Founder stories: Het begin van een duurzaam merk

Noor Veenhoven

Founder stories: Het begin van een duurzaam merk

Bij Project Cece hebben we meer dan 300 duurzame merken op onze website, allemaal met hun eigen ethische waarden en unieke designs die we maar al te graag uitlichten. Achter elk van deze merken staat één of meerdere oprichters die ook allemaal ooit eens begonnen zijn. In deze blog vertellen we twee verhalen van de founders van duurzame merken op onze website.

People Tree - het verhaal van Safia

people tree founder safia

Safia Minney is een van de grote voorlopers van duurzame kleding. Ze begon het duurzame merk People Tree al in 1991, een tijd waarin duurzame kleding nog zo goed als niet bestond. Nu dertig jaar later, is ze 24 jaar CEO geweest van People Tree, dat uitgegroeid is tot een groot duurzaam label, heeft ze meerdere boeken geschreven over duurzame mode, en was ze woordvoerster voor Fair Trade. 

Safia begon haar carrière in de publicatie en reclame sector in Engeland. Als snel werd ze gepassioneerd om haar creativiteit en communicatie vaardigheden in te zetten om aandacht te vragen voor milieuproblemen en mensenrechten. Ze was zelf een bewuste consument, wat al snel oversloeg naar activisme.

Toen ze in 1990 verhuisde naar Tokyo, Japan samen met haar man werkte ze nog bij Amnesty International en bij de Body Shop. In die tijd zag ze ook de mogelijkheid om het fair trade bewustzijn in Japan een zetje te geven. Ze begon Global Village, een movement die zich focuste op alles wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. Ze deed dit samen met een groep vrienden en wat studenten die dit allemaal vrijwillig deden. 

Samen met de vrijwilligers van Global Village begonnen ze met het produceren van hun eerste eigen duurzame kleding. Nog best lastig, want ze moesten de hele toeleveringsketen zelf opzetten om te zorgen dat alles eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerd werd. De eerste producten verkochten ze op evenementen en festivals, maar naar mate er meer interesse kwam in de producten van inkopers konden ze ook hun eigen winkel openen in Tokyo. 

Het merk werd omgedoopt tot People Tree en werd lid van de World Fair Trade Organisation. In 2001 opende People Tree haar eerste winkel in Engeland.

 

Urban Medley - het verhaal van Shayonti

Urban Medley Shayonti

Shayonti Chatterji is de founder van Urban Medley. Een merk dat prachtige sjaals en capes maakt van vredeszijde, ook wel peace silk. Shayonti had een achtergrond in bedrijfsontwikkeling en verkoopactiviteit. Mode lag ver bij haar vandaan en ze had dus ook niet gedacht dat ze daarin terecht zou komen.

In 2016 startte ze een blog, om een stem te geven aan jonge ondernemers die meestal zonder enige formele hulp of serieuze financiering begonnen waren. Ondernemers die simpelweg gepassioneerd waren over een idee en ondernemers die de sprong wel moesten wagen om zichzelf van een inkomen te voorzien. Ze deden geweldig werk, maar om de een of andere manier bleven hun verhalen achter. Met haar blog gaf Shayonti deze ondernemers een podium.  

Zo ontmoette ze Neesha Amrish, een ontwerpster die veel werkte met vredeszijde. Neesha legde de wreedheid uit van het koken van levende zijderupsen om zijde te verkrijgen. Dit schokte Shayonti enorm, ze had zijde altijd een mooie en fijne stof gevonden, maar ze was blij om te leren dat er een niet-gewelddadig alternatief is. Neesha kon zich op dat niet moment veroorloven om een houten blok te maken om haar ontwerpen op stof te drukken. Haar eerste ontwerp werd daarom op een stuk aardappel gesneden en op de stof gedrukt. Ze heeft een lange weg afgelegd en nu worden haar sjaals verkocht in enkele van de toonaangevende musea van Europa. Shayonti wilde zulke verhalen en producten naar de consumenten in Europa brengen.

Dit zorgde ervoor dat ze op zoek ging naar vergelijkbare ambachtslieden. Die hun eigen werkplaats hadden en op een duurzame manier werkte. Ze vond ambachtslieden die prachtige producten konden maken en zo begon Urban Medley. Neesha maakt nog steeds de designs voor Urban Medley en de producten worden geproduceerd in India door traditionele ambachtslieden van het diervriendelijke peace silk.

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo duurzaam is linnen: alle pro's en cons op een rijtje

Linnen is één van onze favoriete materialen voor de zomer. De stof heeft ontzettend veel voordelen, die de oude Egyptenaren zelfs al hadden ontdekt! In de blog van vandaag zoomen we in op linnen. Want hoe duurzaam is linnen nou precies? En hoe wordt het eigenlijk gemaakt? In de blog van vandaag zetten we het allemaal op een rijtje!

Met deze 20 duurzame items maak jij je eigen capsule wardrobe voor zomer 2021

Zodra het warmer begint te worden in Nederland, ligt mijn kamer vol met hopen zomerkleding. Door de jaren heen heb ik een verzameling opgebouwd waar je U tegen zegt en toch heb ik elke ochtend weer het probleem dat ik voor mijn gevoel idee he-le-maal niks leuks heb om aan te trekken. Het resultaat? Ik draag dezelfde 5 jurkjes de hele zomer door. Hartstikke duurzaam, maar ik mis altijd het combineren en outfits maken dat je tijdens andere seizoenen wel makkelijk kunt doen. Daarom besloot ik een capsule wardrobe samen te stellen. 20 kledingstukken, waar je eindeloos veel mee kunt combineren. Zo probeer ik gericht een zomergarderobe samen te stellen, zonder dat ik weer willekeurige kleding koop die ik eigenlijk helemaal niet kan combineren.

De Coronacrisis bereikt recordhoogtes in India en dat heeft gevolgen voor de kledingindustrie

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de situatie in India nijpend is. De ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan, niet iedereen die het nodig heeft kan nog zuurstof krijgen en zelfs al krijg je een plekje in het ziekenhuis, zijn er verschrikkelijke verhalen over mensen die uren eenzaam liggen te wachten op medische hulp, terwijl de mensen naast hun sterven. Omdat veel duurzame merken produceren in India, daarom een update over de situatie.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳