De prachtige verhalen die sieraden kunnen vertellen

Noor Veenhoven

De prachtige verhalen die sieraden kunnen vertellen

Sinds deze week hebben we een aparte sieraden categorie bij Project Cece. Je kon de sieraden voorheen al vinden bij de accessoires, maar we hebben inmiddels zo veel duurzame sieraden verzameld (al bijna 1200) dat het tijd werd om wat subcategorieën te maken. Je kunt nu dus gemakkelijk zoeken naar kettingen, oorbellen, armbanden, ringen en broches. Alle sieraden die je bij Project Cece kunt vinden vertellen een mooi verhaal. In deze blog lichten we de mooiste verhalen uit.

Het inspirerende verhaal uit Nepal van A Beautiful Story

Het verhaal van A Beautiful Story begint met Cathelijne, een markerteer bij Douwe Egberts die iets meer voor de wereld wilde doen dan een rijk bedrijf nog rijker maken. Toen zij van een oude bekende uit Nepal hoorde dat de zilversmederij daar niet genoeg werk had en dat mensen hun baan kwijt raakten besloot ze haar kans te grijpen. Ze pakte haar koffers naar Kathmandu en begon haar eigen sieradenmerk: A Beautiful Story. Dankzij dit merk hadden de mannen in de zilversmederij weer een baan en door ze eerlijk te betalen ook een toekomst, maar Cathelijne wilde ook iets voor de vrouwen in Nepal doen. Via de zilversmederij kwam ze in contact met een groepje vrouwen die zichzelf Beads for Life noemden, zij maakten sieraden zodat ze zelf economisch onafhankelijk konden zijn. Met behulp van deze vrouwen lanceerde Cathelijne nog een prachtige collectie armbanden en kettingen.

De sieraden van A Beautiful Story vertellen dus een verhaal van mensen die financieel onafhankelijk konden worden. Mensen die nu hun kinderen naar school kunnen sturen en gezondheidszorg kunnen betalen. Het verhaal van A Beautiful Story gaat over eerlijke handel. De kralen die ze gebruiken zijn Fairtrade gecertificeerd en het zilver dat wordt gebruikt is gerecycled. Deze sieraden vertellen dus van grondstof tot sieraad een prachtig verhaal. Je vindt ze in ons overzicht van duurzame sieraden voor vrouwen.

A Beautiful Story

De Turkse roots van Ana Dyla

Het verhaal Ana Dyla heeft haar roots in Turkije. Alle materialen worden daar vandaan gehaald en de sieraden worden er gesmeed. De sieraden zijn geïnspireerd op het Ottomaanse rijk en zijn gemaakt in een zilversmederij in Istanbul. Daar werkt iedereen onder eerlijke werkomstandigheden met liefde voor het vak. Ana Dyla is trots op hun zilversmederij en zet de makers dan ook op hun site om te laten zien wie de sieraden hebben gemaakt, zo kun je echt zien waar je sieraden vandaan komen.

Hoe ze deze zilversmederij gevonden hebben? Dagen lang zoeken door de straten van Istanbul, op zoek naar een werkplaats die niet alleen aansloot bij de stijl van Ana Dyla maar ook hun waarden. De materialen die Ana Dyla gebruikt worden ook eerlijk verkregen. Veel zijn hergebruikte edelstenen en de rest halen ze alleen uit Turkije. Ana Dyla heeft in 2017 17 eerlijke banen gecreëerd, maar wil daar niet stoppen. In 2020 willen ze 100 eerlijke banen gecreëerd hebben. Een prachtig streven en al helemaal voor een merk dat al zo goed bezig is. Bekijk alle eerlijk gemaakte sieraden van Ana Dyla.

Ana dyla

De empowerment van vrouwen in de Filipijnen door Disenyo

Het verhaal van Disenyo begon toen Geert op reis ging in Zuidoost Azië. Hij werd hij niet alleen verliefd op dit gebied, maar ook op zijn vrouw die hij daar ontmoette. Uit haar passie voor mode en design en hun gezamenlijke liefde voor de lokaal handgemaakte sieraden en tassen werd Disenyo geboren. Ze bouwden een sterke band op met de familiebedrijven in de Filipijnen. Hier werken vooral vrouwen die het werk hard nodig hebben om voor hun kinderen te kunnen zorgen. Dankzij Disenyo hoeven zij zich geen zorgen te maken over geld en kunnen ze hun kinderen naar school sturen en gezondheidszorg betalen. Disenyo wil graag de armoede cyclus doorbreken, door mensen banen en een toekomst te geven.

De sieraden van Disenyo worden niet alleen eerlijk geproduceerd maar er wordt ook rekening gehouden met de natuur. Bijna alle materialen die gebruikt worden komen uit de lokale omgeving in de Filipijnen. Er wordt gebruik gemaakt van palmbladeren, kokosnoten, zoetwaterparels, bananenbladeren en nog veel meer. Door deze materialen te gebruiken probeert Disenyo iets van het verhaal van de Filipijnen naar ons toe te brengen, en dat lukt ze heel goed. Bekijk alle duurzame sieraden van Disenyo.

Disenyo

Er zijn nog veel meer sieraden met een prachtig verhaal te vinden op onze website. Neem dus snel een kijkje!

 


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳