Dit betekenen de keurmerken in de supermarkt (+ winactie!)

Melissa Wijngaarden

Dit betekenen de keurmerken in de supermarkt (+ winactie!)

De supermarkt is een makkelijke plek om te beginnen met duurzamer kopen. Op veel producten staat – met tekst en uitleg of met een keurmerk – aangegeven of ze biologisch, fair trade of op een andere manier duurzaam zijn. Een regelmatig gehoorde verzuchting is dat mensen de weg niet kunnen vinden in het woud van keurmerken. Als je er wat meer van weet, kom je er gelukkig al snel achter dat er niet zoveel keurmerken zijn als het misschien lijkt.  Karen Kameraat schreef een boek boordevol handige tips over hoe je je leven kan verduurzamen en geeft in deze blog een sneak preview over de keurmerken die je in de supermarkt tegenkomt! 

Tien topkeurmerken

De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een geweldig hulpmiddel voor het beoordelen van keurmerken. Ieder jaar bepaalt Milieu Centraal welke keurmerken tot de top behoren. Onlangs is de lijst voor 2019 uitgekomen. Topkeurmerken stellen de hoogste eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Waren er in 2018 nog elf keurmerken die hieraan voldeden, dit jaar zijn het er tien. Vorig jaar stond RSPO, het keurmerk voor duurzame palmolie nog op de lijst, maar de effectiviteit van dit keurmerk wordt de laatste tijd steeds vaker in twijfel getrokken. Hieronder zie je de tien topkeurmerken. Dus eigenlijk is het een kwestie van deze uit je hoofd leren, en je van de andere logo’s niks aantrekken!

Wat maakt een keurmerk een topkeurmerk?

Een topkeurmerk voldoet aan drie eisen:

  • Hoge eisen op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf moet meer doen aan duurzaamheid dan gemiddeld en dan in de wet is vastgelegd.
  • Externe en onafhankelijke controle. Met name grote bedrijven geven aan dat ze zelf zorgvuldig controleren of productieprocessen met respect voor mens en milieu verlopen. Mooi, maar niet echt onafhankelijk en dus minder betrouwbaar.
  • Van een product met een keurmerk is duidelijk waar het gemaakt is en hoe het verwerkt is.

Op welke producten vind ik die keurmerken?

Dit lijstje keurmerken is bedoeld voor het boodschappen doen, dus het gaat met name om eten en drinken. Sommige keurmerken zijn heel specifiek.

  • MSC en ASC  zul je alleen op vis tegenkomen en Beter Leven alleen bij dierlijke producten (vlees, eieren en zuivel).
  • Rainforest Alliance en UTZ  vind je vooral op producten die in grote hoeveelheden uit de tropen komen, zoals koffie, thee, chocola en bananen. Overigens zijn Rainforest Alliance en UTZ in januari 2018 gefuseerd. Als ze straks samen één logo hebben, scheelt dat weer eentje uit je hoofd leren.
  • Max Havelaar certificeert producten uit ontwikkelingslanden, onder andere de producten die UTZ en Rainforest ook certificeren. Daarnaast vind je in de supermarkt Fairtrade-rijst, -honing, -noedels, zout, peper, sambal, curries, bloemen en nog veel meer.
  • Het Europees biologisch keurmerk en EKO-keurmerk zijn van toepassing op landbouwproducten. Dit is dus voornamelijk voeding, maar ook voor katoenen producten of schoonmaakmiddelen.  Het Demeter keurmerk is voor biologisch-dynamische landbouw, gebaseerd op het antroposofische gedachtengoed en met veel aandacht voor het sluiten van kringlopen. Deze producten zijn biologisch en voldoen aan extra eisen, bijvoorbeeld op het gebied van grondgebruik, energieverbruik en verpakkingen.
  • PlanetProof vervangt het vroegere Milieukeur en is een keurmerk voor allerlei type producten. De criteria gelden voor de hele levenscyclus van het product.

Overigens vind je in de keurmerkenwijzer niet alleen de topkeurmerken maar een omschrijving en waardering van alle keurmerken en logo’s (zo’n 250!) die in Nederland voorkomen.

Gewoon Goed; Jouw koopgids voor een mooiere wereld

Bovenstaande tips en uitleg vind je in het boek Gewoon Goed. Naast eten en drinken behandelt het boek ook kleding, cosmetica, bloemen, telefoons en nog veel meer. Want voor ieder product is een duurzame variant te vinden!

Speciaal voor Project Cece volgers is er samen met watMooi, partner van Project Cece en een van de duurzame winkels die met een interview in het boek staan, een leuke winactie bedacht.

Zo win je een tegoedbon voor duurzame mode van WatMooi ter waarde van EUR 30

De winactie werkt als volgt: Bestel via 1%Club het boek of een combinatie van boek met een duurzaam product en vermeld in een bericht dat je op het platform terecht gekomen bent via Project Cece. De bon wordt verloot onder de donateurs die via Project Cece hebben meegedaan. Aan het eind van de crowdfunding periode (1 maart 2019) wordt bekendgemaakt wie de gelukkige winnaar is.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳