Better Cotton Initiative

Better Cotton Initiative (BCI) is een non-profit organisatie die zich inzet voor het verduurzamen en eerlijker maken van de katoenteelt wereldwijd.

Deel van de productieketen: Alleen katoenteelt.

> Bekijk het volgende keurmerk: B Corp

Hoe BCI scoort op schaal van 1 tot 4

Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!

Terug naar overzicht

Milieu

Eerlijke handel

Dierenwelzijn

Verbetering

Controle

3/4
3/4
0/4
2/4
4/4

Terug naar overzicht

Katoen had een aandeel van ongeveer 24,3 procent van de totale vezelmarkt. -Textile Exchange

Milieuvriendelijk

BCI heeft verschillende regels boeren die bij hun zijn aangesloten. Deze regels variëren afhankelijk van hoe groot de boerderij is. Naast de punten waar de boeren zich absoluut aan moeten houden zijn er ook verbeterpunten. Hieronder staan een aantal punten waarop we onze score gebaseerd hebben:

  • Pesticide gebruik moet verminderd worden en de boeren moeten minder afhankelijk zijn van de pesticiden. Er zijn strenge regels over welke pesticides gebruikt mogen worden.
  • Er moet een water beschermingsplan zijn om te zorgen dat er duurzaam met het water gebruik wordt omgegaan.
  • Er moet op een gezonde manier met de grond worden omgegaan.
  • Er moet duurzaam omgegaan worden met de biodiversiteit, door de biodiversiteit in omgrenzende gebieden te behouden, goede insecten los te laten, het rouleren van de planten en beschermen van kwetsbare gebieden.
  • Het katoen moet op een goede manier geoogst en opgeslagen worden zodat de kwaliteit hoog is en er dus zo veel mogelijk van gebruikt kan worden.

Score: 3/4 

Uitleg: BCI heeft op alle vlakken strenge regels voor het verduurzamen van de katoenproductie. Ze kregen geen 4/4 omdat er wel nog pesticides en GMO's gebruikt mogen worden.

Eerlijke handel

BCI heeft strenge regels voor de werkomstandigheden van de boeren en hun werknemers. Ook hier geldt dat deze regels variëren voor de grote van het boerenbedrijf. De belangrijkste punten van hun standaard zijn:

  • Geen kinderarbeid (kinderen jonger dan 15, of kinderen jonger dan de minimum leeftijd om te werken in dat land als deze hoger is).
  • Goede werkomstandigheden.
    • Geen zwaar/gevaarlijk werk voor mensen onder de 18 jaar.
  • Geen gedwongen werk.
  • Geen discriminatie.
  • Gelijke lonen voor mensen die hetzelfde soort werk verrichten.
  • Goede faciliteiten zoals toilet, lunch en medisch.
  • Veilig en gezonde omstandigheden.
  • Het moet mogelijk zijn voor de arbeiders om vakbonden en organisaties te vormen.
  • Er mag niet minder worden betaald dan het legale minimum loon.
  • Werknemers hebben een contract.

Score: 3/4

Uitleg: Dit zijn strenge regels omtrent werkomstandigheden, maar het betalen van een leefbaarloon is niet verplicht. Hierdoor kreeg het geen volle score.

Dierenwelzijn/Vegan

BCI gaat alleen over verbouwen van katoenplanten. Hier worden in het algemeen geen dieren voor gebruikt en er zijn dus ook geen regels over dieren welzijn. Dit is dus niet van toepassing.

Score: 0/4

Uitleg: Dierenwelzijn is niet van toepassing bij de katoenteelt. 

Verbetering en rapportage

BCI gecertificeerde bedrijven worden aangezet tot het altijd blijven verbeteren. Daarom zijn er voor elk onderdeel van de Standaard zowel kernwaarden waar de boeren echt aan moeten voldoen, als verbeterpunten waar de boerenbedrijven pluspunten voor krijgen. Gecertificeerde bedrijven moeten zich blijven verbeteren. 

De rapportages met daarin waar de gecertificeerde bedrijven aan voldoen worden niet openbaar gedeeld.

Score: 2/4

Uitleg: De rapportages worden niet openbaar gedeeld wat zorgt voor minder transparantie. Als de rapportages wel gedeeld werden zouden we hier een volle score toekennen.

Controle

De partijen die aangesloten zijn bij BCI worden gecontroleerd door een derde onafhankelijke partij. 

Score: 4/4

Bij BCI is het wel belangrijk om je te realiseren dat ze werken met een Mass Balance systeem. Dit betekent dat ze niet echt bijhouden in welk product het katoen uiteindelijk eindigt. Het BCI katoen wordt na productie samen met alle andere katoen uit de regio op een stapel gegooid en samen tot een stof verwerkt. Het kan dus heel goed dat een merk dat BCI katoen gebruikt een T-shirtje verkoopt waar maar 10% echt bij de BCI boeren vandaan komt.

Maar je hebt ook merken die geen BCI katoen gebruiken, maar waar wel een deel van het katoen bij BCI boeren vandaan komt. Dit komt doordat BCI werkt met 'katoen credits'. Voor elke hoeveelheid katoen die hun BCI boeren produceren, kan er dezelfde hoeveelheid katoen verkocht worden aan merken als BCI katoen. Er wordt dus altijd evenveel BCI geproduceerd als dat er verkocht wordt, en door BCI katoenen shirtjes te kopen draag je dus wel bij aan het stimuleren van meer BCI gecertificeerd katoen. 

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳