Je oude textiel inleveren? Dat kan nu gewoon bij HEMA

Melissa Wijngaarden

Je oude textiel inleveren? Dat kan nu gewoon bij HEMA

Vraag je menig geëmigreerde Nederlander wat ze missen aan ons kikkerlandje, zul je verrassend vaak de HEMA als antwoord krijgen. De hotdogs, stroopwafels en tompoucen hebben een plekje veroverd in het hart van héél veel Nederlanders. Nu kwamen we onlangs een leuke samenwerking van HEMA tegen, die we graag met jullie delen!

We ontdekten namelijk dat HEMA de handen ineen heeft geslagen met Drop&Loop om bij te dragen aan een duurzamere mode-industrie. Hoe? Jij levert je oude textiel in bij een HEMA-winkel met recyclebak en krijgt in ruil daarvoor een kortingsbon van 10%.

Wat gebeurt er met het ingeleverde textiel?

Het ingeleverde textiel gaat naar het sorteercentrum van Drop&Loop in Tilburg, waar het eerste sorteerproces plaatsvindt. Het ingeleverde textiel wordt daar gesorteerd op herdraagbaar textiel, niet-herdraagbaar textiel en afval. Ongeveer de helft van het ingeleverde materiaal is geschikt voor hergebruik en de andere helft voor recycling. Het herdraagbare textiel wordt lokaal hergebruikt in Nederlandse winkels. Textiel dat niet opnieuw te dragen is gaat naar de Wolkat-fabriek in Marokko. Daar worden de stoffen gesorteerd en verwerkt tot vezels of gesponnen en geweven tot nieuw materiaal.

Hoe ziet de samenwerking tussen HEMA, Drop&Loop en Wolkat er precies uit?

Drop&Loop en HEMA startten in 2021 een pilot om oud textiel in te zamelen. In een klein aantal HEMA winkels werden toen de textielinzamelinstallaties (hallo, Scrabble-woord!) van Drop&Loop geplaatst. De pilot liep zó goed, dat nu besloten is om de samenwerking verder uit te breiden; je vindt daarom nu in nog meer HEMA filialen een inzamelpunt van Drop&Loop.

Wolkat is een familiebedrijf dat zich al 4 generaties richt op het recyclen van textiel. Ze zijn mede-eigenaar van Drop&Loop en zorgen voor het stukje ‘Loop’ in het proces. Het recyclen van gebruikt textiel naar nieuwe vezels en materialen gebeurt namelijk in de fabriek van Wolkat.

 

afbeelding wat te doen met oud textiel

 

De voordelen van deze samenwerking

Deze samenwerking tussen HEMA en Drop&Loop zorgt er -op den duur- voor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn; HEMA wilt namelijk zo veel mogelijk van de gerecyclede materialen in hun eigen productieketen weer hergebruiken.

Daarnaast bereikt HEMA een enorm publiek, waardoor het een geweldige stap is om meer mensen na te laten denken over de textielketen en wat er gebeurt met kleding die je ‘weg doet’.

Tot slot is het natuurlijk altijd fijn om op dit soort manieren gestimuleerd te worden om duurzamere keuzes te maken. Door oud textiel in te leveren, ontvang je een kortingsvoucher die je weer kunt gebruiken bij HEMA. Dit is een win-win situatie: als consument kun je geld besparen op je aankopen bij HEMA en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere mode-industrie (ervanuitgaande dat de kleding anders bij het afval zou belanden).

Wel is het zo dat de kortingsvoucher alleen geldig is op textiel-aankopen. Hoewel een deel van HEMA’s textiel gemaakt is met GOTS-gecertificeerd katoen of gerecyclede materialen, is dat nog niet altijd het geval.

 

afbeelding wat te doen met kleding die je niet meer draagt

 

Hoe werkt het inleveren van oud textiel bij HEMA?

Het inleveren van oud textiel bij HEMA is hartstikke makkelijk. Je neemt bijvoorbeeld je oude nachtkleding mee naar een HEMA-winkel met recyclebak en levert dit in bij de speciale inleverbak. Het textiel mag van elk merk zijn en hoeft niet in perfecte staat te zijn; zelfs textiel dat al helemaal is versleten is welkom, omdat dit nog steeds gerecycled kan worden.

Na het inleveren van het textiel ontvang je een kortingsvoucher ter waarde van 10% korting op je volgende textiel-aankoop bij HEMA.

Conclusie

De samenwerking tussen HEMA en Drop & Loop is een mooie stap naar een betere toekomst. Door oud textiel in te leveren bij HEMA, kun je als consument bijdragen aan een duurzamere mode-industrie en tegelijkertijd geld besparen op je volgende textiel-aankoop. Extra bonuspunten als je er een duurzaam product mee koopt, want dan is deze samenwerking pas écht duurzaam!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳