Earth Overshoot Day viel dit jaar al op 29 juli!

Noor Veenhoven

Earth Overshoot Day viel dit jaar al op 29 juli!

Afgelopen maandag was het zo ver: Earth Overshoot Day, de dag dat we alle hulpbronnen van de aarde hebben opgebruikt die we in een jaar kunnen produceren. Vorig jaar was Earth Overshoot Day op 1 augustus, dus we doen het ook dit jaar weer een stukje slechter dan het jaar ervoor. Dit is en behoorlijk serieus probleem, maar wat betekent het precies. In deze blog leggen we zo goed mogelijk uit wat Earth Overshoot Day precies betekent en wat we kunnen doen om de datum te verschuiven naar later in het jaar.

Wat is Earth Overshoot Day precies?

Earth Overshoot Day is de dag dat we de hoeveelheid voedsel en natuurlijke hulpbronnen die we in een jaar kunnen produceren hebben opgemaakt. Dat betekent dat we dus onze reserves aan het aanspreken zijn. Er wordt meer ontbost dan dat erbij komt, fossiele brandstoffen worden opgemaakt, er wordt overbevist, te veel CO2 in de atmosfeer gepompt en nog veel meer. De datum van Earth Overshoot Day wordt bepaald door het Global Footprint Network. Zij bepalen de datum door de biocapaciteit van de aarde te delen door de ecologische voetafdruk en te vermenigvuldigen met 365 dagen.

Wat is de biocapaciteit van de mensheid?

Biocapaciteit is de hoeveelheid ecologische middelen die we in een jaar produceren. Dit is de hoeveelheid land voor landbouw, de hoeveelheid bos voor bosbouw, maar het neemt ook mee wat we nodig hebben om bepaalde stoffen weer weg te filteren (zoals CO2). De Biocapaciteit wordt altijd berekend in de oppervlakte die hier voor nodig is in mondiale hectaren (gha).

Wat is de ecologische voetafdruk van de mensheid?

Dit is de hoeveelheid ecologische middelen die we in een jaar verbruiken. Dit jaar zal het dus uitkomen op dat we 1,75 aardbol nodig hebben om aan ons consumeren te voldoen. De ecologische voetafdruk wordt op ongeveer dezelfde manier bepaald als de biocapaciteit, in de hoeveelheid hectare die we nodig hebben om genoeg grondstoffen te produceren om te voldoen aan hoeveel we verbruiken.

Doordat de bevolking groeit en we steeds meer nodig grondstoffen gebruiken per persoon hebben we dus in het totaal extra veel hulpbronnen nodig, terwijl wat de aarde kan produceren ongeveer hetzelfde blijft. Daardoor komt onze Earth Overshoot Day dus elk jaar een paar dagen eerder in het jaar.

Sommige landen dragen meer bij aan dit probleem dan andere en Nederland doet het zeker niet goed! Als iedereen zo zou leven als Nederlanders dan zou Earth Overshoot Day al op 4 mei zijn gevallen. Er is dus zeker ruimte voor verbetering!

Earth Overshoot Day per land

Afbeelding afkomstig van de Global Footprint Network.

Wat kunnen we doen om Earth Overshoot Day verder uit te stellen?

Overheden, bedrijven en gewone mensen moeten allemaal samenwerken om onze Earth Overshoot terug te brengen naar minstens 31 december. Alleen dan gaan we echt duurzaam met de aarde om. Hiervoor moeten we aan alle kanten ons steentje bijdragen.

Tips om je eigen voetafdruk te verkleinen

Hoe groot is je eigen voetafdruk? Je kunt het hier meten: Footprint Calculator. Je kunt ook meteen zien hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen zou leven zoals jij en wanneer Earth Overshoot zou zijn. Door het doen van de test krijg je al een beetje een idee waar je het meeste impact kan hebben door verbeteringen in je eigen levensstijl. Dit kan namelijk voor iedereen verschillen. Een aantal grote punten waar Nederlanders vaak op kunnen verbeteren zijn:

  • Minder vliegen: De impact die vliegen heeft op het milieu is gigantisch. Op vakantie met de trein of met de auto kan dus een grote impact maken op je voetafdruk. Kun je echt niet zonder het vliegtuig? Dan kun je in ieder geval je vlucht compenseren.
  • Minder vlees eten: De vleesindustrie heeft een grote impact op je ecologische voetafdruk. Niet alleen door de methaan en CO2 gassen die de dieren uitstoten, maar ook omdat de dieren zelf zo veel moeten eten wat dus een hoop extra hectare land kost.
  • Minder spullen kopen: We moeten allemaal een beetje consuminderen… Alle spullen die we kopen die we niet echt nodig hebben, hebben een grote impact op je voetafdruk.
  • Recyclen en minder afval maken: Hoe minder afval, hoe meer we dus echt goed gebruiken. Hoe meer we recyclen hoe minder we de hulpbronnen van de aarde hoeven aan te spreken.
  • Gebruik groene (lokale) energie: Groene energie spreekt geen fossiele brandstoffen aan en tapt daarom niet in op de reserves van de planeet.

Er is dus flink werk aan de winkel, maar er is een silverlining. De voetafdruk van Nederland is namelijk in de afgelopen jaren al flink afgenomen! We zitten nog ver boven het gemiddelde van de wereld, maar er is tenminste wel vooruitgang. Laten we ons allemaal dit jaar nog een beetje harder inzetten om onder die 1 aardbol te komen!

voetafdruk NederlandAfbeelding afkomstig uit onderzoek van de NOS.

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳