Duurzame tips om koel te blijven tijdens een hittegolf

Noor Veenhoven

Duurzame tips om koel te blijven tijdens een hittegolf

Het kwik stijgt deze weken ver boven de 30 graden uit en zonder de airco van kantoor hebben we het toch allemaal behoorlijk warm. Dus hoe kun je jezelf het beste cool houden zonder te schuilen in de airconditioning van je auto of in je koelkast te kruipen? In deze blog komen we met wat simpele tips die je op een duurzame manier koel houden.

9x koel blijven op een milieuvriendelijke manier.

1. Draag natuurlijke materialen zoals linnen, katoen en bamboe!

Natuurlijke materialen ademen en geeft je lichaam de mogelijkheid om warmte af te geven. Met synthetische materialen blijft die warmte allemaal vastzitten (daarom kan een regenbroek ook zo zweterig zijn op de fiets). Een gouden tip hierbij is, denk aan je ondergoed. Een mooi synthetisch slipje met een kantje ziet er misschien wel heel sexy uit, maar het is niet heel comfortabel met deze hitte.

Linnen shirt
Linnen shirt van The Sept.

2. Heb je een ventilator? Gebruik hem effectief.

Een ventilator die alleen maar hete lucht in je huis rondpompt, is natuurlijk niet iets waar je heel gelukkig van wordt. Maar er zijn manieren om deze wat effectiever in te zetten. Door een glas met ijsklontjes voor je ventilator te zetten, of er een flesje met bevroren water voor te hangen, koel je de lucht voor de ventilator af en deze wordt vervolgens rondgeblazen door je huis. En glas met gesmolten ijsklontjes kun je uiteraard gewoon opdrinken.

En zet je ‘s avonds of ‘s ochtends vroeg alle ramen open om je huis af te koelen? Zet dan je ventilator in om te helpen bij het luchten.

3. Doe je ramen op het juiste moment open.

Het is natuurlijk erg verleidelijk om alles bij enorme hitte direct open te zetten, maar een beetje goed geïsoleerd huis kan de warmte best een beetje tegenhouden. Als de warmte eenmaal binnen is, is het wel heel moeilijk om je warmte week kwijt te raken.

Hou daarom je thermometer in de gaten en doe alleen de ramen open wanneer het buiten kouder is dan binnen.

4. Werk op de laagste verdieping.

Heb je een huis met meerdere verdiepingen en had je een prachtige werkkamer ingericht op een hogere verdieping? Dan is het misschien toch een goed idee om je werkspullen naar beneden te verplaatsen. Warmte stijgt op en hoe hoger je komt hoe warmer het zal zijn. In de kelder zal het juist lekker cool zijn.

5. Geen koude douches en koude drankjes.

De verleiding is ontzettend groot, maar juist een koude douche of een drankje met heel veel ijsklontjes koelt je absoluut niet af. Je lichaam probeert namelijk dan direct weer op te warmen en zodra je ijsje op is of je douche voorbij is, ben je opeens oververhit. Lauw douchen is natuurlijk wel helemaal prima en daar koel je ook van af.

En ijsjes zijn misschien ook wel de moeite waard, omdat het gewoon lekker is, maar je koelt er dus niet van af ;).

bikini promo blog

6. Water koelt af!

Water koelt af… duh, want daarom zweten we ook. Toch kan het heerlijk verkoelend zijn om even jezelf te besprayen met een plantenspuit, een nat handdoekje in je nek te leggen of je voeten in een lekker voetenbadje te doen.

Een kinderzwembadje vullen (of groter) is natuurlijk ook een lekkere verkoeling, maar dat is misschien toch niet zo’n goed idee, aangezien er al water te kort is met zulke droogte.

7. Kook koel zonder je fornuis.

In de winter is het wel lekker dat je huis een graadje warmer is na het maken van een heerlijke lasagne. Maar nu is de warmte van je fornuis wel het laatste wat je wilt. Maak daarom een lekkere salade of een andere maaltijd waar je je fornuis zo min mogelijk voor nodig hebt.

Salade

8. Stap over op een tropenrooster.

Het thuiswerken geeft je soms ook de mogelijkheid om je werktijden iets aan te passen. Begin daarom wat eerder neem een pauze als het te warm wordt (om lekker te gaan zwemmen ofzo), en ga weer verder wanneer het is afgekoeld.

9. Hang je natte was ‘s nachts in je slaapkamer en doe je raam open.

De natte was maakt de lucht vochtig en koel en wat in combinatie met een klein briesje al tot enorme verkoeling kan zorgen. En de was ophangen ipv een droger gebruiken is natuurlijk sowieso een duurzamere oplossing.

Heb jij nog een goede duurzame afkoel tip die absoluut in dit lijstje thuis hoort? Laat het ons dan weten door ons te mailen op [email protected] en dan voegen we je tip toe. 

Geniet nog even van de zomer!

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳