In 7 stappen een duurzame lente schoonmaak van je kledingkast

Noor Veenhoven

In 7 stappen een duurzame lente schoonmaak van je kledingkast

Vorige week is de lente aangebroken, wat een mooi excuus is om grote schoonmaak te houden en die kledingkast van je eens uit te pluizen. De Marie Kondo methode voor het ontspullen van je huis en dus ook je kledingkast is natuurlijk een prachtig begin van je lente, maar om meteen alle kleding weg te doen die geen ‘joy sparken’ is niet echt bepaald duurzaam. Daarom bij deze het Project Cece stappenplan van hoe de lenteschoonmaak van je kledingkast zo duurzaam mogelijk aanpakt.

Stap 1: Welke kleding maakt mij gelukkig?

Stap één van de lente schoonmaak is net zoals bij Marie Kondo alle kleding uit je kast halen en stuk voor stuk de vraag stellen: Wordt ik echt gelukkig van dit kledingstuk? Alles waarop het antwoord ‘Ja’ is mag terug in de kast. Vouw het netjes op, want dat geeft niet alleen een opgeruimd gevoel, het zorgt ook dat je kleding langer mee gaat.

Nu komt het grote verschil met Marie Kondo, wat doe je met de overgebleven kleding? Niet weggooien natuurlijk!

Dit vind je vast ook interessant: Checklist voor het maken van een duurzame kleding aankoop

Stap 2: Waarom maakt deze kleding mij niet gelukkig

De kleding die bij stap 1 helaas geen plaatsje in je kledingkast heeft verdient maakt je dus niet echt gelukkig. Maar wat is daar de reden voor? Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Deel daarom je afgewezen kleding in, in de volgende categorieën:

  • Winterkleding
  • Kleding die kapot is of vlekken heeft waardoor je het niet meer wilt dragen
  • Kleding die wel leuk is, maar waar je gewoon echt op uitgekeken bent
  • Miskopen en kleding die je echt niet meer leuk vindt

Deze verschillende stapeltjes kun je behandelen in de volgende stappen.

Waarom wil je deze kleding niet meer

Stap 3: Winterkleding waar je niet gelukkig van wordt bewaren voor later

De lentekriebels zijn natuurlijk flink te voelen. Hierdoor is die dikke sweater die er nu ook nog eens een beetje lomp uitziet waarschijnlijk niet je favoriete keuze. Dit is echter misschien ook niet het beste moment om hier een beslissing over te nemen, want over een halfjaar ben je er wellicht een stuk gelukkiger mee. Stop daarom alle winterkleding in de afgewezen stapel achterin de kast of in een tas in de berging. Over een half jaar kun je daar echt weer een serieuze beslissing over nemen.

Stap 4: Kapotte en bevlekte kleding die je hebt repareren en schoonmaken

Niemand wordt blij van kapotte of vieze kleding. Voordat je de kleding dus echt weg doet, doe eerst een poging om het te repareren. Dit kan door het naar een klerenmaker of een stomerij te brengen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf proberen! In eerdere blogs deelden we al met je hoe je het beste vlekken kunt verwijderen, hoe je die kleine gaatjes in je T-shirt kunt repareren zonder te naaien, en hoe je andere kleine reparaties kunt uitvoeren zoals het stoppen van sokken en knopen aanzetten.  Van kleding die echt niet meer te repareren valt is misschien nog iets nieuws te maken door het te upcyclen. Als je er echt niets meer mee kan, gooi het dan in de groene kleding bakken van Sympany. Zij zullen het, als mogelijk, recyclen naar nieuwe stoffen.

Ideetje: Organiseer samen met vrienden en vriendinnen een repair café. Samen kleding repareren is leuker dan alleen! En wie weet heeft iemand wel een naaimachine of een lijmpistool die het repareren een stukje makkelijker maakt. 

Stap 5: Kleding waar je op uit gekeken bent herontdekken of ruilen

De Capsule Wardrobe rage heeft tot enorm veel creatieve ideeën geleid hoe je een kledingstuk op een andere manier kunt dragen. Door kleding andersom te dragen, een lange rok als strapless jurkje te dragen, of van een oversized overhemd een strapless top te maken, kun je een kledingstuk herontdekken. Als dat niet lukt kun je er misschien nog iemand anders blij mee maken. Geef het aan een vriend of vriendin of ruil het bij een kledingruil (of organiseer er zelf een).

Restylen van een blouse naar een jurk
Maak van je oversized blouse een strapless topje! Credit: Brit + Co

Stap 6: Kleding die je echt niet meer wilt (en niet kunt ruilen) verkopen of laten recyclen

De kleding die je overhoudt en dus echt niet meer terug je kast in mag kun je naar de kringloop doen, een tweedehands winkel, of online verkopen. Je kunt je kleding makkelijk tweedehands verkopen via online platformen zoals United Wardrobe, The Next Closet, en natuurlijk ook Marktplaats. Als dat niet lukt, dan kun je de kleding in een groene Sympany textiel bak doen. Sympany zal je kleding weer tweedehands verkopen in het buitenland, of de garen recyclen naar nieuwe stoffen.

Stap 7: Wat mis je nu in je kledingkast?

Met zo’n mooie opgeruimde kledingkast waar opeens veel ruimte in beschikbaar is, wordt de drang groot om hem weer mooi op te vullen. Laat dat liever zitten! Je weet nu precies wat er in je kledingkast zit en dus ook wat je nog mist. Maak dus een wishlist van wat je nog nodig hebt en ga op zoek naar de perfecte aanvulling van je kledingkast. Als je een kledingstuk tegenkomt dat je echt wilt kopen, vergeet dan niet jezelf af te vragen: Ga ik dit 50 keer dragen?

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Project Cece (@project_cece) op

Laat je inspireren door onze zomerjurken collectie

Met deze 7 stappen heb je een heerlijke opgeruimde kledingkast, maar weet je ook dat je absoluut het meeste uit je kleding hebt gehaald.

Gerelateerde artikelen:

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳