Duurzaam op wintersport? Hier kun je op letten!

Melissa Wijngaarden

Duurzaam op wintersport? Hier kun je op letten!
Photo by boris misevic on Unsplash

In februari vertrekken weer veel mensen op wintersport. Een weekje heerlijk door de bergen roetsjen, genieten van prachtige uitzichten en -met een beetje geluk- zon. 

Omdat wintersport een echte buitenvakantie is, wordt wel eens gedacht dat het ook automatisch een duurzame vakantie is. Immers, je bent de hele dag buiten en beweegt je zonder hulp van een motor door de natuur.

Jammer genoeg is dat niet altijd waar. Het aanleggen van skipistes heeft impact op het plaatselijke ecosysteem en drijft dieren hun leefgebied uit.

Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om je wintersportvakantie net wat duurzamer te maken.

Hier kun je op letten:

Vervoer

Dit hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen, maar voor de volledigheid zetten we het er toch even bij; je hoeft niet per se met het vliegtuig of de auto.

Er zijn steeds betere busreizen te boeken, maar ook treinreizen binnen Europa wordt steeds makkelijker (en goedkoper). Het fijne aan een bus- of treinreis is dat je je kunt focussen op de de waanzinnige uitzichten die je ervoor terugkrijgt. Hoewel het uitzicht vanuit een vliegtuigraam zeker ook indrukwekkend kan zijn, rij je met de trein vaak echt door afgelegen gebieden. Prachtig!

Locatie

Duurzaamheid krijgt ook steeds meer aandacht in de toeristensector. Veel hotels en huisjes nemen bijvoorbeeld maatregelen om energie te besparen. Wat wel nog lastig is? Vermijd plekken met sneeuwgarantie. Vaak worden sneeuwkanonnen gebruikt om sneeuw op te spuiten of worden pistes aangelegd op hoger gelegen, meer kwetsbare plekken. 

Er zijn tegenwoordig ook veel dorpen waar je helemaal niet met de auto mag komen.

Pro-tip: gebruik dit handige overzicht van eco-reizen om je duurzame wintersport te plannen!

Skikleding

Behoor jij tot de groep die elk jaar wel weer een nieuwe ski-jas of broek toevoegt aan je collectie? Het is natuurlijk best zonde om elk jaar weer wat nieuws te kopen, zeker als je het niet snel nog eens zal dragen. Daarnaast worden er voor het water- en vuilafstotend maken van wintersportkleding vaak heftige chemicaliën gebruikt. Gelukkig is de shareconomy nu een ding en bieden steeds meer mensen hun wintersportkleding te huur aan. Neem eens een kijkje op Peerby, scheelt ook weer enorm in de kosten.

duurzaam-wintersport

Conclusie

Wintersport heeft altijd impact, maar er zijn genoeg manieren om je wintersportvakantie te verduurzamen. Zeker als je je op wintersport net als thuis blijft gedragen; gooi afval in de afvalbak, niet te hard stoken, neem zo min mogelijk de auto en vermijdt elke dag in de jacuzzi te eindigen. 

Mocht je dit jaar op wintersportvakantie gaan, wensen we je heel veel plezier. Geniet er van!

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳