10 Makkelijke stappen om je eco footprint te verkleinen

Melissa Wijngaarden

10 Makkelijke stappen om je eco footprint te verkleinen

Het is vandaag niet alleen 10/10, maar het is ook nog eens voor de tiende keer Dag van de Duurzaamheid. Deze dag wordt georganiseerd door Urgenda en heeft als doel om te laten zien hoe je duurzaamheid toe kan passen in je eigen dagelijkse leven. In deze blog daarom 10 quick wins!

1. Eet minder vlees

Steeds meer mensen beseffen de impact van het eten van vlees op het klimaat. Minder vlees eten en kiezen voor kip of kalkoen in plaats van koe kan de CO2 emissie tot wel 50% terugdringen!
Gelukkig is vegetarisch eten tegenwoordig helemaal niet lastig meer. Probeer bijvoorbeeld één van de recepten van De Hippe Vegetariër

2. Koop minder vaak kleding

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industriëen wereldwijd. Ookal zijn er enorm veel geweldige merken die kleding op een verantwoorde manier maken, nog meer impact heb je als je alleen kleding koopt wanneer je dit écht nodig hebt.

3. Was je kleding minder vaak

Wist je dat ⅓ van de impact van een kledingstuk op het milieu na je aankoop plaatsvindt? Dit heeft te maken met het wassen, strijken en drogen van kleding, wat veel energie kost. Een tip is om je kleding te stomen in je douchecabine als je aan het douchen bent, zo verbruik je geen extra energie. Toch liever je wasmachine gebruiken? Probeer dan eens duurzaam wasmiddel (bijvoorbeeld de wasnoten van Seepje)!

4. Neem vaker de fiets of ga lopen


Namen wij vroeger eigenlijk altijd de auto om boodschappen te doen in de supermarkt 1,5 kilometer verderop, doen we dat nu altijd lopend of op de fiets. Het is mega lastig om de omschakeling te maken (zeker als het regent), maar uiteindelijk is het een heerlijke manier om na een dag op kantoor toch nog wat te bewegen. Vind je het écht heel lastig om jezelf te motiveren om op de fiets te springen? Download een stappenteller app op je mobiel, zodat het een spelletje wordt!

 

5. Neem je eigen flesje & koffiecup mee


Dopper, Bobble, thermoflessen, keep-cups; er is tegenwoordig enorm veel keuze in herbruikbare drinkbekers en flessen. Daarnaast kun je op steeds meer plekken gratis kraanwater tappen en krijg je in veel koffiezaken zelfs korting op je koffie als je je eigen beker meeneemt!

6. Repareer kapotte items


Heel veel dingen zijn tegenwoordig zó goedkoop dat we liever een nieuw item aanschaffen in plaats van het oude item te repareren. Van lampen met een schroefje los tot schoenen waar de zool van af hangt. Maar het maken van al die nieuwe dingen gebeurt in de meeste gevallen nog helemaal niet duurzaam en daarmee hebben we elke keer dat we een product nieuw kopen weer impact op het milieu.

7. Koop tweedehands


Aansluitend bij het vorige punt; lukt repareren niet meer? Probeer dan eens of je een product tweedehands kan vinden! Op deze manier hoeft er niet een nieuw product gemaakt te worden en je vindt vaak items die nog helemaal in orde zijn!

 

8. Ga verspilling tegen


Zero waste leven is nog knap lastig. Zeker als je alleen woont, is het vaak moeilijk om al je groente/yoghurt/sojamelk op te krijgen voordat het begint te schimmelen. Een goede tip (zeker voor mede-eenlingen) is de app Too Good To Go. Met deze app kun je restjes reserveren van restaurants en bakkers. Ten eerste fijn, omdat je voedselverspilling tegen gaat. Ten tweede, omdat je voor een klein bedrag een heerlijke maaltijd in huis haalt!

 

9. Neem minder vaak het vliegtuig


Met een internationaal team vinden wij dit één van de moeilijkste punten. Hoewel je tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden hebt om virtueel met elkaar in contact te blijven, wil je zo nu en dan elkaar ook eens in het echt vast kunnen houden. De oplossing? Ga als het even kan minder vaak op snoepreisjes; korte reisjes met korte vluchten en neem in plaats daarvan eens de trein of bus (vaak ook een stuk goedkoper!).

10. Haal je opladers uit het stopcontact


Vooral veel oude opladers slurpen gewoon nog energie als je je apparaat hebt losgekoppeld. Je kan dit merken aan de warmte van je oplader als hij in het stopcontact zit. Koelt de lader niet af terwijl je apparaat al lang is losgekoppeld? Grote kans dat je een doordrinker te pakken hebt!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳