Waarom veganistische mode niet per se duurzaam is

Melissa Wijngaarden

Waarom veganistische mode niet per se duurzaam is

Een veganistische levensstijl is allang niet meer alleen voor de hippies; vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook in de mode-industrie. Aan de ene kant juichen we dit natuurlijk toe; minder dierenleed is iets waar we ons wel in kunnen vinden. Aan de andere kant is het maar de vraag hoe positief deze ontwikkeling nou daadwerkelijk is. In de blog van vandaag gaan we daarom op onderzoek uit. Hoe duurzaam is veganistische mode nou eigenlijk?

  1.  Veganistische alternatieven hebben niet altijd een milieuvriendelijk productieproces.

    Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld polyester dat wordt gebruikt als vervanger voor zijde. Omdat zijde in sommige gevallen een vrij heftig productieproces heeft (het levend koken van zijderupsen), raadt PETA onder andere polyester aan als alternatief.

    Ten eerste wordt polyester gemaakt van olie, waarvan we je inmiddels niet meer hoeven te vertellen hoe dat impact heeft op het milieu.

    Ten tweede laat polyester bij het wassen microplastics los, wat weer schadelijk is voor het waterleven. Ook andere alternatieven hebben vaak veel bomen, water of chemicaliën nodig om geproduceerd te worden.
    Wat nu trots “vegan leer” genoemd wordt, was vroeger gewoon nep leer.


  2.  Veganistisch betekent goed voor dieren, maar niet automatisch goed voor mensen.


    Veel merken gebruiken de term “vegan” voor hun producten, om een duurzamer imago te creëren.
    Immers, als een merk geeft om het welzijn van dieren, dan zal het ook wel geven om de mensen die de producten maken. Helaas is dit vaak genoeg niet zo.
    Veganistische collecties van fast fashion merken worden door journalisten onthaald als “duurzaam”, terwijl er niets wordt gezegd over verbeterde arbeidsomstandigheden en het productieproces.


  3.  Veganistische alternatieven zijn vaak niet zo sterk als leer, waardoor een product van veganistische alternatieven vaak niet even lang meegaat.


    Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ananas leer als vervanger voor standaard leer. Hoewel het productieproces van ananas leer een stuk minder intensief voor het milieu is vergeleken met standaard leer, is het materiaal ook een stuk minder stevig.

    Waar een leren schoen -afhankelijk van hoe hij in elkaar wordt gezet- soms wel decennia mee kan, is dat bij ananas leer helaas nog niet het geval.
    Bij onze eigen test begon het ananas leer binnen 3 maanden niet-intensief gebruik al te rafelen.

veganistische mode

Conclusie


Hoewel veganistische kleding dus niet per se duurzaam hoeft te zijn, is het ook absoluut niet zo dat er altijd wat “mis mee is”.
Dankzij de groeiende vraag naar veganistische kleding, ontstaan er steeds meer duurzame alternatieven voor niet-veganistische materialen (bijvoorbeeld cactusleer).

Daarnaast gaat er nog een hoop mis in de leerindustrie en is het dus absoluut een slimme zet om daar niet zomaar blind aan bij te dragen.

Ons advies is om je te informeren over wat voor materialen je koopt en daarbij goed te letten op wat je zelf belangrijk vindt; weet dat er meerdere manieren zijn om bij te dragen aan positieve verandering in de kledingindustrie en dat je door daadwerkelijk te kopen wat past bij je idealen je al meer doet dan de meeste mensen!

Gerelateerde artikelen

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳