Fair Fashion Festival Groningen!

Melissa Wijngaarden

Fair Fashion Festival Groningen!

Met de zomerse temperaturen deze dagen moge het duidelijk zijn: het festivalseizoen is aangebroken! Om dit heugelijke feit in te luiden reisden wij afgelopen zaterdag af naar Groningen. Daar vond namelijk het Fair Fashion Festival plaats. Dit festival, georganiseerd door Young&Fair en Fairtrade Gemeente Groningen, werd gehouden in Het Paleis. Op de schattige binnenplaats werd een fair fashion markt gehouden, terwijl binnen in het gebouw verschillende workshops, lezingen en modeshows werden georganiseerd. Wat er allemaal te doen was? Je leest het in de blog van vandaag!

Blokkenschema

                                                                                                                  MODESHOW

De dag begon met een modeshow met kleding van onder andere Sophie Stone, Mannenrantsoen, Kokotoko en Saint Basics. Het leuke vonden wij dat er ook merken waren die wij nog niet kenden, bijvoorbeeld de tassen van Smateria. Smateria maakt in de werkplaats in Cambodja duurzame tassen en accessoires  van ge-upcyclede materialen zoals restanten  uit de meubelindustrie en plastic draagtasjes. De materialen herken je niet terug en de tassen zien er super uit!

Ook het Groningse Stardust kenden we nog niet. Stardust werd opgericht in 2012 door twee vriendinnen én schoonzussen en verkoopt in hun winkel in Groningen vintage, remade vintage en nieuwe kledingmerken. Wij waren vooral onder de indruk van hun remade vintage kleding, waarvoor ze samenwerken met gepassioneerde ateliers uit onder andere Engeland. De kleding van Stardust is heel modieus en heeft de moderne schwung die veel fair fashion merken nog wel eens missen. Helaas hebben ze (nog) geen online winkel, maar ze zijn een bezoekje zeker waard!

                                                                          Stardust

                                                                                                        FAIR FASHION MARKET

Naast alle activiteiten was er ook een fair fashion market. Op deze markt toonden verschillende merken/ winkels hun producten. Er was koffie en heerlijke lekkernijnen van PlukN, die nu een crowdfunding houden. Ze verkopen truien en shirts, waarbij ze voor elke aankoop een boom planten. Symboliserend voor de wortels van het bedrijf die zij nu aan het leggen zijn.

                                                                        Shirts

Ook waren er maar liefst twee onderbroeken merken.  Van Hulley helpt vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken aan het werk én biedt een oplossing voor het verspillingsprobleem in de mode-industrie. De onderbroeken worden namelijk gemaakt van je eigen oude overhemd of blouse door vrouwen die bij van Hulley werkervaring opdoen en daarnaast een dag in de week naar school gaan om hun arbeidskansen te vergroten.

Met het tweede onderbroekenmerk deelden wij ons kraampje. Het Mannenrantsoen biedt abonnementen op simpele zwarte onderbroeken en sokken. De productie vindt plaats in Portugal in een streek met wegtrekkende banen. Het abonnement biedt een uitkomst voor mannen die graag wat duurzamer kopen, maar uiteindelijk toch pas naar de winkel gaan als ze NU onderbroeken nodig hebben en daardoor vaker wel dan niet een slecht geproduceerde onderbroek kopen. Mannenrantsoen biedt een uitkomst, omdat je met de abonnementen de onderbroeken en/of sokken thuis gestuurd krijgt voordat je ook maar bedenkt dat het tijd is voor nieuwe onderbroeken. Het duurzame makkelijker dus, we like!

                                                             Mannenrantsoen

Ook sieradenmerk  Ways of Change had een kraampje. Het sieradenmerk werd opgericht door Cara Boccieri en dit festival was de introductie van haar merk op de Nederlandse markt. Cara woont zelf in Thailand, waar ze samen met vluchtelingen sieraden ontwerpt en produceert. Op deze manier biedt het merk ze de kans om zichzelf creatief te ontwikkelen en hun traditionele ambacht te blijven uitoefenen. Daarnaast gaat een deel van de winst naar projecten die buurten ondersteunen om zichzelf te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld natural building skills, dat zich focust op milieuverantwoord bouwen.

                                                                      WoC

Verder had ook Sophie Stone, ook al te vinden op onze website,  een kraampje. Wij waren sowieso al fan van hun kleding, maar als je ze nog niet kent: Check it out!

                                                                                                              WORKSHOPS EN LEZINGEN

Naast de markt en modeshows werden er ook workshops en lezingen gegeven. Bijvoorbeeld DIY workshops over hoe je je oude shirts kan upgraden en een workshop styling tweedehands kleding. Daarnaast waren er ook interessante lezingen. Zo gaf de Schone Kleren Campagne een lezing over verandering in de kledingindustrie en de positie van arbeider en gaf blogger Kim Buining een lezing over het minimaliseren van je kledingkast. Zij ontdekte zelf de positieve impact van minimaliseren op haar leven en pleit daardoor onder andere voor een capsule collectie, een beperkt aantal kledingstukken waarmee je eindeloos kan combineren. Ze gaf onder andere tips over hoe je dat nou precies aanpakt.

                                                                                                                               TEN SLOTTE

Behalve een korte regenbui werden we de hele dag vergezeld door de zon en hebben we een heerlijke dag gehad. We hebben veel leuke mensen ontmoet en er waren veel activiteiten. Heb je nu spijt dat je er niet bij bent geweest? No worries! Op 17 juni is er een fair fashion festival in Rotterdam. Aanrader!

Zie hier de aftermovie die MUMSTER maakte met een glansrol voor Marcella op het einde!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳