Hoog tijd om onszelf voor te stellen!

Noor Veenhoven

Hoog tijd om onszelf voor te stellen!

We hebben de afgelopen maanden ontzettend veel positieve reacties gehad over de Project Cece website. We kregen alleen wel een terugkerende vraag: Wie zijn jullie precies? Daarom zal ik het mysterie rond onze identiteit vandaag opheffen en ons even voorstellen:

Dit is Melissa, een studente Economie & Financiering aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze een aantal jaar geleden tijdens een lezing over duurzame kleding hoorde over de misstanden in kledingfabrieken van winkels waar ze maar al te graag kwam, besloot ze dat het tijd was voor verandering.

“Melissa”

Dit resulteerde in maanden amper kledingaankopen doen, omdat ze niet erg op de hoogte was van alternatieven voor haar geliefde fast fashion winkels. Hoewel dit natuurlijk hartstikke positief is voor de portemonnee, was dit niet echt vol te houden. Na een korte zoektocht op internet bleek: er zijn genoeg kledingmerken te vinden die hartstikke leuk, betaalbaar én eerlijk/duurzaam/milieuvriendelijk zijn. Om al deze merken een groter publiek te bieden, begonnen we Project Cece. Zodat het zó makkelijk wordt om eerlijke en bewuste kleding te vinden, dat men niet meer hoeft terug te vallen op de grote fast fashion stores.

“Marcella”

Toen we ons afvroegen hoe we het kopen van eerlijke en duurzame kleding makkelijker konden maken, was Marcella degene die bedacht dat we ons probleem echt konden oplossen. Met haar programmeer skills is zij degene die scrapers schrijft waarmee we het aanbod van webshops automatisch op onze website kunnen tonen, zonder dat de webshops daar hun site voor hoeven aan te passen! Met veel plezier heeft Marcella de website ontwikkeld, en onderhoudt ze met haar programma's de database zodat ons kledingaanbod altijd actueel is. Naast programmeren vindt ze onderzoek doen erg leuk. Momenteel is ze naast Project Cece bezig met haar masteronderzoek van de researchmaster Astronomy & Astrophysics aan de Universiteit van Amsterdam en werkt ze bij het observatorium.

“Noor”

Tenslotte mezelf nog; ik ben Noor, een master student natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Op het moment loop ik stage bij AMOLF, een onderzoeksinstituut dat experimenteel onderzoek doet in fundamentele natuurkunde. Eerlijk en duurzaam omgaan met mens en milieu heb ik altijd al erg belangrijk gevonden. Tijdens onze natuurkunde bachelor hebben Marcella, ik en nog wat andere medestudenten een milieu platform opgericht om meer awareness voor klimaatverandering te creëren. Toen Marcella vorig jaar met het idee kwam om een site te beginnen voor eerlijke en duurzame kleding was ik meteen super enthousiast. Ik geloof namelijk dat we in onze rol als consument misschien wel het meeste verschil kunnen maken in de wereld.

Op het moment is er een hoop aan de gang in de wereld en ik kan het niet helpen me soms machteloos te voelen. In de politiek gebeurt er niet wat ik wil, of het gebeurt te langzaam, en grote bedrijven lijken alle macht te hebben. Maar dat is juist niet meer waar! We leven in een wereld waar transparantie steeds belangrijker wordt, en waar de bewuste consument steeds meer macht krijgt. Kiezen wij er met z’n allen voor dat we geen plofkippen meer willen eten? Dan wordt het uit de schappen gehaald. Het is geen toeval dat steeds meer aanbod in de ‘Appie’ biologisch is, dat doen wij met z’n allen! Het gebruik van crowdfunding voor het financieren van duurzame initiatieven groeit. De consument bepaald dus steeds meer welke producten er bij komen op de markt.

Project Cece is niet het enige initiatief dat mensen wil helpen makkelijker bewuste keuzes te maken; er zijn er ontzettend veel. Bijvoorbeeld de QuestionMark app, waarmee je barcodes van producten kan scannen om meteen te zien of het goed is voor het milieu en eerlijk is. Of de Eerlijke Geldwijzer, die je helpt met het uitzoeken van een bank die zijn geld investeert in dingen die jij belangrijk vindt. Als je een goed doel wilt vinden om aan te doneren, maar je niet zeker weet of ze je geld wel goed besteden, dan kan Give Well je helpen een goed doel te vinden waarvan ze onderzocht hebben dat hij het meest effectief is.

Als wij met zijn alle besluiten geen producten meer te kopen waardoor mensen uitgebuit worden, waardoor het milieu belast wordt en dieren mishandeld worden. Als wij er voor kiezen minder vlees te eten, vegetariër te worden of zelfs veganistisch. Als wij bedenken dat we eigenlijk helemaal niet bij een bank willen zitten die ons geld investeert in oorlog en fossiele brandstoffen. Als wij geen genoegen meer nemen met grijze stroom en overstappen naar groen. En als wij misschien ook af een toe het geld dat we overhouden schenken aan een goed doel dat echt effectief is. Dan weet ik zeker dat we een betere wereld kunnen creëren voor iedereen.

Project Cece is een belangrijk onderdeel naar de omschakeling naar bewust consumeren, en we doen dan ook erg ons best om onze klanten zo goed mogelijk te informeren over wat ze kopen. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als wij want Project Conscious Clothing is nog lang niet klaar!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳