Geschrokken na NPO Genaaid? Met deze 6 tips vind je duurzame kleding

Noor Veenhoven

Geschrokken na NPO Genaaid? Met deze 6 tips vind je duurzame kleding

Na het kijken van de nieuwe NPO serie ‘Genaaid’ is menig Nederlander wakker geschud en op zoek gegaan naar duurzame kleding. Wij konden het direct zien aan onze bezoekersaantallen! Voor wie de serie nog niet ontdekt heeft, het is een serie gepresenteerd door Jennifer Hoffman over 5 modestudenten die onverwachts naar Myamar worden gestuurd om te zien hoe fast fashion gemaakt wordt. Ze moeten dit aan den lijve ondervinden door te werken in de katoenteelt en in sweatshops. De serie is een echte eye-opener voor velen en wij willen daarom graag beginnende duurzame shoppers op weg helpen. Daarom in deze blog 6 tips voor beginnende duurzame shoppers voor het verduurzamen van hun garderobe.

Tip 1: Niet duurzaam? Niet weggooien! Recycle of geef door

Een van de grootste problemen met de mode industrie is dat we kleding veel te snel weggooien. Jaarlijks wordt zo’n 124.000 kilo textiel in de verbrandingsovens gegooid! Wees dus duurzaam met wat je al hebt en als je het niet meer draagt gooi het dan in de Sympany of Leger des Heils bak, breng het naar een tweedehands winkel, of geeft het cadeau.

Hoe je je kleding kan repareren of upcyclen kun je lezen in deze blog.

recycle

Tip 2: Less=more, koop minder kleding

De hoeveelheid kleding die we kopen is ontzettend zwaar op het milieu. Er is ongeveer 8.000 liter nodig om een spijkerbroek te maken, er worden ontzettend veel pesticiden gebruikt, rivieren worden vervuilt en mensen worden uitgebuit. Door een spijkerbroek dus niet te kopen, spaar je dat allemaal uit. Iets niet doen kan dus enorme impact hebben!

Tip 3: Koop bij duurzame merken

Als je dan toch iets gaat kopen koop dan bij duurzame merken. Merken waarvan je weet dat je ze kan vertrouwen op eerlijke en duurzame productie. Wij hebben hier een gigantische lijst aan eerlijke en duurzame merken. Bij elk merk staat vermeld op welke vlakken het goed scoort en wat de keurmerken zijn. Zo kun je dus direct zien of het aan jouw waarden voldoet. Alle producten op de Project Cece website zijn van duurzame merken met alle informatie over het merk bij het product vermeld. Check shopsectie voor het gigantische aanbod aan duurzame kleding!

Dedicated

Merk: Dedicated

Tip 4: Koop bij duurzame winkels

Inkoppertje natuurlijk, maar als je geen zin hebt om de hele tijd te letten op het merk dan kun je naar winkels gaan die het uitzoekwerk al voor je hebben gedaan. Bij Project Cece hebben we al een hoop online winkels verzamelt, maar als je meer van het offline shoppen bent dan raden we graag eerlijkwinkelen.nl aan. Eerlijkwinkelen.nl is een website en app die op een kaartje laat zien welke duurzame winkels er allemaal bij jou in de buurt zitten.

Duurzame kleding is al lang geen geitenwollensokken meer! Onze favoriete winkel van de maand is watMooi. watMooi verkoopt allemaal kleding die stijlvol, tijdloos en duurzaam is.

watMooi

Tip 5: Koop tweedehands

Te verwachten na tip 1, is natuurlijk tweedehands kopen. Het is goedkoop en je vind soms de mooiste schatten. Door niet iets nieuws te kopen bespaar je de aarde, mens en dier het produceren van een nieuw kledingstuk. Bovendien is tweedehands shoppen lekker goedkoop, dus als je het niet zo breed hebt, of een enorme koopjesjager bent, is tweedehands shoppen een mooie manier om toch duurzaam bezig te zijn.

Tweedehands

Tip 6: Laat je inspireren en informeren

Zoals Sophie al zei in de eerste aflevering van Genaaid: de productie van kleding wordt al snel een ‘ver van mijn bed show’. Dit zorgt er al snel voor dat je toch weer fast-fashion aan het kopen bent. Zorg er dus voor dat je je blijft informeren en inspireren over de waarheid van de mode industrie. Een aantal leuke bloggers en influencers om te volgen zijn:

Floortje van FloortjeLoves

Geïnspireerd door haar avontuur in Myamar begint Floortje van Genaaid in haar eigen blogs de vele vragen die ze binnen krijgt over duurzame mode te beantwoorden. De stukken over duurzame mode worden rond de tweede week van december gepubliceerd, dus hou haar in de gaten!

Sara van When Sara Smiles

Sara laat zien hoe mooi duurzame kleding is met haar outfit-posts op instagram. Daarnaast deelt ze vaak tips over mooie duurzame merken en informatie over de mode industrie.

Noor van TinyTemple

Noor laat je zien hoe leuk tweedehands kleding kan zijn en neemt je mee op avontuur in de thrift shops van Nederland.

Hermien van KouweKleren

Hermien laat op een down-to-earth manier zien hoe je duurzame kleding kan verweven in je dagelijks leven. Bij haar vind je een mix van tweedehands, duurzaam en leuke informatie artikelen.

The Good Trade / Fashion

The Good Trade is een Amerikaans platform over duurzaamheid. Hun duurzame mode sectie is perfect om inspiratie op te doen voor duurzame merken, duurzame outfits en andere tips in de duurzame mode.

Voor nu kun je natuurlijk Genaaid kijken voor wat extra inspiratie. Je kunt het hier terugkijken.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳