Wat is het nut van klimaatstakingen, protesten en demonstraties?
Klimaatdemonstraties, ze zijn er steeds meer en ze zijn ook hard nodig. De klimaatstakingen, Exctintion Rebellion met hun acties van burger ongehoorzaamheid, en klimaatmarsen vliegen ons om de oren. Maar hebben deze protesten eigenlijk wel zin? En is meedoen aan een protest als individu wel de moeite waard?
Kort antwoord: Ja zeker! Meerdere protesten wereldwijd hebben in het verleden tot ongelofelijke veranderingen geleid. Van dictators die aftraden, tot gelijke mensenrechten, stemrechten voor vrouwen, homohuwelijken en nog veel meer zijn allemaal deels resultaten van protesten.
Maar geldt dit ook voor klimaatprotesten? Heeft het echt zin om deel te nemen, of maakt het eigenlijk niet heel veel uit als je ‘Deze even uitzit’. Hier zijn drie redenen waarom je er echt bij moet zijn.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Neem een kijkje in de shop sectie.
1. 3,5% van de bevolking is nodig om beleid te veranderen
Uit het onderzoek van Erica Chenoweth is gebleken dat bij geweldloze protesten in het verleden er verandering kwam nadat een protest uit meer dan 3,5% van de bevolking bestond. Dit ging echter wel meestal om het omvergooien van dictatoriale regimes. Het is schokkend dat er eigenlijk maar zo’n kleine minderheid van de bevolking nodig is om een gigantische verandering teweeg te brengen.
Toch is 3,5% niet niks! Daarvoor hebben we in Nederland een protest nodig van ongeveer 600.000 mensen! Bij de grootste klimaatmars ooit in Nederland gingen er 40.000 mensen de straat op, dit was dus bij verre niet genoeg. Als je denkt dat het onmogelijk is om zoveel mensen te mobiliseren, denk dan aan de anti-kernwapendemonstratie van 1981 waarbij 400.000 mensen de straat op gingen.
Om voor snelle politieke veranderingen te zorgen hebben we dus meer mensen nodig bij de protesten. En dit lijkt misschien moeilijk, maar 65% van de Nederlanders maken zich zorgen om klimaatverandering. Dan moeten we toch wel 3,5% kunnen overtuigen naar een protest te komen?
2. Meer media aandacht dwingt tot nadenken
Ook als de protesten niet groot genoeg zijn om direct verandering teweeg te brengen, dan toch zijn de protesten waardevol. Je ziet het namelijk elke keer met een groot protest: De kranten staan er vol mee!
Meer media aandacht betekent meer discussie, zowel privé als in het bedrijfsleven. Dit zorgt ervoor dat misschien net iets meer mensen beginnen aan een duurzamere levensstijl en er bij de volgende demonstratie meer mensen bij zullen zijn.
Er zal ook meer over worden gesproken op scholen, wat leidt tot meer educatie over de klimaatcrisis. Bedrijven zullen misschien al proberen in te spelen op eventueel veranderend klimaatbeleid en een wit voetje willen halen in de publieke opinie. Dit heeft allemaal positieve effecten op het klimaat.
3. Politici moeten een standpunt innemen
Meer media aandacht leidt er ook toe dat politici worden gedwongen een standpunt in te nemen rondom het klimaatdebat. Het is niet voor niets dat bijna elke politieke partij duidelijke standpunten heeft over het klimaat. De protesten helpen om deze discussie scherp te houden.
Wat hebben klimaat protesten tot nu toe geholpen?
De directe resultaten uit de protesten zijn moeilijk te destilleren. Het is immers zo dat politieke beslissingen worden gemaakt door een combinatie van allemaal factoren. Toch is het zo dat het vormen van een beweging van veel mensen zeker wel meehelpt.
Extinction Rebellion (EX), een actie groep uit het Verenigd Koninkrijk haalde het afgelopen jaar vaak het nieuws met hun acties van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Hun doel is om ervoor te zorgen dat politici de waarheid spreken over de klimaatcrisis en dat er geen broeikasgassen worden uitgestoten in 2025.
Mede dankzij EX hebben nu meerdere steden de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Bijna elke maand haalt de protestgroep wel eens het nieuws, wat zorgt voor veel media aandacht en veel online en offline discussie.
De klimaatstakingen die door jongeren en scholieren overal ter wereld worden georganiseerd onder aanvoering van Greta Thunburg zijn ook een grote speler in de klimaatprotesten. Wat begon als een protest van één 15 jarige is uitgegroeid tot een gigantische beweging.
Geïnspireerd door de inmiddels 16 jarige Zweedse, gingen er zo’n 1,4 miljoen scholieren de straat op om te protesteren tegen het huidige klimaatbeleid. Dit zorgde niet alleen voor wereldwijde media aandacht, maar Greta werd ook uitgenodigd om te spreken bij de Verenigde Naties.
Waarom je absoluut bij het volgende protest op 27 september moet zijn.
Protesten hebben dus zeker zin! Maar voor protesten geld wel dat er kracht zit in grote getallen. 600.000 mensen naar een demonstratie krijgen is niet makkelijk, maar het is zeker wel mogelijk. Als iedereen die zegt dat ze bang zijn voor klimaatverandering ook echt komt opdagen, dan hebben we zeker meer dan genoeg mensen!
De volgende demonstratie die op de agenda staat is de wereldwijde klimaatstaking op 27 september op het Malieveld in Den Haag. Als we alle 14, 15, en 16 jarige erheen kunnen krijgen dan zitten we al op 600.000, laten we echter het zekere voor het onzekere nemen en allemaal gaan ;). Zoals Greta zou zeggen: Everybody is welcome, everybody is needed!
Gerelateerde artikelen
- Earth Overshoot Day viel dit jaar al op 29 juli!
- Is de mode industrie de tweede meest vervuilende industrie?
- 8x hier vind je vegan schoenen
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!