De duurzame afstudeercollectie van SLIK

Melissa Wijngaarden

De duurzame afstudeercollectie van SLIK

Afgelopen maanden hebben zes studentes van de opleiding Fashion & Textile Technologies aan de Saxion Hogeschool in Enschede keihard gewerkt aan hun eindopdracht; een duurzame kledingcollectie ontwikkelen from scratch. Als trotse begeleider in dit project mogen we jullie vast een sneak preview geven van de prachtige collectie die de dames onder de naam SLIK hebben ontworpen. Kijk je mee?

Het probleem dat SLIK wil aanpakken met hun collectie, is het probleem van de overvolle kledingkast. Van de 173 items die in een doorsnee kledingkast hangen worden er vijftig niet gedragen1. Niet alleen is dat allemaal onnodige ruimte die je verspild, maar ook creëert het chaos in je hoofd. Hoe herkenbaar is immers het “ik-heb-niets-om-aan-te-trekken”-moment, waarbij je wanhopig een outfit probeert samen te stellen van alle kleding die uit je kast puilt?

Modulaire kleding

SLIK heeft daarom een zomercollectie ontworpen waarvan de items eindeloos te combineren zijn. Zelf noemen ze dit modulaire kleding, waarmee ze bedoelen dat je de onderdelen van de kledingstukken met elkaar kan combineren, doordat ze toegevoegd of juist verwijderd kunnen worden. Op deze manier kan je met een paar kledingstukken je hele garderobe vullen.

Wat de collectie van SLIK onderscheidt van een gangbare capsulecollectie is dat er niet alleen heel veel combinaties te maken zijn met de kleding zelf, maar ook nog eens met alle onderdelen van de items.

Hoe de collectie er uit ziet?

“Deze zomercollectie bestaat uit verschillende pastel tinten die je het ultieme zomergevoel geven. De trend rock with ruffles bezorgt ieder kledingstuk een uniek uiterlijk. Door het gebruik van kleine, subtiele en grote, opvallende ruches is er voor iedereen wat wils” aldus de meiden zelf. De collectie bestaat uit 4 tops en 2 rokken, die in 13 verschillende kledingstukken kunnen veranderen. De kledingstukken zijn gemaakt van biologisch en gerecycled katoen en met de hand geverfd.

Duurzame mode festival

Op 16 januari kan je de collectie van SLIK (en andere innovatieve collecties rondom het thema duurzaamheid) in het echt komen bekijken tijdens het Smart Solutions festival op de Saxion Hogeschool in Enschede. Je kan er tussen 14.00 en 18.30 terecht en de toegang is gratis. Je bent van harte welkom!

Het SLIK-team

http://www.hva.nl/content/nieuws/nieuwsberichten/2017/09/hva-duikt-in-nederlandse-kledingkast.html

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopssectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳