Is Bamboe Kleding Duurzaam? Zo Milieuvriendelijk is Bamboe!

Melissa Wijngaarden

Is Bamboe Kleding Duurzaam? Zo Milieuvriendelijk is Bamboe!

Toen we laatst de vraag kregen of kleding van bamboe nou wel zo duurzaam is, kwamen we erachter dat we die informatie inmiddels op veel verschillende plekken op onze website hebben verzameld, maar nog nooit hadden samengevat in een blog. Daarom in deze blog een duidelijke samenvatting over hoe duurzaam kleding van bamboe is en waar je op kunt letten.


Hoe wordt bamboe gebruikt in kleding?


Bamboe is een populaire vervanger van katoen. In de kledingindustrie wordt het vooral gebruikt in de volgende items:


Hoe wordt kleding van bamboe gemaakt?


Bamboetextiel komt vooral uit China, maar ook Indonesië, Afghanistan, Pakistan, India en Indonesië zijn grote exporteurs van bamboetextiel.

Om van bamboe een textiel te maken zijn er twee manieren: mechanisch of chemisch.

  • Mechanisch bewerkte bamboe: Bij de mechanische manier wordt de bamboe fijngestampt en vervolgens met natuurlijke enzymen bewerkt om een textiel te vormen. Je noemt dit materiaal bamboevezel.

  • Chemisch bewerkte bamboe: Bij de chemische manier wordt de bamboe tot een textiel gevormd door het te mengen met chemicaliën. Je noemt dit materiaal bamboe lyocell, bamboe rayon of bamboe viscose. 

Vergeleken met de mechanische manier, zorgt de chemische manier voor een zachter textiel en is het een minder arbeidsintensieve en daarmee goedkopere manier om bamboe te maken. 

Het zal je dus vast niet verrassen dat bamboe volgens het chemisch proces een stuk populairder is dan bamboe volgens het mechaniche proces.


Waarom bamboe een duurzaam alternatief is voor katoen?

Bamboe wordt vaak gezien als een duurzaam alternatief voor katoen, want:

  • Bamboe heeft weinig water nodig
  • Bamboe groeit snel
  • Bamboe is minder vatbaar voor ziektes
  • Bamboe kan bodemerosie voorkomen

 


Waarom textiel van bamboe niet altijd duurzaam is?


Zoals gezegd, wordt de meeste kleding van bamboe die je tegenkomt gemaakt volgens een chemisch proces. Om van een hard en sterk materiaal als bamboe een zachte stof als bamboeviscose of bamboerayon te maken, worden chemicaliën als zwavelkoolstof gebruikt. 

Zwavelkoolstof is niet alleen ontzettend slecht voor het milieu, maar heeft ook bewezen negatieve effecten op je gezondheid als je er direct of via de lucht mee in aanraking komt; van misselijkheid en overgeven tot psychoses en een verstorend effect op de voortplanting (bijvoorbeeld door afwijkingen in de menstruatiecyclus). 

Omdat in veel productielanden waar bamboeviscose wordt gemaakt de regels minder strict zijn dan wordt geadviseerd om negatieve effecten op het milieu en op de gezondheid te voorkomen, worden de duurzame aspecten van bamboe vaak teniet gedaan. 


Wanneer is textiel van bamboe milieuvriendelijk?


Ten eerste kan kleding van bamboe milieuvriendelijk zijn als het volgens het mechanische proces worden gemaakt. Je herkent dit aan termen als “bamboevezel”, maar ook kun je dit voelen aan het materiaal: het is namelijk een stuk minder zacht en voelt vergelijkbaar als jute of vlas.

Ten tweede kan kleding van bamboe milieuvriendelijk zijn als het chemische proces volgens een closed loop systeem gebeurt. In dat geval worden de chemicaliën zo veel mogelijk hergebruikt en indien dat niet mogelijk is, op een manier opgevangen die zo min mogelijk negatieve impact heeft op het milieu. Ter vergelijking: in een open loop systeem belanden chemicaliën via afvalwater en luchtuitstoot in de lokale natuur, met alle gevolgen van dien. 

Door te kijken naar bamboe dat bijvoorbeeld wordt omschreven als bamboelyocell of bamboevezels, kun je filteren of je te maken hebt met de duurzamere variant. Twijfel je? Bekijk dan vooral in hoeverre een merk je zelf vertelt over het productieproces. Duurzame merken zijn vaak trots op hoe de materialen die ze gebruiken gemaakt worden en ze vertellen je er dan ook graag meer over!

 

Conclusie: is bamboe milieuvriendelijk?


Bamboe is vergeleken met katoen een duurzamere plant die minder water en pesticiden nodig heeft om te groeien. In de meeste gevallen wordt die positieve impact echter teniet gedaan door de manier waarop chemicaliën worden gebruikt om van de bamboeplant een textiel te maken.


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Cradle to Cradle design: Wat is het en wat houdt het keurmerk precies in?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: het cradle-to-cradle principe. Letterlijk vertaald betekent cradle to cradle van wieg tot wieg. Cradle to cradle is een ontwerpprincipe dat vaak wordt toegewezen aan Duitse professor Michael Braungart en de Amerikaanse architect en designer William McDonough. In 2002 publiceerden de twee het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. In het boek pleiten ze voor een radicale verandering in de manier waarop we materialen en producten produceren en gebruiken. In plaats van het traditionele productontwerp, waarbij producten worden gemaakt, gebruikt en weggegooid, zijn producten die volgens het cradle to cradle principe gemaakt worden oneindig recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Een circulaire productiemethode dus!

Zo Support je Duurzame Kledingmerken (Zelfs Zonder Geld uit te Geven)

Duurzame mode gaat niet alleen om zo veel en vaak mogelijk shoppen van merken die aansluiten bij je normen en waarden. Hoe graag we ook elke dag weer een fantastisch merk zouden willen supporten met een aankoop; het is niet per se duurzaam én wel nogal duur. Toch lijkt het vaak alsof kopen van duurzame merken de enige manier is om ze te helpen groeien. Gelukkig is dat niet waar en zijn er genoeg gratis manieren waarop je een merk kunt helpen met het vergroten van hun impact. In deze blog delen we 5 simpele manieren hoe jij duurzame modemerken kunt helpen zonder daar ook maar een euro voor uit te geven! Lees dus snel verder.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳