Apple sluit iPhone-fabriek in India na misstanden

Melissa Wijngaarden

Apple sluit iPhone-fabriek in India na misstanden

Als je deze kerst een nieuwe iPhone hebt gekregen, kun je weer -iets- opgeluchter ademhalen: nadat heftige misstanden in één van Apple’s montagefabrieken in het zuiden van India begin deze maand aan het licht kwamen, kondigde Apple gisteren aan de fabriek voorlopig te sluiten.

De beslissing kwam nadat werknemers van de fabriek, die wordt gerund door Foxconn, een spontane sit-in organiseerden om aandacht te vragen voor de slechte werkomstandigheden in de fabrieken. Eén van de dieptepunten was een massale voedselvergiftiging, waar meer dan 250 werknemers in het ziekenhuis voor moesten worden behandeld.

chennai-tamil-nadu

De werknemers, voornamelijk jonge vrouwen tussen de 18 en 23 jaar oud, werden ingehuurd door externe partijen die de samenwerking met de fabriek aanging. Ze kregen geen contract met Foxconn zelf en werkten voor lage lonen in erbarmelijke omstandigheden. In de slaapzalen waar ze overnachtten, sliepen ze met 20 tot 40 mensen op kamers die waren ingericht voor maximaal 10 personen. Omdat ze geen identiteitsbewijs meer hadden, konden ze niet vrijwillig weg. Ook konden zij zich niet verenigen in vakbonden.

Op 17 december blokkeerden werknemers van de fabriek daarom een deel van de Chennai - Bengaluru snelweg tijdens een spontane sit-in. De protesten verspreiden zich naar andere plaatsen en merken die produceerden konden daarom niet langer wegkijken.

Apple kondigde na onderzoek daarom aan dat ze de fabriek van Foxconn tot nader order sluiten. Wanneer de fabriek weer open gaat en onder welke voorwaarden konden woordvoerders van zowel Apple als Foxconn nog niet zeggen.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳