Waarom de waterschapsverkiezingen in 2019 het verschil gaan maken

Melissa Wijngaarden

Waarom de waterschapsverkiezingen in 2019 het verschil gaan maken

Zijn we normaal helemaal van het impact maken vanuit je luie stoel (hallo online duurzame mode shoppen), willen we je nu aanmoedigen om toch eens uit die zetel te komen. Dit keer niet om mee te wandelen met een Klimaatmars, maar voor voor wat actie in een krap, klein hokje. Je raadt het al; de waterschapsverkiezingen! Echt sexy kunnen we het niet maken en toch is dit misschien wel de makkelijkste manier om ons landje eens flink op zijn kop te zetten. Vraag je je af hoe en vooral, waarom? In de blog van vandaag leggen we je uit wat er op het spel staat. Spoiler alert: het antwoord is veel.

Wat zijn waterschappen?

Wat de waterschappen precies zijn vinden we lastig om duidelijk uit te leggen, maar je kan er over lezen op de website van de Rijksoverheid. Het komt ongeveer neer op een groep mensen, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven en democratisch gekozen afgevaardigden, die allerlei dingen bepalen over water, natuur, dijken, energie, grondstoffen en zelfs cultureel erfgoed. Daarnaast heffen ze allerlei belastingen. Dat klinkt misschien niet denderend, maar dat is het dus eigenlijk wel.

Waar gaan de waterschapsverkiezingen over?

De waterschappen gaan niet alleen over de kwaliteit van water en het aanleggen/versterken van dijken -dat is natuurlijk belangrijk, maar niet zo controversieel (alhoewel er in sommige waterschappen partijen zijn die het zuiveren van water en de controle daarvan willen uitbesteden aan particuliere bedrijven, wat eigenlijk best controversieel is)- maar ze bepalen ook wat voor projecten er worden ontwikkeld op hun designated area. En laat dat net zijn wat het verschil gaat maken. Durft bijna iedereen op landelijk niveau best toe te geven dat duurzaamheid “wel een dingetje is”, zijn er maar weinig die daadwerkelijk praktische verbeteringen daarvoor implementeren. Het zijn uiteindelijk de lokale projecten die het verschil maken door het uitvoeren van duurzame projecten.

Waarom zou ik stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen?

Niet overtuigd? Doe dan eens een kieswijzer! Zo kom je er precies achter wat er speelt in jouw waterschap. Bij ons liggen er bijvoorbeeld voorstellen op tafel voor het betrekken van circulariteit in aanbestedingen (dat aannemers alleen worden aangenomen als ze circulair werken) en of er geinvesteerd moet worden in projecten die vuil water kunnen omzetten in energie.

Dus benieuwd hoe je vandaag impact kan maken? Volg dit stappenplan:

Stemmen in 4 stappen:

  1. Check in welk waterschap je woont (dat kan hier).
  2. Doe de Stemwijzer om te zien wat er speelt in jouw waterschap en welke partij het beste bij je past (dat kan hier).
  3. Zoek je dichtsbijzijnde stemlokaal op (dat kan hier).
  4. Go! Alle beetjes helpen en we beloven je dat we daarna weer een hele tijd blij zullen zijn met "impact vanuit huis"!

Succes met kiezen!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳