaar gehad, dus ga vooral even kijken!

GoedeWaar

Fairfashionstyle is een gids voor eerlijke en duurzame kleding

Fairfashionstyle is net zoals wij nog maar net gelanceerd (in 2016), maar maken nu het verantwoord shoppen al een stuk makkelijker. De eerste indruk die fairfashionstyle.nl geeft is dat het een eerlijke mode blog is. Het is echter een stuk meer dan dat. Fairfashionstyle heeft een shopgids en een merkengids waar je kan vinden waar je je eerlijke kleding vandaan kan halen. Om je een handje op weg te helpen hebben ze hun eigen favoriete items uitgelicht en schrijven ze blogs en reviews. Een complete eerlijke mode gids dus! Ze zijn pas een jaartje bezig, dus ze zijn nog niet helemaal compleet, maar ze zijn flink aan het groeien!

Fairfashionstyle

Blogs en Initiatieven die je kunnen inspireren in het kopen van eerlijke en duurzame kleding

Met al deze tools kom je al ontzettend ver en vul je dat nog eens aan met leuke blogs en duurzame initiatieven dan ben je helemaal op de hoogte! De hoeveelheid blogs en initiatieven op duurzaam gebied is ontzettend groot, dus ik kan ze helaas niet allemaal uitlichten.

De Schonekleren Campagne doet onderzoek naar hoe eerlijk kleding is geproduceerd

Als je je ook maar een beetje met eerlijke kleding hebt bezig gehouden heb je vast wel gehoord van de Schone Kleren Campagne (SKC). Deze organisatie zet zich namelijk al sinds 1989 al in voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Dit doen ze door middel van verschillende campagnes, zoals de Aangekleed | Uitgekleed campagne, "Een onderzoek naar Nederlandse merken, hoge werkdruk en lage lonen in Indiase kledingfabrieken". In dit onderzoek kwam de SKC erachter dat veel nederlandse bedrijven die in India produceren minder betalen dan minimumloon. De SKC is altijd hard bezig met campagnes en onderzoeken, dus hou ze in de gaten, dan ben je altijd op de hoogte van waarom het zo cruciaal is om bewust te shoppen.

Schonekleren Campagne

Kouwekleren en Claire Codi zijn super leuke bloggers duurzame en eerlijke mode bloggers

Niet de grootste blogs misschien, maar persoonlijke favorieten die ik altijd op de voet volg. Hermien van kouwekleren.nl is een 25 jarige startende fair fashion fundamentalist. Op haar blog zie je hoe zij de eerlijke kleding wereld ontdekt, met tips, probeersels, evenementen en heel veel informatie. Hermien post vaker dan 1x per week, dus er is altijd wel iets leuks nieuws te ontdekken.
De duurzame ClaireCodi blog van Claire heb ik ontdekt dankzij een blog van Hermien, en volg ik sindsdien ook op de voet. Misschien een beetje persoonlijk aangezien ik recent veganistisch ben geworden en Claire allemaal lekkere receptjes heeft. Ook voor mode kan je perfect bij Claire terecht bij de duurzaam shoppen sectie. Heerlijk voor als je niet specifiek naar iets opzoek bent, maar wel lekker wil lezen en over duurzame mode.

Kouwekleren

Sustainablejunkies is een heel mooi platform voor duurzaamheid waar je veel vind over duurzame kleding

Een echt platform van duurzaamheid! Je kan bij de sustainablejunkies alle kanten op binnen duurzaamheidwereld. Natuurlijk ook mode, maar nog zoveel meer! Zo schrijft Joan nu elke week twee artikelen over wat wat politieke partijen doen op gebied van duurzaamheid. Elke keer is er een andere partij aan de beurt en krijg je to-the-point hun duurzame standpunten te zien. Heel handig voor de zwevende duurzame kiezer onder ons. Ook doet Joan interviews met bedenkers van duurzame initiatieven, probeert ze met haar familie zero-waste te leven, en geeft ze goede tips over hoe je duurzamer kan leven. Zoals de naam als zegt, een site voor duurzaamheids junkies.

Sustainable Junkies

Shop’n style is een echte duurzame mode blog die je niet moet missen

Shopnstyle

Een echte all-in duurzame fashion blog. Bij Shop ‘n style zijn ze altijd volledig op de hoogte van wat er gaande is in de fair fashion wereld. Leuk geschreven blogs, goede tips en een figuurtype flowchart, niet onbelangrijk als je miskopen wil tegengaan. Shop ‘n Style organiseert ook zelf activiteiten en workshops, zoals de Kleur en Stijl workshop, waar je kan leren wat de do’s en don’ts zijn jouw figuur. Miskopen zijn namelijk absoluut niet duurzaam en daar wil Shop ‘n Style je dan ook graag tegen beschermen.

Claires Mission is een fantastisch platform voor heel veel duurzame en veganistische initiatieven

Claires Mission

Last, maar zeker not least: Claires Mission. Vandaag als laatste aan de beurt omdat we Claires Mission nog niet zo lang geleden ontdekt hebben. Clairesmission.com is de lifestyle blog van Claire van Vrijberghe de Coningh, een veganistische ondernemer, reisagent en boeddhist met het eigen radioprogramma Strictly Business. De blog van Claire staat bomvol met leuke interviews en reviews van leuke duurzame initiatieven en andere leuke blogposts. Heerlijk om op je zondagmiddag (of deze woensdag) doorheen te snuffelen!

Ik denk dat er maar een vervolg blog moet komen, want er is nog zoveel meer! Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben, tot volgende week ;).

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳