Introductie in D.I.Y. natuurlijk verven

Elin de Jong

Introductie in D.I.Y. natuurlijk verven

Mijn grote liefde voor natuurlijke verfstoffen mag ik vandaag delen op Project Cece! Ik zal laten zien hoe je hier zelf mee kan experimenteren en je wat tips en trucs geven over verschillende verftechnieken, zodat je zelf aan de slag kan. Ik geloof dat we vergeten zijn hoeveel kracht er eigenlijk zit in de natuur. Met mijn werk voor Elin Wanderlüst laat ik zien dat je niet bang hoeft te zijn om je handen vuil te maken. Ik graaf wortels op, plant zaden en verzamel bloemen, om zo de mooiste kleuren te voorschijn te ontdekken. De rust van de natuur biedt namelijk eindeloze mogelijkheden voor kleuren!

In 2014 startte ik een natuurlijke verfkruidentuin met de focus op het experimenteren met en het documenteren van natuurlijke verfstoffen of textiel. Elke draad of stukje stof is geverfd met natuurlijke verfstoffen en aloude technieken - sommige daterend uit de Middeleeuwen. Deze technieken kunnen uren of zelfs dagen duren om de kleur uniek te maken. De kleuren worden behaald door de natuurlijke verfstoffen uit de wortels van planten, schors, bloemen en bladeren te onttrekken. Ik deel mijn onderzoek door middel van het maken van vrij werk, het schrijven van artikelen, het geven van workshops en binnenkort mijn blog, terwijl ik ondertussen streef naar een duurzame langzamere wereld.

Eco-dye zoals we het nu kennen, is onder andere ontwikkeld en populair gemaakt door India Flint. Deze methode is een erg natuurvriendelijke manier om natuurlijke verfstoffen te gebruiken, aangezien je zo min mogelijk energie gebruikt en gebruik maakt van lokale middelen zoals regenwater, overblijfselen uit de keuken en wilde bloemen.

Voor deze blog heb ik een selectie van materialen gemaakt om je op weg te helpen bij het ontdekken van de eco-dye techniek. Deze techniek is die van de gestoomde bundels, wat een prachtige palet aan kleuren mogelijk maakt. Elke stof en bloem zal een andere kleur geven, dus geef je over aan het experiment! Maak aantekeningen terwijl je aan het ontdekken bent voor toekomstig gebruik en voor je het weet ben je een expert in natuurlijke verfstoffen!

Je hebt nodig:

  • Een selectie aan gedroogde bloemen.
  • Lapjes stof van natuurlijke vezel (stoffenstalen)
  • Zorgvuldig gewogen hoeveelheid aluin
  • Natuurlijke garen, zoals hennep of katoen
  • Een stoompan of stoommandje
  • Een pan met water om je mandje in te doen
  • Een fornuis of kookplaat
  • Verse bloemen, geoogst of van een oud boeket
  • Een kom en een lepel

Stap 1:

Verzamel alle materialen van de lijst, ontdek verschillende soorten natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, zijde, en wol. Gedroogde bloemen die goed zijn om te gebruiken zijn rode rozen blaadjes en knoppen, slangenkruid, guldenroede, eucalyptus, kamille, hibiscus, duizendblad, paardenbloem, brandnetel en goudsbloem. Probeer een oud boeket te gebruiken of wilde bloemen die je buiten kunt vinden, probeer ze op te rapen van de grond nadat ze zijn gevallen. Wees bewust van wat je plukt en neem niet meer mee dan nodig.

Stap 2:

Bereid je aluin bad voor het weken van je stoffen. Ik gebruik aluin als beitsmiddel, wat betekent dat ik het gebruik als vertaler tussen de vezel van het textiel en de kleurstof in de bloem of plant. Een beitsmiddel helpt om de kleurstof in de stof vast te zetten en zorgt ervoor dat de kleur veranderd kan worden of juist vastgehouden wordt. Voor deze methode bereiden we 14% aluin op 100% van je stof. Kook 100 ml water en gebruik dit om je aluin op te lossen in een grote kom. Roer goed. Voeg koud water toe aan de kom en voeg je stoffenstalen toe. Laat de stof minimaal 30 minuten weken. Knijp hierna je stoffen uit, zodat ze niet meer drijfnat zijn.

Stap 3

Leg je gebeitste natte stof op een vlakke ondergrond en begin met het leggen van patronen met je gedroogde of verse bloemen, je kan ze ook door elkaar gebruiken. Maak een foto van je patroon, zodat je na het stomen kan nagaan welke bloem bij welke kleur hoort. Rol je stof op tot een kleine strakke rol, zoals op de voorbeeldafbeelding. Je kan dit doen door eerst een paar keer te vouwen voordat je gaat rollen. Begin met rollen vanaf de hoek of vanaf de zijkant om verschillende patronen te proberen. Neem nu de garen om de rol stevig in te wikkelen. Zorg ervoor dat beide kanten goed zijn afgesloten en dat er genoeg ruimte is om de stof te zien. Voila, je eerste bundel.

Bloemen leggen

rol het op

Stap 4:

Als je verschillende bundels hebt gemaakt dan kun je ze samen laten stomen. Stop ze in je stoommandje (of pan), op een pan met zacht kokend water en stoom de bundels voor ongeveer een half uur (voor kleine bundels), tot twee uur (voor grotere bundels). Zorg ervoor dat er genoeg water in de pan zit om zo lang te stomen, anders kan stof opdrogen en verbranden. Zorg er ook voor dat de bundels nat zijn tijdens het stoomproces, als ze dat niet zijn, gooi dan een kopje warm water over ze heen.

in stoom mand

nog meer in een mandje

Stap 5:

Als je bundels tussen de 30 minuten en 2 uur gestoomd hebben, heb je twee opties:

Optie één is het meteen openen van de budels, de bloemblaadjes verwijderen, versteld staan van het prachtige resultaat en dan laten drogen.

Optie twee is de bundels opgerold laten tot ze volledig opgedroogd zijn, dit kan twee dagen duren (plaats ze niet boven de verwarming), en open ze dan, verwijder de bloemblaadjes en sta versteld van het resultaat. Versteld staan van het resultaat is een constante factor. De tweede optie kan de kleur dieper maken, ook al is dit niet altijd het geval. Wees voorzichtig met de bundels uit de stoommand halen, want ze zijn erg heet!

blaadjes verwijderen

blaadjes verwijderen

Stap 6

Je eerste Eco-Dye experiment is een succes! Deel je ervaringen via instagram door mij te taggen @elin_wanderlust, en stel mij gerust alle vragen stellen die je hebt. Veel plezier met experimenteren en welkom in de wondere wereld van natuurlijke verfstoffen!

Facebook / Elin Wanderlüst Instagram / elin_wanderlust

resultaat


resultaat2

Foto's: Nawal Batoun


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳