Alles over de klimaatnoodtoestand en de klimaattop die nu plaatsvindt

Malika van de Weerd

Alles over de klimaatnoodtoestand en de klimaattop die nu plaatsvindt

Wat betekent de uitgeroepen ‘klimaatnoodtoestand’?

Het Europees Parlement heeft op 28 november 2019 voor het hele continent een klimaatnoodtoestand uitgeroepen in een symbolische resolutie. Dat dit initiatief symbolisch is, wil zeggen dat de noodtoestand niet bindend is, maar voornamelijk een signaal van urgentie. De noodtoestand is enkele dagen voor de klimaattop ‘COP25’ uitgeroepen die nu, van 2 tot 13 december in Madrid plaats vindt. Met het verbinden van deze term aan de situatie hoopt het Europees Parlement op meer ingrijpende maatregelen tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. 

Waarom is de locatie van de COP25 verplaatst?

De klimaatconferentie zou in december 2019 in Santiago (Chili) georganiseerd worden. Dit moest helaas afgelast worden, door aanhoudende sociale onrust in de Chileense hoofdstad. De Spaanse regering heeft vervolgens aangeboden om de 25e Conference of Parties (COP25) in Madrid plaats te laten vinden. 

Wat zijn de doelstellingen van de klimaattop?

Het doel van de COP25 is om een strategie vast te stellen met oog op de volgende richtlijnen:

  • De strategie moet in lijn zijn met de doelstelling om de opwarming van de aarde binnen 1.5°C te houden
  • De EU moet (uiterlijk) in 2050 klimaatneutraal zijn
  • Daarvoor moet de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% verminderd zijn, in plaats van de huidge 40%
  • Daarvoor moet de uitstoot van de luchtvaart en de maritieme sector nog sterk teruggedrongen worden
  • Het Europees Parlement vindt dat EU-landen hun bijdrage aan het Groene Klimaatfonds minstens moeten verdubbelen
  • Alle EU-landen worden aangespoord om hun directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen uiterlijk in 2020 af te schaffen

De COP25 is een belangrijke conferentie, omdat dit het laatste jaar voor 2020 is: het jaar waarin veel landen nieuwe klimaat-actieplannen op tafel moeten leggen, omdat de tweede verbintenisperiode van het Kyoto-protocol bijna afloopt. Wat is het belang van politieke aandacht voor klimaatverandering?

De wetenschap laat zien dat de uitstoot nog niet goed gereduceerd wordt, zelfs nog steeds stijgt. De impact van klimaatverandering eist ondertussen steeds meer zijn tol, voornamelijk in verband met extreme weersomstandigheden. Toch blijft het lastig, zoals ook Bas Eickhout (Europese Groenen) zegt, om naast woorden ook concrete acties aan de klimaatnoodtoestand te binden. Wij zijn benieuwd waar deze klimaattop toe zal leiden! 


Zal Greta Thunberg naar Madrid reizen?


Greta Thunberg, de bekende, jonge klimaatactiviste, zet zich in om de VN drastisch en voldoende actie te laten ondernemen. De Spaanse regering heeft, namens hun milieuminister, hulp aangeboden om Greta aanwezig te laten zijn bij de COP25. Greta is in Augustus per zeilboot de Atlantische Oceaan over gaan reizen om in Chili aanwezig te kunnen zijn, maar is door de verandering van locatie in de verkeerde richting gevaren. Greta vraagt hulp voor een (milieuvriendelijk) vervoermiddel om in Madrid aanwezig te kunnen zijn.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳