Masters of Recycling; eerlijke en duurzame recycle kleding merken

Noor Veenhoven

Masters of Recycling; eerlijke en duurzame recycle kleding merken

Afgelopen week was het niet alleen Fashion Week, maar ook de week van de circulaire economie. De Fashion Week besteedt helaas niet heel veel aandacht aan de duurzame merken, dus om de voorlopers van de circulaire economie in het zonnetje te zetten wil ik graag mijn favorieten recyclers met jullie delen. Steeds meer merken maken namelijk hun kleding van gerecyclede materialen en/of recyclen hun kleding zelf, en dit kan soms erg leuke verhalen met zich meebrengen!
Wil je nog even een terugblik over wat een circulaire economie ook al weer inhield. Check hierde blog van een paar maanden geleden waar ik het allemaal netjes voor je uitleg.

Duurzame gerecycelde panty's van Swedish Stockings

Swedish Stockings is voor mij een all-time favorite. Niet alleen omdat ze zo’n beetje het enige duurzame merk voor panty’s zijn, maar vooral om hun creativiteit in het nastreven van hun idealen. De panty’s die Swedish Stockings aanbiedt worden geheel gemaakt van gerecycled materiaal. Als je panty’s kapot gaan kan je ze terugsturen en krijg je 10% korting op je volgende aankoop. Het liefste zouden ze bij Swedish Stockings van de oude panty’s weer nieuwe maken, helaas is dat door de mix van materialen niet mogelijk. Daarom kozen ze voor het leukste en Scandinaviste alternatief, Lego! Ja je leest het goed, elke panty die je naar Swedish Stockings opstuurt zal worden gerecycled naar daar de leuke gekleurde Lego’s die je in elke speelgoedwinkel kan vinden.

Swedish Stockings

ECOALF; Eerlijke shorts van gerecycled PET

Een merk dat nieuw is in ons assortiment dankzij de samenwerking met Goodfibrations. ECOALF is een Spaans merk dat een eind wil maken aan al het afval plastic dat in hun zee rondzwerft. ‘Upcycling the oceans’ is hun meest ambitieuze project ooit en ze doen er alles voor om het te laten slagen. In samenwerking met lokale vissers in de Spaanse kustgebieden zijn ze begonnen met alle troep uit de oceaan te halen Van het puin wordt garen gemaakt die vervolgens kan worden gebruikt voor het maken van kleding. Zo gebruiken ze gerecycled PET en nylon gemaakt van gerecyclede visnetten. Het aanbod van ECOALF op Project Cece is nu nog klein, dus kijk op zeker even op hun eigen website (ze hebben gave sneakers!).

ECOALF

MudJeans; duurzame broeken van gerecycled materiaal

Als je het over een circulaire economie hebt kun je MudJeans natuurlijk niet vergeten! MudJeans streeft ernaar om het eerste cradle to cradle jeansmerk te zijn. Doordat je bij MudJeans een broek kan leasen voor €7,50 per maand, of je broek weer kan inleveren voor korting, zorgen ze ervoor dat zoveel mogelijk broeken die door hen geproduceerd worden ook weer bij zichzelf terechtkomen. Die kunnen ze dan weer repareren of recyclen naar nieuwe broeken. In 2015 was 13% van de gebruikte materialen van gerecycled katoen, de rest werd aangevuld met gecertificeerd organisch katoen. De cijfers van 2016 staan nog niet op de website, maar ik kan je verzekeren dat het een stijgende lijn is!

MudJeans

Er zijn nog veel meer merken op onze website te vinden die gebruik maken van gerecyclede materialen, zoals Underprotection, Mayamiko, Knowledge Cotton Apparel, SYOU, Under The Same Sun, Studio JUX, Alchemist, Pretty and Fair, Bleedclothing, Braintree, RAINS en nog veel meer. Misschien wordt het tijd dat we er nog een label bij maken waarop je kan selecteren ;).

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳