Kleding met een vorig leven; de schatkist van gerecyclede stoffen

Noor Veenhoven

Kleding met een vorig leven; de schatkist van gerecyclede stoffen
Het mooie van tweedehands shoppen vind ik vaak om te bedenken hoe mijn kledingstuk al een heel leven heeft geleid. Ik heb bijvoorbeeld een rood leren jasje gekocht in Parijs een paar jaar geleden. In de zak zat een oud sleuteltje en muntje. Genoeg brandstof om mijn fantasie een heel verhaal achter het jasje te laten verzinnen. Hetzelfde heb ik met kleding die gerecycled is. Voordat het bij jou in de kast hangt heeft het een ware reis achter de boeg gehad. Het kan menig mensenleven geraakt hebben en een enorme geschiedenis hebben meegemaakt. Je zult het nooit zeker weten en dat maakt het juist zo leuk om erover na te denken. Daarom duiken we deze blog in het vorige leven van prachtige kledingstukken gemaakt van gerecycled materiaal. Niet hun echte geschiedenis, maar de geschiedenis die ze kunnen hebben gehad.
 
Gerecyclede jassen van Noumenon
 

Noumenon; I used to be a couch

Noumenon maakt prachtige jassen van de stof van bankstellen. Dit zijn geen lullige jasjes, je kan zien aan de stof dat dit indrukwekkende banken waren. Helaas niet een super mooi verhaal van de vorige gebruiker aangezien deze jassen uit een dode vooraad komen. Ze zijn dus nooit verkocht. Toch is het heerlijk om te bedenken dat al die banken voor jaren in een warenhuis hebben kunnen staan. Vergeten, achtergelaten, om nu opeens een splinternieuw leven te krijgen. Niet als gezellige bank in de woonkamer van een gezin, maar als prachtig fashion statement van een jonge vrouw die de wereld een beetje beter wilt maken en er ook goed uit wil zien. Als jij een bank was, wat zou je dan liever willen? ;)
 
Shop hier voor de jassen van Noumenon.
 
Bikini van gerecyclede visnetten
 

Woodlike Ocean; I used to be fish nets

De zwemkleding van Woodlike Ocean heeft letterlijk een vorig leven gehad in de zee. Perfect dus voor een dagje strand, want je bikini zal zich helemaal thuisvoelen. De badkleding van Woodlike Ocean is namelijk gemaakt van Econyl, nylon stof gemaakt van oude visnetten. Wist je 640.000 ton visnetten elk jaar in de zee terecht komen? Dan hebben ze denk ik mooier tweede leven als jouw bikini, in plaats van een ongebruikte vissenval. Wie weet heeft jouw bikini wel de wildste zee avonturen meegemaakt. De grootste stormen doorstaan en het mooiste zee leven gezien. Misschien moet je deze zwemkleding nogmaals meenemen op een zee avontuur. For old times sake ;).
 
Shop hier voor Woodlike Ocean.
 
 
Kleding van gerecyclede PET flessen

MYRKA Studios; I used to be a bottle

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar deze prachtige items van MYRKA Studios zijn gemaakt van gerecycled PET. Plastic flesjes dus. Het recyclen van plastic flesjes is ook hard nodig, want elke minuut worden er wel een miljoen plastic flesjes gekocht op de wereld en die gebruiken we echt niet heel erg lang. En als je ziet dat er zulke mooie producten gemaakt kunnen worden van die flesjes, dan voel je gewoon dat we dit plastic probleem kunnen oplossen. Misschien is dit jurkje van MYRKA wel gemaakt van een flesje waar water in zat, van een vrouw die net de marathon gelopen had. Of misschien wel van een flesje cola dat een basisscholier stiekem bij de supermarkt heeft gekocht terwijl dat eigenlijk niet mocht van zijn ouders. Ook de kleding van MYRKA zal al vele levens hebben geraakt voordat het bij een van ons in de kledingkast terecht komt.
 
Shop hier voor MYRKA Studios.
 
Tassen van gerecyclede banken

Naomi Rachel Timan; I used to be a couch 

Naomi had hetzelfde idee als Dena van Noumenon, zoveel goed materiaal in oud meubilair en je kan het zo van straat halen. De tassen van Naomi worden allemaal gemaakt van leren banken die ze op straat vind. Deze tassen hebben dus wel een vorig leven gehad in iemands huiskamer. Misschien was het wel de jouwe? Heb jij ooit een leren bank gehad en weggegooid? Misschien heeft Naomi hem wel gevonden!
 
Shop hier voor de tassen van Naomi Rachel Timan.
 
 
Wil jij nu na al deze mooie recycle verhalen ook iets een nieuw leven geven? Dat kan, want Proof Eyewear houdt een brillen (op sterkte) inzamelactie! Elke soort bril kan je bij ze inleveren en je krijgt er 40% korting voor terug. En wie weet zie je een deel van je bril ooit nog wel terug in zijn volgende leven. Klik hier voor de actie.
 
 
Bij Project Cece zijn we er om voor jou de duurzame kleding keus zo makkelijk mogelijk te maken, dus als je tips voor ons hebt waar we op kunnen verbeteren, vindt dat we producten missen, of bepaalde functies zou willen zien, dan horen we het graag!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳