Met dit simpele DIY-alternatief voor vershoudfolie bespaar jij plastic

Jana Kerkhoff

Met dit simpele DIY-alternatief voor vershoudfolie bespaar jij plastic

Dat plastic een probleem is hoeven we je vast niet meer te vertellen. Het materiaal doet er eindeloos over om af te breken, heeft een belastend productieproces en belandt tegenwoordig zelfs via je eten in je lichaam. Overheden en de EU nemen steeds meer maatregelen om het gebruik terug te dringen. Dankbaar hebben we al afscheid genomen van gratis plastic tasjes en binnenkort zwaaien we ook plastic rietjes gedag. Maar goed, er is een reden waarom we plastic gebruiken: het is verdomd handig. Bij het minderen van plasticgebruik in huis lopen we dan ook vaak tegen errors aan. Eén van die dingen? Vershoudfolie. Gelukkig hebben we daar een mega handige DIY-oplossing voor gevonden!

We kennen het allemaal en hebben het allemaal wel eens gebruikt uit gewoonte. Maar eigenlijk slaat het natuurlijk nergens op; probeer je voedselverspilling tegen te gaan door je restjes te bewaren, scheur je vervolgens een stuk plastic af die je daarna nooit meer gebruikt. Wij testten een alternatief dat je makkelijk zelf kan maken en daarna eindeloos kan gebruiken.

Dit vind je vast ook interessant: Die kleine gaatjes in je T-shirt, waar komen ze vandaan en hoe repareer je ze zonder te naaien.

Wat je nodig hebt

  • 100% katoenen stof (bijvoorbeeld oude lakens, shirts of handdoeken)
  • Bijenwax paletten of in stukjes (te koop bij de biowinkel, wij gebruikten 250g voor 12 lappen)
  • Schaar
  • Oven
  • Bakpapier
  • Oude kwast
  • Waslijn en knijpers

Hoe je het maakt

  1. Warm de oven voor op 70 °C, hang een waslijn op en leg daar vast wat oude kranten of zeil onder.
  2. Knip lakens/shirt/lappen in de gewenste grootte. Wij gebruikten 3 verschillende maten, zodat we verschillende dingen konden afdekken:
  • 12cm x 12cm: voor het afdekken van groente en fruit
  • 22cm x 22cm: voor het afdekken van soepkommen
  • 32cm x 32cm: voor het afdekken van grote kommen
  1. Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi de waxpalletten erover uit. 



  2. Leg de bakplaat in de oven tot de wax gesmolten is.
  3. Dompel een lap in de vloeibare wax en laat deze even weken. Gebruik de kwast om de wax uit te smeren over de hele lap.
  4. Als de lap goed doordrenkt is, pak je hem bij de punten, laat de wax eraf druppelen en hang je hem vervolgens op met twee wasknijpers (niet dubbelvouwen over een touwtje dus). Let er op dat de wax heet kan zijn!
  5. Herhaal stap 5 ™ 6 voor alle lappen. Als ze droog zijn kan je ze gebruiken in plaats van vershoudfolie!

Er zijn nog veel meer wegwerp producten die je kunt vervangen. Zoals herbruikbaar maandverband van Mayamiko in vrolijke kleuren.

Pro-tips:

  • Om je lappen wat soepeler te maken kan je wat kokosolie met de bijenwax laten smelten.
  • Restjes wax kan je makkelijk wegspoelen met warm water.
  • Als je klaar bent met je waxlappen en ze niet meer wilt gebruiken, kan je de wax verwijderen met warm water of door de lap tussen bakpapier te strijken.

Voor ons wat dit een uitkomst. Niet alleen is het leuk om te maken (de vloeibare wax van de lappen af zien druipen is op de één of andere manier erg satisfying), maar ook is het weer een miniscule stap om de wereld weer een beetje duurzamer te maken. Het zijn uiteindelijk de kleine stapjes van ons allemaal die het verschil gaan maken! Ga jij dit trucje proberen? 

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳