De warme trui in de strijd tegen klimaatverandering

Randy Gasper-Rothengatter

De warme trui in de strijd tegen klimaatverandering

We kopen kleding vandaag de dag vooral om de mooi. Als we iets aantrekken moet het vooral nut hebben om er leuk of in elk geval niet stom uit te zien. Als we het spreekwoord ‘Kleren maken de man’ even genderneutraal evolueren naar het nu, dan zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in. Zoals bij veel spreekwoorden. Een dame die een leuk jurkje combineert met een leuke kleurrijke panty/legging, kekke hippe pattas en een hippe gebreide muts, springt bij mij in het oog. Van die stijl word ik heel vrolijk. De eigenzinnigheid inspireert mij.

      Altijd op de hoogte van het leukste Project Cece nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

Jezelf serieus nemen

Tegelijkertijd heb ik zelf een hekel aan maatpakken. Als ik mij voor de vorm van de gelegenheid toch schik, merk ik echter wel dat ik mezelf een stuk serieuzer voel. En neem. Tegen mijzelf zeg ik vaak: als je jezelf serieus neemt, doen anderen dat ook sneller. Maar maatpakken zijn niet mijn ding. Vooral als ik daar een stropdas bij hoor te dragen. Ik moet dus nog een manier vinden dat ik me toch hip, serieus en mijzelf tegelijk voel. Dat lukt overigens al aardig als ik mijn zwarte (vegan) skinny jeans van Kuyichi combineer met een nette blouse en pullover. Al doende leer ik. Ook over mezelf.

Half exotisch

Als ik het dan toch over een pullover heb. Truien verwarmen. Daarom draag ik zelf ontzettend graag een trui. Primair omdat het mijn lichaam verwarmt. Ik ben Indo. Vrij vertaald: half Nederlands, half Indonesisch. In gevoelstemperatuur smelten die beide eigenschappen samen tot half exotisch. Dat wil voor mij zeggen dat ik in de winter niet zo goed tegen de kou kan en het mij in de zomer niet warm genoeg kan zijn. Nu, in de winter, kleed ik mij preventief erg warm aan: een hemd met daarover liefst een thermostrui, een gewone trui, een vest en een winterjas. Van de thermostruien heb ik er maar één, dus meestal stap ik naar buiten met 4 lagen dekking.

Trui aan en de thermostaat een graadje lager

Het cliché ‘ik kleed me tegen de kou’ gaat bij mij wel op. Ook als ik ergens binnen zit. Hoewel ik vind dat je altijd comfortabel moet kunnen wonen en werken, zijn we inmiddels wel erg verwend met het gemak dat je de thermostaat ook wel een graadje hoger kunt zetten. En waarom? Om vervolgens met een dunne trui of t-shirt rond te kunnen blijven lopen. Iets wat er door het gemak is ingesleten, maar inmiddels weten we dat het verwarmen van ons huis enorm vervuilend is. Althans, het gas waarmee we stoken. Gas is  namelijk een fossiele brandstof wat weer verre is van duurzaam.

Truien

Wat doet jouw trui in strijd tegen klimaatverandering

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan allerlei (voor veel portemonnees nog dure) technieken die gas moeten gaan vervangen. Tot die tijd moeten we het doen met gas. Maar zelfs daarin kan je al een stap maken. Door bewustwording en vervolgens je gebruik te minderen. Wees je bewust dat met iedere graad die je stookt je bijdraagt aan het klimaatprobleem. Er zijn gelukkig een aantal oplossingen die binnen je macht liggen en relatief betaalbaar zijn. Zo kan je heel simpel je huis voorzien van goede tochtstrippen of dubbel glas. En je kan natuurlijk ook gewoon net als ik jezelf wat dikker aankleden. Elke graad die je immers niet stookt, scheelt 6% energie wat gelijk staat aan evenzoveel uitstoot van CO2.

meer truien

Warmetruiendag

Het is niet heel toevallig dat ik je wijs op het ‘kleden tegen de kou’. Ik ben via mijn werk nauw betrokken bij het project Warmetruiendag. Een evenement die op 2 februari 2018 zijn hoogtepunt bereikt. Dat is dé dag dat we massaal (vorig jaar zo’n 250.000 deelnemers) een warme trui dragen om stelling te nemen tegen klimaatverandering. Een heus burgerinitiatief. Door de massale aandacht inspireren we ook anderen om vaker stil te staan bij hun stookgedrag en de consequenties daarvan.

Ik wil dus iedereen via deze weg oproepen om hier zich hier aan te melden, zodat we samen een ludiek statement kunnen maken. Bovendien is het nog leuk ook, want je kunt de komende tijd aan iedereen showen hoe mooi jouw warme trui is.

En heb je nog geen warme trui? Dan hebben we bij Project Cece natuurlijk genoeg inspiratie.

     Altijd op de hoogte zijn van onze leukste blogs? Volg ons op Facebook of Instagram!

kerst trui

Ik ben Randy Gasper-Rothengatter. Met mijn duurzame community Expeditie Flow schrijf ik over verschillende thematieken op gebied van duurzaamheid. Daarbij staat de verbinding tussen mens, natuur en klimaat centraal. De blogs prikkelen je altijd om op zoek te gaan naar (iets in) jezelf.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳