Deel 3: Hoe wordt je kleding gemaakt?

Melissa Wijngaarden

Deel 3: Hoe wordt je kleding gemaakt?

Weet jij hoeveel mensen gemiddeld werken aan één jeans? Met de lage prijzen die we tegenwoordig voor kleding betalen, vergeten we massaal hoeveel tijd en moeite er in het productieproces zit. Daarom schrijven wij in deel drie van ons drieluik “Weet wat je draagt” over de processen die komen kijken bij het maken van een kledingstuk.

Katoen tot spijkerbroek


Stap 1: Katoenoogst
Katoen wordt meestal geoogst met machines. Waar een katoenplukker tot 40 kg per dag plukt, oogst een machine dat in 5 minuten. Het katoen wordt daarna gesorteerd, in balen geperst en tot garen gespannen.

Stap 2: Verven en weven
Het gesponnen katoen krijgt vervolgens een verfbad. Als de garen de goede kleur hebben begint het weefproces, waarin met weefgetouwen de losse katoendraden tot denim worden geweven. De denim ondergaat daarna nog een aantal processen om de kwaliteit te verbeteren. Zo wordt pluis weggebrand en wordt de stof gekrompen, zodat de broek later minder snel krimpt.

Stap 3: De Spijkerbroek
Allereerst wordt er een patroon gemaakt van hoe de spijkerbroek er precies uit moet zien. Het patroon bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de voor- en de achterkant van de broek. Met een snijmachine wordt elk patroononderdeel uitgesneden uit de denimstof. Deze patroononderdelen worden vervolgens aan elkaar genaaid, waarna er ritsen, knopen en zakken op worden gezet. Als laatste wordt de spijkerbroek gewassen om de gewenste kleur te krijgen.

In dit filmpje van Nudie Jeans wordt het productieproces van katoen tot jeans getoond

Benieuwd naar Nudie Jeans? Je kunt ze hier vinden.

Kasjmier tot sjaal


Stap 1: De wol
Oorspronkelijk werden kasjmiergeiten vooral gehouden in Mongolië, China en India, maar tegenwoordig zijn er ook grote kuddes in Australië en Schotland. De kasjmiergeiten hebben een dikke vacht met lange haren. Aan het einde van de winter worden de lange haren afgeknipt en wordt de ondervacht gekamd. De wol die daarbij vrijkomt is kasjmier. Met machines wordt de ondervacht (=zachtere vezels) gescheiden van de bovenvacht, waardoor er per geit eigenlijk maar heel weinig wol overblijft.

Stap 2: Verven, spinnen en weven
Als de kasjmierwol gesorteerd is en alleen nog de zachte vezels bevat, wordt het geverfd door de wol onder te dompelen in een verfbad. Daarna wordt de wol gesponnen en gewoven.

Stap 3: De Sjaal
Kasjmier wordt vooral gebruikt in sjaals. Een sjaal heeft een vrij simpele vorm en daarom is het niet nodig om losse patronen aan elkaar te naaien. Wel zijn er allemaal manieren waarop de sjaal nét wat mooier wordt gemaakt. Zo hebben veel sjaals geknoopte touwtjes aan de uiteinden.

How It’s Made maakte dit handige filmpje over het proces van kasjmiergeit tot sjaal in Schotland.

Dit artikel vind je ook vast interessant: De prijsopbouw van een eerlijk en duurzaam T-shirt

Van Lyocell (Tencel) tot T-shirt


Stap 1: De Houtsnippers
Tencel, de gepatenteerde naam van lyocell, wordt gemaakt van houtsnippers. De houtsnippers zijn onder andere afkomstig van eucalyptusbomen, die worden beheerd in duurzaam beheerde bossen. De bomen worden gekapt, de bast wordt verwijderd en de zachtere binnenkant wordt versnipperd.


Stap 2: Het verwerkingsproces
De houtsnippers worden met chemische middelen bewerkt tot een vloeibare substantie, waar lyocell vezels van gesponnen worden. Deze vezels worden gewassen, zodat alle chemicaliën worden weggespoeld. Als de vezels schoon zijn, worden ze geverfd en tot garen gemaakt, die vervolgens worden gewoven tot lyocell stof. Wat Tencel beter maakt dan andere synthetische materialen is dat in het verwerkingsproces 99% van de chemicaliën worden hergebruikt, waardoor ze niet in de natuur terecht komen.

Stap 3: Het T-shirt
De laatste stap is het maken van het T-shirt. Nadat het ontwerp is bepaald, wordt er een patroon getekend. Het patroon bestaat weer uit losse onderdelen, die worden uitgesneden uit de stof. De patronen worden uiteindelijk aan elkaar worden genaaid en samen vormen zij een T-shirt.

Een filmpje van het bedrijf dat het patent heeft op Tencel, vooral het begin waarin wordt uitgelegd dat de bomen “very gently” worden versnipperd vind ik wel humor. Let wel: Promotiefilmpje van het bedrijf zelf en dat merk je ook wel.

Interesse in producten van Tencel? Hier vind je al onze Tencel producten.

Aan de hand van deze korte overzichtjes hoop ik dat we weer even stil staan bij het feit dat er enorm veel werk en tijd zit in het maken van een kledingstuk. Door dit te beseffen hoop ik dat we kleding weer meer als investering gaan zien en daar ook naar durven te kopen. Die spijkerbroek die jij in de sale kocht en nu al twee maanden ongedragen in je kast hangt? Daar hebben zo’n 80 mensen aan gewerkt!

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳